Jump to content

Słabe nagazowanie, mimo, że wszystko tak samo robione.


Recommended Posts

Cześć Wszystkim 🙂

Ostatnio butelkowałem piwo robione  z brekwitu dane w tabelce poniżej.

Fermentacja bardzo szybko się zaczęła  chyba w ten sam dzięń i była bardzo burzliwa, Stało   ok 2.5 tyg, bardzo ładnie się wyklarowało,  wszystko ładnie opadło.

Dałem jak zwykle syrop cukrowy 2,9 g na butelkę, przeważnie zawsze tak robię, ale tym razem  bardzo słabo nagazowane po 2.5 tygodnia , co może być przyczyną ?

Pytam, ponieważ w ten weekend rozlewam kolejne na tej samej gęstwie, tez jest bardzo wyklarowane  i chciałbym mieć bardziej nagazowane. Wiem więcej  cukru, ale przeważnie zawsze dawałem ok.3 gram i było ok.    Ogólnie czy te drożdże inaczej "pracują" niż US-05, bo zawsze na takich robiłem.

 

 

 

image.png.54bb667b0ada7ee9b7b3863127779891.png 

 

 

 

Edited by Slawulo
Link to comment
Share on other sites

Chyba nie podałeś na jakich drożdżach robiłeś, bo z postu wnioskuję że zwykle robisz na US-05 i teraz użyłeś czegoś innego. 

 

W jakiej temperaturze trzymasz butelki? Ile szt butelek już sprawdziłeś? Jaki stosunek cukru do wody użyłeś w syropie?

Link to comment
Share on other sites

Użyłem drożdży do ALE - US-04 (rzeczywiście w tabelce podane są US-05), po rozlewie butelki stoją w piwnicy - ok 20C, cukru dałem  2,90 g na butelkę. To moja chyba 8 warka i zawsze tak samo  robię  i było bardziej nagazowanie (lepsza klarowność - mniej drożdży w piwie,  bo opadły - słabsze nagazowanie?)

Sprawdziłem 2 butelki , był mieszany syrop cukrowy, to raczej we wszystkich butelkach powinno być równo.

Link to comment
Share on other sites

Przy podniesieniu temperatury piwa w butelkach szansa na granaty wzrasta. Ja tam bym zostawił tak jak jest i szybko wypił, a następnym razem poczytał o tym jak postępować z S-04. Podpowiem, że start w 22 st. C to nie najlepszy pomysł ze względu na to:

W dniu 11.03.2025 o 15:32, ciezkicoswybrac napisał(a):

S04 mają tendencję do "zasypiania" w trakcie pracy

 

Link to comment
Share on other sites

47 minut temu, wizi napisał(a):

Podpowiem, że start w 22 st. C to nie najlepszy pomysł ze względu na to:

Fakt, nie zwróciłem uwagi że start w tak wysokiej temperaturze. US-05 to drożdże które bardzo dużo wybaczają, zrobisz piwo w 12'C i 24'C (oczywiście z innym profilem, niżej na pewno będzie czystsze profilowo), ale przy S-04 trzeba się bardziej przyłożyć do fermentacji. 

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Piwo po trzech tygodniach nabrało jednak  trochę  gazu, wiec nie nie jest tak źle.

Nie chcę zakładać kolejnego wątku,a  mam pytanie:

1. Jeżeli fermentuję w temp. ok 22-23C to  co mi dadzą drożdże typu Kveik? 

2. Piwo będzie w smaku bardziej przypominać to fermentowane w niższych temperaturach?

3. Czy to po prostu  piwo innego typu?

4. Czy lepiej zrobić styrboxa i fermentować np w 15C ? (w innym poście pytałem o chłodziarkę ale to musi poczekać)

 

Znalazłem takie drożdże ale z przesyłka to ok 47 pln więc jak za drożdże to  nie tak mało.

Link to comment
Share on other sites

Lub winiarka tylko sprawdzony model(pojemność itp) Odszukałem mój model. To jest MPM 107. Jakoś od ponad roku używam i jest super. Kontrolę fermentacji mam już w jednym palcu;) Gorzej ze stylami typu lager itp. ale to nie wina winiarki tylko moje małe doświadczenie;)

 

Niestety wycofana z produkcji i jedynie teraz tylko używka. To tak tyle ode mnie z sugestii🙂

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.