Jump to content

Drożdże płynne- skąd najlepiej brac?


Recommended Posts

19 minut temu, Pekeer napisał(a):

Cześć, mam pytanie.

 

Po zniknięciu z rynku Fermentum Mobile, skąd bierzecie i jakiej firmy drożdże płynne? WB wychodzia bardzo drogo (60zl). 

A Jest wybór?

Ps u Doroty od 01.03 będa nowej firmy

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

Przy takiej skąpej ofercie płynnych, jaka jest ostatnio w sklepach, szkoda czasu na szukanie. Suchych się tyle narobiło, że jest co testować.

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Mimo wszystko wielu szczepów w ogóle nie ma w wersji suchej. Ja kupuję płynne, na jednych robię z 5 warek, dzielę startery, część przechowuję. Dla jednej warki cena drożdży powala, przy kilku się rozkłada.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli ktoś myśli, że Yeast Side Labs będą po około 30 -40 zł to jest w błędzie bo niby dlaczego mają tak kosztować. Nikt charytatywni nie pracuje, obstawiam, że będą kosztowały około 60 zł. Chętnie je sprawdzę w działaniu :) 

Link to comment
Share on other sites

Zapraszam :) Dziś ruszyła sprzedaż drożdży płynnych z Yeast Side Labs. Drożdże wypróbowane w browarach kraftowych, teraz dostępne w opakowaniach odpowiednich dla piwowarów domowych. Super jakość. W każdej saszetce jest taka ilość komórek drożdżowych, że przy standardowych piwach nie ma konieczności robienia startera, a wręcz nie jest on zalecany. Ofertę będziemy sukcesywnie rozszerzać, część szczepów będzie dostępna tylko sezonowo. 

Ponadto w sklepie znajdziecie też drożdże płynne White Labs i Wyeast. Jeśli potrzebujecie drożdży z tych ostatnich firm, to napiszcie do nas, zamówienia robimy średnio co 3 tygodnie.

https://homebrewing.pl/drozdze-plynne-c-1_3.html

 

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, dori napisał(a):

Zapraszam :) Dziś ruszyła sprzedaż drożdży płynnych z Yeast Side Labs. Drożdże wypróbowane w browarach kraftowych, teraz dostępne w opakowaniach odpowiednich dla piwowarów domowych. Super jakość. W każdej saszetce jest taka ilość komórek drożdżowych, że przy standardowych piwach nie ma konieczności robienia startera, a wręcz nie jest on zalecany. Ofertę będziemy sukcesywnie rozszerzać, część szczepów będzie dostępna tylko sezonowo. 

Ponadto w sklepie znajdziecie też drożdże płynne White Labs i Wyeast. Jeśli potrzebujecie drożdży z tych ostatnich firm, to napiszcie do nas, zamówienia robimy średnio co 3 tygodnie.

https://homebrewing.pl/drozdze-plynne-c-1_3.html

 

Jak długie daty ważności mają drożdże z YSL?

I czy byłaby możliwość, żeby w sklepie była podana data ważności obecnie sprzedawanej partii?

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, punix napisał(a):

Jak długie daty ważności mają drożdże z YSL?

I czy byłaby możliwość, żeby w sklepie była podana data ważności obecnie sprzedawanej partii?

Drożdże YSL mają 6-cio  miesięczny termin trwałości. Obecnie w sklepie są "świeżynki"

Oczywiście, uzupełnimy daty ważności w opisach.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
16 godzin temu, lechu555 napisał(a):

@dori cześć, chce spróbować, potrzebuje czegoś wybitnie słodowego do lagera, coś w stylu WLP838. Czy któreś z nich idzie w tę stronę - testowałaś przedpremierowo ?

Cześć, niestety lagerów nie testowałam... Jeśli szukasz czegoś wybitnie słodowego, to drożdże Augustine Helles (YS013) powinny być odpowiednie. Płytko odfermentowują, zostawiają tym samym sporo ciała i chlebowo-słodowych nut.

Link to comment
Share on other sites

Czyli Dorota klasycznie jak bym fermentował Hellesa 12blg w temp otoczenia 10 stopni, to czy trzeba wykonać starter z tych drożdży?

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, Reters napisał(a):

Czyli Dorota klasycznie jak bym fermentował Hellesa 12blg w temp otoczenia 10 stopni, to czy trzeba wykonać starter z tych drożdży?


Wpisz w kalkulator ilości drożdży i będziesz wiedział.

Albo od razu Ci powiem - tak, trzeba

 

Chyba, ze zrobisz warkę 10l

albo cisnieniowo w 22C

 

Edited by fotohobby
Link to comment
Share on other sites

Właśnie tak pomyślałem, że bardzo niska temperatura i mimo że tylko 12 blg trzeba zrobić starter. Mimo tego, że w opakowaniu jak Dorota pisze jest 200mld komórek. Czy wtedy 1.5l starter wystarczy ze 150 gr ekstraktu?

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nie wiedziałem ze nie ma FM już, jestem stałym klientem od 4 lat. Na pewno wydawanie po 70 zł na szczep z Ameryki nie wchodzi w grę pomijam fakt ze przychodziły w skandalicznie złej kondycji nawet starter nie wystarczał , czyli trzeba się będzie przeprosić z sucharami tylko że FM miał piękna ofertę,  gdzie nikt nie ma tozsamej w sucharach. Fermentis stoji w miejscu od 10 lat z ofertą i piwa są wytrawne na nich. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.