Slawulo Posted March 11 Share Posted March 11 (edited) Cześć Wszystkim 🙂 Ostatnio butelkowałem piwo robione z brekwitu dane w tabelce poniżej. Fermentacja bardzo szybko się zaczęła chyba w ten sam dzięń i była bardzo burzliwa, Stało ok 2.5 tyg, bardzo ładnie się wyklarowało, wszystko ładnie opadło. Dałem jak zwykle syrop cukrowy 2,9 g na butelkę, przeważnie zawsze tak robię, ale tym razem bardzo słabo nagazowane po 2.5 tygodnia , co może być przyczyną ? Pytam, ponieważ w ten weekend rozlewam kolejne na tej samej gęstwie, tez jest bardzo wyklarowane i chciałbym mieć bardziej nagazowane. Wiem więcej cukru, ale przeważnie zawsze dawałem ok.3 gram i było ok. Ogólnie czy te drożdże inaczej "pracują" niż US-05, bo zawsze na takich robiłem. Edited March 12 by Slawulo Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted March 11 Share Posted March 11 Chyba nie podałeś na jakich drożdżach robiłeś, bo z postu wnioskuję że zwykle robisz na US-05 i teraz użyłeś czegoś innego. W jakiej temperaturze trzymasz butelki? Ile szt butelek już sprawdziłeś? Jaki stosunek cukru do wody użyłeś w syropie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawulo Posted March 11 Author Share Posted March 11 Użyłem drożdży do ALE - US-04 (rzeczywiście w tabelce podane są US-05), po rozlewie butelki stoją w piwnicy - ok 20C, cukru dałem 2,90 g na butelkę. To moja chyba 8 warka i zawsze tak samo robię i było bardziej nagazowanie (lepsza klarowność - mniej drożdży w piwie, bo opadły - słabsze nagazowanie?) Sprawdziłem 2 butelki , był mieszany syrop cukrowy, to raczej we wszystkich butelkach powinno być równo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted March 11 Share Posted March 11 S04 mają tendencję do "zasypiania" w trakcie pracy, podnieś temperaturę na tydzień i sprawdź czy coś się zmieniło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 13 Share Posted March 13 Przy podniesieniu temperatury piwa w butelkach szansa na granaty wzrasta. Ja tam bym zostawił tak jak jest i szybko wypił, a następnym razem poczytał o tym jak postępować z S-04. Podpowiem, że start w 22 st. C to nie najlepszy pomysł ze względu na to: W dniu 11.03.2025 o 15:32, ciezkicoswybrac napisał(a): S04 mają tendencję do "zasypiania" w trakcie pracy ciezkicoswybrac 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted March 13 Share Posted March 13 47 minut temu, wizi napisał(a): Podpowiem, że start w 22 st. C to nie najlepszy pomysł ze względu na to: Fakt, nie zwróciłem uwagi że start w tak wysokiej temperaturze. US-05 to drożdże które bardzo dużo wybaczają, zrobisz piwo w 12'C i 24'C (oczywiście z innym profilem, niżej na pewno będzie czystsze profilowo), ale przy S-04 trzeba się bardziej przyłożyć do fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawulo Posted Saturday at 05:13 PM Author Share Posted Saturday at 05:13 PM Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Piwo po trzech tygodniach nabrało jednak trochę gazu, wiec nie nie jest tak źle. Nie chcę zakładać kolejnego wątku,a mam pytanie: 1. Jeżeli fermentuję w temp. ok 22-23C to co mi dadzą drożdże typu Kveik? 2. Piwo będzie w smaku bardziej przypominać to fermentowane w niższych temperaturach? 3. Czy to po prostu piwo innego typu? 4. Czy lepiej zrobić styrboxa i fermentować np w 15C ? (w innym poście pytałem o chłodziarkę ale to musi poczekać) Znalazłem takie drożdże ale z przesyłka to ok 47 pln więc jak za drożdże to nie tak mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted Saturday at 08:15 PM Share Posted Saturday at 08:15 PM Różne kveiki są. Wejdź na FB kveik polska.Możesz kveiki suszyć więc spokojnie kilkanaście warek zrobisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted Sunday at 07:40 AM Share Posted Sunday at 07:40 AM 14 godzin temu, Slawulo napisał(a): 4. Czy lepiej zrobić styrboxa i fermentować np w 15C ? To najlepsze rozwiązanie. Otwiera Cię na wiele możliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted Sunday at 12:33 PM Share Posted Sunday at 12:33 PM Lub winiarka tylko sprawdzony model(pojemność itp) Odszukałem mój model. To jest MPM 107. Jakoś od ponad roku używam i jest super. Kontrolę fermentacji mam już w jednym palcu;) Gorzej ze stylami typu lager itp. ale to nie wina winiarki tylko moje małe doświadczenie;) Niestety wycofana z produkcji i jedynie teraz tylko używka. To tak tyle ode mnie z sugestii🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now