Pekeer Posted February 26 Share Posted February 26 Cześć, mam pytanie. Po zniknięciu z rynku Fermentum Mobile, skąd bierzecie i jakiej firmy drożdże płynne? WB wychodzia bardzo drogo (60zl). Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 26 Share Posted February 26 (edited) 19 minut temu, Pekeer napisał(a): Cześć, mam pytanie. Po zniknięciu z rynku Fermentum Mobile, skąd bierzecie i jakiej firmy drożdże płynne? WB wychodzia bardzo drogo (60zl). A Jest wybór? Ps u Doroty od 01.03 będa nowej firmy Edited February 26 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 26 Share Posted February 26 (edited) Przy takiej skąpej ofercie płynnych, jaka jest ostatnio w sklepach, szkoda czasu na szukanie. Suchych się tyle narobiło, że jest co testować. Edited February 26 by wizi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 27 Share Posted February 27 Mimo wszystko wielu szczepów w ogóle nie ma w wersji suchej. Ja kupuję płynne, na jednych robię z 5 warek, dzielę startery, część przechowuję. Dla jednej warki cena drożdży powala, przy kilku się rozkłada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BROWAR KWARTA Posted February 27 Share Posted February 27 Jeżeli ktoś myśli, że Yeast Side Labs będą po około 30 -40 zł to jest w błędzie bo niby dlaczego mają tak kosztować. Nikt charytatywni nie pracuje, obstawiam, że będą kosztowały około 60 zł. Chętnie je sprawdzę w działaniu :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Szatan Posted February 27 Share Posted February 27 (edited) Tak jak anteks pisał, na homebrewing będą lagerowe YSL do kupna - po 50zł. https://homebrewing.pl/yeast-side-labs-nrnberger-german-lager-ys009-p-2487.html Edited February 27 by Dawid Szatan Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted March 1 Share Posted March 1 Zapraszam Dziś ruszyła sprzedaż drożdży płynnych z Yeast Side Labs. Drożdże wypróbowane w browarach kraftowych, teraz dostępne w opakowaniach odpowiednich dla piwowarów domowych. Super jakość. W każdej saszetce jest taka ilość komórek drożdżowych, że przy standardowych piwach nie ma konieczności robienia startera, a wręcz nie jest on zalecany. Ofertę będziemy sukcesywnie rozszerzać, część szczepów będzie dostępna tylko sezonowo. Ponadto w sklepie znajdziecie też drożdże płynne White Labs i Wyeast. Jeśli potrzebujecie drożdży z tych ostatnich firm, to napiszcie do nas, zamówienia robimy średnio co 3 tygodnie. https://homebrewing.pl/drozdze-plynne-c-1_3.html vmario, Reters, Łachim and 1 other 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 1 Share Posted March 1 14 minut temu, dori napisał(a): Zapraszam Dziś ruszyła sprzedaż drożdży płynnych z Yeast Side Labs. Drożdże wypróbowane w browarach kraftowych, teraz dostępne w opakowaniach odpowiednich dla piwowarów domowych. Super jakość. W każdej saszetce jest taka ilość komórek drożdżowych, że przy standardowych piwach nie ma konieczności robienia startera, a wręcz nie jest on zalecany. Ofertę będziemy sukcesywnie rozszerzać, część szczepów będzie dostępna tylko sezonowo. Ponadto w sklepie znajdziecie też drożdże płynne White Labs i Wyeast. Jeśli potrzebujecie drożdży z tych ostatnich firm, to napiszcie do nas, zamówienia robimy średnio co 3 tygodnie. https://homebrewing.pl/drozdze-plynne-c-1_3.html Jak długie daty ważności mają drożdże z YSL? I czy byłaby możliwość, żeby w sklepie była podana data ważności obecnie sprzedawanej partii? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted March 1 Share Posted March 1 20 minut temu, punix napisał(a): Jak długie daty ważności mają drożdże z YSL? I czy byłaby możliwość, żeby w sklepie była podana data ważności obecnie sprzedawanej partii? Drożdże YSL mają 6-cio miesięczny termin trwałości. Obecnie w sklepie są "świeżynki" Oczywiście, uzupełnimy daty ważności w opisach. punix and Reters 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted March 17 Share Posted March 17 (edited) @dori cześć, chce spróbować, potrzebuje czegoś wybitnie słodowego do lagera, coś w stylu WLP838. Czy któreś z nich idzie w tę stronę - testowałaś przedpremierowo ? Edited March 17 by lechu555 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted March 17 Share Posted March 17 16 godzin temu, lechu555 napisał(a): @dori cześć, chce spróbować, potrzebuje czegoś wybitnie słodowego do lagera, coś w stylu WLP838. Czy któreś z nich idzie w tę stronę - testowałaś przedpremierowo ? Cześć, niestety lagerów nie testowałam... Jeśli szukasz czegoś wybitnie słodowego, to drożdże Augustine Helles (YS013) powinny być odpowiednie. Płytko odfermentowują, zostawiają tym samym sporo ciała i chlebowo-słodowych nut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted March 17 Share Posted March 17 Czyli Dorota klasycznie jak bym fermentował Hellesa 12blg w temp otoczenia 10 stopni, to czy trzeba wykonać starter z tych drożdży? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 18 Share Posted March 18 (edited) 18 godzin temu, Reters napisał(a): Czyli Dorota klasycznie jak bym fermentował Hellesa 12blg w temp otoczenia 10 stopni, to czy trzeba wykonać starter z tych drożdży? Wpisz w kalkulator ilości drożdży i będziesz wiedział. Albo od razu Ci powiem - tak, trzeba Chyba, ze zrobisz warkę 10l albo cisnieniowo w 22C Edited March 18 by fotohobby Reters 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted March 18 Share Posted March 18 Właśnie tak pomyślałem, że bardzo niska temperatura i mimo że tylko 12 blg trzeba zrobić starter. Mimo tego, że w opakowaniu jak Dorota pisze jest 200mld komórek. Czy wtedy 1.5l starter wystarczy ze 150 gr ekstraktu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 18 Share Posted March 18 Sprawdź w kalkulatorze Brewer's Friend. Reters 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted May 2 Share Posted May 2 Nie wiedziałem ze nie ma FM już, jestem stałym klientem od 4 lat. Na pewno wydawanie po 70 zł na szczep z Ameryki nie wchodzi w grę pomijam fakt ze przychodziły w skandalicznie złej kondycji nawet starter nie wystarczał , czyli trzeba się będzie przeprosić z sucharami tylko że FM miał piękna ofertę, gdzie nikt nie ma tozsamej w sucharach. Fermentis stoji w miejscu od 10 lat z ofertą i piwa są wytrawne na nich. zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now