Jump to content

Ilość wody do zacieru - jaki max pomieści mój gar?

Recommended Posts

Cześć. 

W tym wątku chciałbym poznać czy jest jakaś reguła na ilość potrzebnej wody do efektywnego zacierania. Tym sposobem chciałbym poznać jaki maksymalny ekstrakt damy radę zrobić w posiadanym garze.

Mój przypadek: mam gar 30 l. i recepturę na DIPA 19.5 BLG. W recepturze jest 22 l. wody na 8kg słodów do zacierania. Zastanawiam się czy to się w ogóle zmieści.

Jakie ew. mam alternatywy i konsekwencje. Mniej wody, żeby się zmieściło? Czy proces będzie dalej wydajny? Podzielić na dwa gary?

Teoretycznie. 1 l wody ma objętość jednego litra, 1 kg słodu po namoczeniu w wodzie około 0,8 l. Teoretycznie 22+6,4=28,4 l. W praktyce, z dużym prawdopodobieństwem, przy wsypywaniu słodu coś się wyleje.
Można zacierać w mniejszej ilości wody - 2,5, a nawet 2 l na kilogram słodu. Przy czym zacier jest gęstszy, trudniej mieszać i podgrzać bez przypalenia, mogą pojawić się spore różnice w temperaturze między różnymi obszarami gara.

Proponuję zacierać w 20 l wody, wtedy zacier powinien być jeszcze akceptowalnej gęstości, a całość zmieści się w garze.

Edited by punix

Zacznik od 17l wody, wsyp słód i uzupełnij wodą ile się zmieści. Jeśli się zmieści 5l i dasz radę zamieszać to spoko, jeśli nie to wlej ile dasz radę. Gar masz 30l po brzeg czy tak oznaczoną pojemność? Jeśli oznaczoną na 30 to fizyczna pojemność z reguły jest trochę większa. 

Ja bez problemu, a nawet przypadkiem robiłem 22l 17°Blg w garze 29l (30 fizyczny max) więc nie widzę problemu byś tyle wyciągnął. Możesz też dać więcej wody do wysładzania i później dłużej gotować - odparujesz wodę, ale cukier pozostanie.

Opcji jest dużo, a da się na spokojnie 😀 Chyba, że chcesz uzyskać 25l+ 19,5* blg w garnku 30l to będzie trudne :P

Edited by arek-lin