kocur8787 Posted January 4, 2025 Share Posted January 4, 2025 Siema, mam pytanie czy da się zrobić piwo z samego suchego słodu takiego w proszku ? Czy używać jako dodatek ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted January 4, 2025 Share Posted January 4, 2025 Mowisz o ekstrakcie slodowym ? Da rade zrobic piwo zarowno z ekstraktu suchego jak i plynnego tylko nigdy do konca nie wiesz z jakich slodow on powstał. kocur8787 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kocur8787 Posted January 5, 2025 Author Share Posted January 5, 2025 Tak, chodzi mi o suchy ekstrakt, dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 5, 2025 Share Posted January 5, 2025 Można , tylko czy ma sens ekonomiczny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzejkej Posted January 5, 2025 Share Posted January 5, 2025 Tak jak @anteks pisze, może zostaw sobie ten suchy ekstrakt do wykorzystania na startery lub ewentualne korekty blg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 5, 2025 Share Posted January 5, 2025 30 minut temu, dzejkej napisał(a): Tak jak @anteks pisze, może zostaw sobie ten suchy ekstrakt do wykorzystania na startery lub ewentualne korekty blg? Ogólnie to suchy ekstrakt to zło. Drogie, upierdliwe w przechowywaniu po otwarciu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted January 5, 2025 Share Posted January 5, 2025 Jak jestes leniem i nie chce Ci sie sprzatac kadzi ze slodu to zaopatrz sie w taki duzy worek na cala kadz, wrzuc tam slody i po zatarciu wyciagnij worek, odcieknij. Pozniej tylko mloto do smieci, a worek wyplukac umyc i wyprac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted January 6, 2025 Share Posted January 6, 2025 Spokojnie można zrobić. Na początku to jest dobra nauka i szybko zrobisz. Nie potrzeba większego garnka.Masz też puszki już z chmieleniem. Łączysz 2 puszki i masz piwo.Fermentacja najważniejsza Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 6, 2025 Share Posted January 6, 2025 47 minut temu, INTseed napisał(a): Spokojnie można zrobić. Na początku to jest dobra nauka i szybko zrobisz. Nie potrzeba większego garnka. Masz też puszki już z chmieleniem. Łączysz 2 puszki i masz piwo. Fermentacja najważniejsza Są suche ekstrakty nachmielone? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted January 6, 2025 Share Posted January 6, 2025 Oddzielnie jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek50 Posted May 31, 2025 Share Posted May 31, 2025 A czy można do brzeczki dodać suchy ekstrakt żytni fermentowany? mniej więcej taki jak w linku poniżej. To są słody używane w piekarnictwie tak jest napisane. https://allegro.pl/oferta/zytni-slod-sfermentowany-czerwony-1kg-chlebio-13157667105 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 31, 2025 Share Posted May 31, 2025 5 godzin temu, Lisek50 napisał(a): A czy można do brzeczki dodać suchy ekstrakt żytni fermentowany? mniej więcej taki jak w linku poniżej. To są słody używane w piekarnictwie tak jest napisane. https://allegro.pl/oferta/zytni-slod-sfermentowany-czerwony-1kg-chlebio-13157667105 Nie wiem co to jest ale bałbym się tego używać. Kogoś co pisał ten opis na allegro nieźle poniosło z procesem technologicznym i ceną Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek50 Posted June 1, 2025 Share Posted June 1, 2025 11 godzin temu, anteks napisał(a): Nie wiem co to jest ale bałbym się tego używać. Kogoś co pisał ten opis na allegro nieźle poniosło z procesem technologicznym i ceną Dzięki za odp Więc nigdzie nie znalazłem suchego ekstraktu żytniego, to użyję jasnego.👍 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 1, 2025 Share Posted June 1, 2025 (edited) 22 minuty temu, Lisek50 napisał(a): Dzięki za odp Więc nigdzie nie znalazłem suchego ekstraktu żytniego, to użyję jasnego.👍 To raczej wygląda jak drobno zmielony słód a nie suchy ekstrakt ( to nie to samo) Edited June 1, 2025 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts