Jump to content

Ile % ma moje piwo

Recommended Posts

Witam uwarzyłem swoje pierwsze piwo 3 miesiace temu smakuje bardzo dobre jest koloru bursztynowego ale nie wiem ile ma %...

na poczatku miałem 15Blg po fermentacji ktora trwala 14dni wskazywalo mi 2 blg i teraz pytanie ile % ma moje piwo (wyszło mi 12L) (leżakuje już 2 miesiace) piwo gornej fermentacji 

12 minut temu, obebik napisał(a):

Witam uwarzyłem swoje pierwsze piwo 3 miesiace temu smakuje bardzo dobre jest koloru bursztynowego ale nie wiem ile ma %...

na poczatku miałem 15Blg po fermentacji ktora trwala 14dni wskazywalo mi 2 blg i teraz pytanie ile % ma moje piwo (wyszło mi 12L) (leżakuje już 2 miesiace) piwo gornej fermentacji 

Pierwszy lepszy kalkulator to wyliczy a tak prosto to 6,5%

ps (BLG Początkowe - BLG Końcowe):1,938 = %alk.(obj.) ·

2 minuty temu, anteks napisał(a):

Pierwszy lepszy kalkulator to wyliczy a tak prosto to 6,5%

ps (BLG Początkowe - BLG Końcowe):1,938 = %alk.(obj.) ·

czyli piwo ma 6,5 % jak bym zmierzyl po lezakowaniu to by wykazywało ok. 1-2 blg?

9 minut temu, obebik napisał(a):

czyli piwo ma 6,5 % jak bym zmierzyl po lezakowaniu to by wykazywało ok. 1-2 blg?

(15-2);1.938=6.71

ps co to znaczy że piwo leżakuje 2 miesiące?

Jeśli refermentowałeś poprzez dodanie samego cukru, to zwiększy się o przejedzony cukier. Przy czym większy błąd można mieć przy odczycie z balingomierza/refraktometru.