tomo280 Posted March 12 Share Posted March 12 Witam.Borykam się już od czterech warek z problem jakim jest brak aromatu chmielowego w piwach typu apa i wysoka zalegająca goryczka po za tym w powie nie wyczuwalny jest smak chociaż te piwa robiłem już kilkakrotnie i zawsze wychodziły nie porównywalnie lepsze w smaku i aromacie. Po dwóch takich warkach stwierdziłem że to zakażenie i potraktowałem cały sprzęt NaOH lecz bez rezultatów w kolejnych warkach. Nie wiem co może być przyczyną jedynie co zmieniłem to sposób fermentacji ponieważ chciałem mieć większą kontrolę temperatury i na wiadra zakładam pas grzewczy ze sterownikiem temperatury z zaizolowaną sondą przyklejoną nieco wyżej niż sam pas,temperaturę super utrzymuje lecz nie wiem czy nie przegrzewa w jakiś sposób piwa i stąd te problemy ponieważ fermentowałem waizena postawionego na regale i wszystko było ok. Jak nie to jak myślicie co może być przyczyną. Planuję kolejną Warkę ale jak mam otrzymać piwo jak poprzednie to szkoda mi czasu na warzenie.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 12 Share Posted March 12 Typowałbym słaby chmiel, utlenienie lub zbyt wysokie pH przy zacieraniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now