Bieluch Posted February 6 Share Posted February 6 Witam Ostatnio wpadły mi w ręce uniwersalne drożdże piwowarskie firmy Coopers (zdjęcie w załączniku). Pytanie brzmi czy miał już ktoś z nimi doczynienia, próbował ich w akcji i czy wogóle nada się to do każdego piwa poprzez etykietę "uniwersalne". Kierując się przysłowiem "Człowiek do wszystkiego jest do niczego" zakładam że mają jakieś minusy. Z góry wielkie dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted February 6 Share Posted February 6 Piekarskie też są uniwersalne! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted February 6 Share Posted February 6 (edited) Drożdżaki z brewkitu. Chyba że na warkę 10l ale i tak za mało bo tylko 7 gr;) Nie mówiąc już o dolnej fermentacji. Edited February 6 by Reters Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 6 Share Posted February 6 5 godzin temu, Bieluch napisał(a): Pytanie brzmi czy miał już ktoś z nimi doczynienia, próbował ich w akcji Myślę, że co najmniej 90% piwowarów, którzy robili brewkity Coopersa. 5 godzin temu, Bieluch napisał(a): zakładam że mają jakieś minusy. Ich minus, to że są dodawane do brewkitów, a więc w większości używane przez niedoświadczonych piwowarów. 5 godzin temu, Bieluch napisał(a): czy wogóle nada się to do każdego piwa poprzez etykietę "uniwersalne" Lagera na nich nie zrobisz. Ale jak się przyłożysz, to wyjdzie przyzwoite piwo górnej fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 6 Share Posted February 6 Godzinę temu, wizi napisał(a): 6 godzin temu, Bieluch napisał(a): czy wogóle nada się to do każdego piwa poprzez etykietę "uniwersalne" Lagera na nich nie zrobisz. Ale jak się przyłożysz, to wyjdzie przyzwoite piwo górnej fermentacji. Z tego co kojarzę to jest jakiś neutralny szczep brytyjski. Czytałem coś na Homebrewtalk i jak znajdę to podkleję. edit: https://www.homebrewtalk.com/threads/coopers-yeasts-origin.710833/ https://www.homebrewtalk.com/threads/coopers-ale-or-lager-yeast.623566/ https://www.homebrewtalk.com/threads/coopers-pale-ale-yeast.593320/ Wyglądają na konia pociągowego, jak kiedyś Mangrove Jacks Workhorse Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted February 6 Share Posted February 6 Szczególnie właśnie lager/pils wymaga rewelacyjnego podejścia do drożdżaków, fermentacji itp. Ostatniego mojego na starterze z drożdży WLP na tą chwilę po około 1.5 miesiącach oceniam na 8/10 jednak jeszcze trochę brakuje do dychy;) A przecież po radach tutaj na forum itp. na prawdę się do tego przyłożyłem. Styl, gdzie każdy minimalny błąd wyjdzie w smaku, zapachu czy kolorze. Oczywiście jak chcemy uwarzyć wybitnego. Bo jak nam wyjdzie taki na 5/10 i tak jest spokojnie do wypicia. Jednak domowe to domowe:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 7 Share Posted February 7 Przy okazji, czy ktoś kojarzy, czy ten szczep Coopers to drożdże jak do Australian Sparkling Ale? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted February 8 Share Posted February 8 Robiłem na drożdżach z puszki raz.Nie wiem czy to były te same drożdże. Ale pamiętam że one bardzo dobrze fermentowały w 25C. Fermentowałem jak instrukcja podawała Utleniłem piwo a i tak po refermentacji było bardzo dobre.Jak ktoś ma możliwości fermentacji w 18C to pewnie piwo wyjdzie jak na us05 lub podobne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts