Jump to content

Skraplacz pary do Grainfathera G40 i chmielenie


Fidley

Recommended Posts

Witam drogich Piwowarów, 

 

Mam pytania dotyczące skraplacza pary i jego użytkowania, najelpiej z Grainfatherem G40, ale najpierw może krótka informacja o tym co mam i do czego dążę.

 

W 2023 zakupiłem Grainfathera G40 i póki warzyłem w kuchni to dawałem sobie radę z parą wodną, ale w ciągu ostatniego roku wyremontowałem sobie piwnicę i jedną z jej części przeznaczyłem na browar. Piwnica jest niska, max. 1,95m w dodatku, jak to stare piwnice, jest problem z wilgocią.

Ogólnie z tematem wilgoci w samej piwnicy sobie poradziłem, ale zrobiłem pierwsze 3 warki w niej, i to była ciężka walka z parą - okna doswietlaczy na przestrzał, osuszacze i rekuperacja włączone, a i tak ze względu na różnicę temperatur woda skraplała się na ścianach i suficie. 

 

Aby nie zaprzepaścić rocznego remontu zacząłem się rozglądać nad rozwiązaniem i postawiłem na skraplacz pary od Keglanda ->https://pl.aliexpress.com/item/1005003593492516.html + pokrywa destylacyjna do G40.  Na pokrywę jeszcze czekam, powinna dojść na dniach i wtedy zacznę zabawę od nowa.

 

Narodziły mi się następujące pytania dla użytkowników skraplacza i/ew G40:

  1. Czy macie jakieś negatywne doświadczenia z używania skraplacza?
  2. Co z chmieleniem pod koniec gotowania? Chmiel nie blokuje się w rurze od skraplacza? (pokrywka do G40 ma tylko 1 otwór, tam gdzie będzie podłączony skraplacz, więc podawanie chmielu tylko przez rurkę)
  3. Do posiadaczy G40 - na jaką moc ustawiacie moc grzania - 60%?
  4. Do posiadaczy G40 - używacie nadal hop spidera? Ja mam zamiar zamówić odpowiedni "uchwyt" aby utrzymał hop spidera na środku, tak aby podczas wrzutu chmielu, lądował on bezpośrednio w nim.

     

Z góry dzięki za jakiekolwiek informacje.

 

20241218_184108123_iOS.jpg

20250107_194335128_iOS.jpg

Edited by Fidley
Grzeczności
Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, Krzyżak napisał(a):

Kozacka ta piwnica, zazdraszczam.

Też mi się podoba.

 

 

A nie myślałeś o jakimś wydajnym wyciągu za okno z okapem nad garem?

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, x1d napisał(a):

A nie myślałeś o jakimś wydajnym wyciągu za okno z okapem nad garem?

Tak jak napisałem, wysokość maksymalna to 1.95, aby zadziałał to chyba by musiał wisieć tuż nad garem, na wysokości gdzieś 1.30-1.40. Zaburzał by widoczność co tam w garze się dzieje i ciężko by było o wysładzanie i nawet o wrzucanie słódu.

No i z estetycznego względu patrząc, nie po to przez rok jadłem kurz i pył aby teraz cegły i kamień zasłonić rurami i okapem 😉
Jakby na zewnątrz była temperatura na minusie, to otwarcie okien i włączenie wentylatorów by spokojnie wystarczyło, ale chcę warzyć oczywiśćie niezależnie od temperatury i wilgotności na zewnątrz. Stąd pójście w skraplacz.

Link to comment
Share on other sites

Rzeczywiscie para przy warzeniu to jest problem. Czasem warze na balkonie, ale wtedy wychladzam mieszkanie. A jak w lazience bez okien to wszystko jest w parze. Z zainteresowaniem czekam na Twoje opinie z uzytkowaniem tego systemu.

Link to comment
Share on other sites

W przyszłym tygodniu mam nadzieję dojdzie pokrywa, to pewnie na weekendzie uwarzę coś na próbę i dam znać. 

Przygotuję sobie od razu mopa, szmaty i wiadro na wykipiałe piwo i do roboty.

 

Edited by Fidley
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.