obebik Posted January 20 Share Posted January 20 Witam uwarzyłem swoje pierwsze piwo 3 miesiace temu smakuje bardzo dobre jest koloru bursztynowego ale nie wiem ile ma %... na poczatku miałem 15Blg po fermentacji ktora trwala 14dni wskazywalo mi 2 blg i teraz pytanie ile % ma moje piwo (wyszło mi 12L) (leżakuje już 2 miesiace) piwo gornej fermentacji Fall095 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 20 Share Posted January 20 12 minut temu, obebik napisał(a): Witam uwarzyłem swoje pierwsze piwo 3 miesiace temu smakuje bardzo dobre jest koloru bursztynowego ale nie wiem ile ma %... na poczatku miałem 15Blg po fermentacji ktora trwala 14dni wskazywalo mi 2 blg i teraz pytanie ile % ma moje piwo (wyszło mi 12L) (leżakuje już 2 miesiace) piwo gornej fermentacji Pierwszy lepszy kalkulator to wyliczy a tak prosto to 6,5% ps (BLG Początkowe - BLG Końcowe):1,938 = %alk.(obj.) · Link to comment Share on other sites More sharing options...
obebik Posted January 20 Author Share Posted January 20 2 minuty temu, anteks napisał(a): Pierwszy lepszy kalkulator to wyliczy a tak prosto to 6,5% ps (BLG Początkowe - BLG Końcowe):1,938 = %alk.(obj.) · czyli piwo ma 6,5 % jak bym zmierzyl po lezakowaniu to by wykazywało ok. 1-2 blg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 20 Share Posted January 20 9 minut temu, obebik napisał(a): czyli piwo ma 6,5 % jak bym zmierzyl po lezakowaniu to by wykazywało ok. 1-2 blg? (15-2);1.938=6.71 ps co to znaczy że piwo leżakuje 2 miesiące? Link to comment Share on other sites More sharing options...
obebik Posted January 21 Author Share Posted January 21 19 godzin temu, anteks napisał(a): ps co to znaczy że piwo leżakuje 2 miesiące? Tzn stoi w butelkach w pionie w chlodnym pomieszczeniu, zamienionym Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 21 Share Posted January 21 Jeśli refermentowałeś poprzez dodanie samego cukru, to zwiększy się o przejedzony cukier. Przy czym większy błąd można mieć przy odczycie z balingomierza/refraktometru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 21 Share Posted January 21 8 godzin temu, obebik napisał(a): Tzn stoi w butelkach w pionie w chlodnym pomieszczeniu, zamienionym I chciałbyś by zeszło o 1blg podczas tego leżakowania w pionie? Łachim 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts