Jump to content

Rozmnażanie Drożdży


Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam w zamyśle rozmnażać drożdże ze względu na coraz większe zapotrzepowanie piwa a drogo na dłuższą metę to wychodzi. Zaczynam od Saflager S-23

Pytanie brzmi czy miał ktoś z tym doświadczenie, w jakiej temp. i wilgotności rozmnażać, w jakiej temp. I wilgotności oraz jak długo przechowywać, czy można mrozić - jak tak to ile czasu?

Czy poza cukrem stosować jakieś preparaty (na tyle żeby było opłacalne)

Czy są jakieś techniki, ile odbierać itd.

Link to comment
Share on other sites

Wystarczy wejść w Artykuły i opracowania, a na pierwszej stronie znajdziesz wątki:

 

Jak odzyskać drożdże

 

https://piwo.org/forums/topic/25775-wypić-piwo-i-mieć-piwo-czyli-jak-odzyskać-drożdże-z-butelki/

 

Bank drożdży piwowarskich w domowych warunkach

 

https://piwo.org/forums/topic/25689-bank-drożdży-piwowarskich-w-domowych-warunkach-spis-treści/

Edited by Dawid Szatan
Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Bieluch napisał(a):

Witam wszystkich

Mam w zamyśle rozmnażać drożdże ze względu na coraz większe zapotrzepowanie piwa a drogo na dłuższą metę to wychodzi. Zaczynam od Saflager S-23

Pytanie brzmi czy miał ktoś z tym doświadczenie, w jakiej temp. i wilgotności rozmnażać, w jakiej temp. I wilgotności oraz jak długo przechowywać, czy można mrozić - jak tak to ile czasu?

Czy poza cukrem stosować jakieś preparaty (na tyle żeby było opłacalne)

Czy są jakieś techniki, ile odbierać itd.

Ale chodzi o rozmnażanie w celu dodania do większej ilości brzeczki/mocniejszego piwa?

ps W jakiej wilgotności rozmnażać?

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.