Jump to content

Ile % ma moje piwo


Recommended Posts

Witam uwarzyłem swoje pierwsze piwo 3 miesiace temu smakuje bardzo dobre jest koloru bursztynowego ale nie wiem ile ma %...

na poczatku miałem 15Blg po fermentacji ktora trwala 14dni wskazywalo mi 2 blg i teraz pytanie ile % ma moje piwo (wyszło mi 12L) (leżakuje już 2 miesiace) piwo gornej fermentacji 

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, obebik napisał(a):

Witam uwarzyłem swoje pierwsze piwo 3 miesiace temu smakuje bardzo dobre jest koloru bursztynowego ale nie wiem ile ma %...

na poczatku miałem 15Blg po fermentacji ktora trwala 14dni wskazywalo mi 2 blg i teraz pytanie ile % ma moje piwo (wyszło mi 12L) (leżakuje już 2 miesiace) piwo gornej fermentacji 

Pierwszy lepszy kalkulator to wyliczy a tak prosto to 6,5%

ps (BLG Początkowe - BLG Końcowe):1,938 = %alk.(obj.) ·

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, anteks napisał(a):

Pierwszy lepszy kalkulator to wyliczy a tak prosto to 6,5%

ps (BLG Początkowe - BLG Końcowe):1,938 = %alk.(obj.) ·

czyli piwo ma 6,5 % jak bym zmierzyl po lezakowaniu to by wykazywało ok. 1-2 blg?

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, obebik napisał(a):

czyli piwo ma 6,5 % jak bym zmierzyl po lezakowaniu to by wykazywało ok. 1-2 blg?

(15-2);1.938=6.71

ps co to znaczy że piwo leżakuje 2 miesiące?

Link to comment
Share on other sites

Jeśli refermentowałeś poprzez dodanie samego cukru, to zwiększy się o przejedzony cukier. Przy czym większy błąd można mieć przy odczycie z balingomierza/refraktometru.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.