Jump to content

Dywagacje na temat kwaśnego piwa


Bieluch

Recommended Posts

Witam

4 tygodnie temu zrobiłem piwo na słodach owsianych, pszenicznych i żytnich (szczegóły nie są ważne) plan był dobry, ale ze względu na to że wszystko prócz drożdży było moje to na którymś etapie piwo się skaziło🙃

Browar jest w smaku ok ale kwasik, nie tak żeby się dało wypić ale nikomu go nie dam żeby się nie kompromitować. Chodził mi po głowie pomysł aby spasteryzować i np dosłodzić erytrolem (nie nawidzę chemii i sztucznego dosładzania ale coś trzeba zrobić) w celu przykrycia posmaku kwasu.

Co o tym myślicie?

Ma ktoś jakieś propozycje?

Link to comment
Share on other sites

W dniu 25.11.2024 o 18:46, fotohobby napisał(a):

Dosłodzić możesz laktozą

A jak chcesz to spastertyzować ?

Zapewne tak jak to robię z mlekiem, czyli 60 stopni przez parę minut ale chyba jednak zrezygnuję z pasteryzacji bo wibiję drożdże przez co nagazowanie będzie możliwe tylko przez dwutlenek węgla (nie mam sprzętu do tego)

A za tą laktozę bardzo dziękuję

22 godziny temu, INTseed napisał(a):

Ile ty tego masz? Tak kwaśne jak cydr wytrawny czy bardziej? Octowe?

Mam tego 39 L dokładnie, kwaskowe nieco mniej niż wytrawny cydr i delikatnie octowe, mimo to ten kwasik denerwuje

Link to comment
Share on other sites

Przychodzą mi do głowy trzy opcje:

  1. Wylać, skoro nie da się tego pić.
  2. Próbować mieszać z innymi piwami.
  3. Odstawić do piwnicy (sprawdzając od czasu do czasu, czy się nie przegazowuje) i wypić latem, jak będzie gorąco.
Link to comment
Share on other sites

W dniu 28.11.2024 o 20:58, vmario napisał(a):

Próbować mieszać z innymi piwami.

Jak masz jakiegoś risa albo innego czarnego mózgojeba tp spróbuj z tym zmieszać, ocet się schowa, u mnie przeważnie działa, robię tam z flandrami które za bardzo pójdą w kawas czy ocet,
ale jak ogólnie jest syfiaste to kanał.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.