Jump to content

Pytanie na temat drożdży uniwersalnych


Recommended Posts

Witam

Ostatnio wpadły mi w ręce uniwersalne drożdże piwowarskie firmy Coopers (zdjęcie w załączniku). Pytanie brzmi czy miał już ktoś z nimi doczynienia, próbował ich w akcji i czy wogóle nada się to do każdego piwa poprzez etykietę "uniwersalne". Kierując się przysłowiem "Człowiek do wszystkiego jest do niczego" zakładam że mają jakieś minusy. Z góry wielkie dzięki.

Screenshot_20250206_152336_Chrome.jpg

Link to comment
Share on other sites

Drożdżaki z brewkitu. Chyba że na warkę 10l ale i tak za mało bo tylko 7 gr;) Nie mówiąc już o dolnej fermentacji.

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Bieluch napisał(a):

Pytanie brzmi czy miał już ktoś z nimi doczynienia, próbował ich w akcji

Myślę, że co najmniej 90% piwowarów, którzy robili brewkity Coopersa.

 

5 godzin temu, Bieluch napisał(a):

zakładam że mają jakieś minusy.

Ich minus, to że są dodawane do brewkitów, a więc w większości używane przez niedoświadczonych piwowarów.

 

5 godzin temu, Bieluch napisał(a):

czy wogóle nada się to do każdego piwa poprzez etykietę "uniwersalne"

Lagera na nich nie zrobisz. Ale jak się przyłożysz, to wyjdzie przyzwoite piwo górnej fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, wizi napisał(a):
6 godzin temu, Bieluch napisał(a):

czy wogóle nada się to do każdego piwa poprzez etykietę "uniwersalne"

Lagera na nich nie zrobisz. Ale jak się przyłożysz, to wyjdzie przyzwoite piwo górnej fermentacji.

Z tego co kojarzę to jest jakiś neutralny szczep brytyjski. Czytałem coś na Homebrewtalk i jak znajdę to podkleję.

edit:

https://www.homebrewtalk.com/threads/coopers-yeasts-origin.710833/

https://www.homebrewtalk.com/threads/coopers-ale-or-lager-yeast.623566/

https://www.homebrewtalk.com/threads/coopers-pale-ale-yeast.593320/

Wyglądają na konia pociągowego, jak kiedyś Mangrove Jacks Workhorse ;)

Link to comment
Share on other sites

Szczególnie właśnie lager/pils wymaga rewelacyjnego podejścia do drożdżaków, fermentacji itp. Ostatniego mojego na starterze z drożdży WLP na tą chwilę po około 1.5 miesiącach oceniam na 8/10 jednak jeszcze trochę brakuje do dychy;) A przecież po radach tutaj na forum itp. na prawdę się do tego przyłożyłem. Styl, gdzie każdy minimalny błąd wyjdzie w smaku, zapachu czy kolorze. Oczywiście jak chcemy uwarzyć wybitnego. Bo jak nam wyjdzie taki na 5/10 i tak jest spokojnie do wypicia. Jednak domowe to domowe:)

Link to comment
Share on other sites

Robiłem na drożdżach z puszki raz.
Nie wiem czy to były te same drożdże. Ale pamiętam że one bardzo dobrze fermentowały w 25C. Fermentowałem jak instrukcja podawała ;)
Utleniłem piwo a i tak po refermentacji było bardzo dobre.

Jak ktoś ma możliwości fermentacji w 18C to pewnie piwo wyjdzie jak na us05 lub podobne.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.