Twardowsky Posted January 27 Share Posted January 27 Cześć. W tym wątku chciałbym poznać czy jest jakaś reguła na ilość potrzebnej wody do efektywnego zacierania. Tym sposobem chciałbym poznać jaki maksymalny ekstrakt damy radę zrobić w posiadanym garze. Mój przypadek: mam gar 30 l. i recepturę na DIPA 19.5 BLG. W recepturze jest 22 l. wody na 8kg słodów do zacierania. Zastanawiam się czy to się w ogóle zmieści. Jakie ew. mam alternatywy i konsekwencje. Mniej wody, żeby się zmieściło? Czy proces będzie dalej wydajny? Podzielić na dwa gary? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 27 Share Posted January 27 (edited) Teoretycznie. 1 l wody ma objętość jednego litra, 1 kg słodu po namoczeniu w wodzie około 0,8 l. Teoretycznie 22+6,4=28,4 l. W praktyce, z dużym prawdopodobieństwem, przy wsypywaniu słodu coś się wyleje. Można zacierać w mniejszej ilości wody - 2,5, a nawet 2 l na kilogram słodu. Przy czym zacier jest gęstszy, trudniej mieszać i podgrzać bez przypalenia, mogą pojawić się spore różnice w temperaturze między różnymi obszarami gara. Proponuję zacierać w 20 l wody, wtedy zacier powinien być jeszcze akceptowalnej gęstości, a całość zmieści się w garze. Edited January 27 by punix Twardowsky 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted January 28 Share Posted January 28 (edited) Zacznik od 17l wody, wsyp słód i uzupełnij wodą ile się zmieści. Jeśli się zmieści 5l i dasz radę zamieszać to spoko, jeśli nie to wlej ile dasz radę. Gar masz 30l po brzeg czy tak oznaczoną pojemność? Jeśli oznaczoną na 30 to fizyczna pojemność z reguły jest trochę większa. Ja bez problemu, a nawet przypadkiem robiłem 22l 17°Blg w garze 29l (30 fizyczny max) więc nie widzę problemu byś tyle wyciągnął. Możesz też dać więcej wody do wysładzania i później dłużej gotować - odparujesz wodę, ale cukier pozostanie. Opcji jest dużo, a da się na spokojnie 😀 Chyba, że chcesz uzyskać 25l+ 19,5* blg w garnku 30l to będzie trudne Edited January 28 by arek-lin Twardowsky 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now