Bieluch Posted November 25, 2024 Share Posted November 25, 2024 Witam 4 tygodnie temu zrobiłem piwo na słodach owsianych, pszenicznych i żytnich (szczegóły nie są ważne) plan był dobry, ale ze względu na to że wszystko prócz drożdży było moje to na którymś etapie piwo się skaziło🙃 Browar jest w smaku ok ale kwasik, nie tak żeby się dało wypić ale nikomu go nie dam żeby się nie kompromitować. Chodził mi po głowie pomysł aby spasteryzować i np dosłodzić erytrolem (nie nawidzę chemii i sztucznego dosładzania ale coś trzeba zrobić) w celu przykrycia posmaku kwasu. Co o tym myślicie? Ma ktoś jakieś propozycje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted November 25, 2024 Share Posted November 25, 2024 Dosłodzić możesz laktozą A jak chcesz to spastertyzować ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 25, 2024 Share Posted November 25, 2024 Ile ty tego masz? Tak kwaśne jak cydr wytrawny czy bardziej? Octowe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bieluch Posted November 26, 2024 Author Share Posted November 26, 2024 W dniu 25.11.2024 o 18:46, fotohobby napisał(a): Dosłodzić możesz laktozą A jak chcesz to spastertyzować ? Zapewne tak jak to robię z mlekiem, czyli 60 stopni przez parę minut ale chyba jednak zrezygnuję z pasteryzacji bo wibiję drożdże przez co nagazowanie będzie możliwe tylko przez dwutlenek węgla (nie mam sprzętu do tego) A za tą laktozę bardzo dziękuję 22 godziny temu, INTseed napisał(a): Ile ty tego masz? Tak kwaśne jak cydr wytrawny czy bardziej? Octowe? Mam tego 39 L dokładnie, kwaskowe nieco mniej niż wytrawny cydr i delikatnie octowe, mimo to ten kwasik denerwuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted November 26, 2024 Share Posted November 26, 2024 Octu raczej słodzikiem nie przykryjesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vmario Posted November 28, 2024 Share Posted November 28, 2024 Przychodzą mi do głowy trzy opcje: Wylać, skoro nie da się tego pić. Próbować mieszać z innymi piwami. Odstawić do piwnicy (sprawdzając od czasu do czasu, czy się nie przegazowuje) i wypić latem, jak będzie gorąco. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 3, 2024 Share Posted December 3, 2024 W dniu 28.11.2024 o 20:58, vmario napisał(a): Próbować mieszać z innymi piwami. Jak masz jakiegoś risa albo innego czarnego mózgojeba tp spróbuj z tym zmieszać, ocet się schowa, u mnie przeważnie działa, robię tam z flandrami które za bardzo pójdą w kawas czy ocet, ale jak ogólnie jest syfiaste to kanał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now