Jump to content

Zakażenie brak aromatu w gotowym piwie


Recommended Posts

Witam.Borykam się już od czterech warek z problem jakim jest brak aromatu chmielowego w piwach typu apa i wysoka zalegająca goryczka po za tym w powie nie wyczuwalny jest smak chociaż te piwa robiłem już kilkakrotnie i zawsze wychodziły nie porównywalnie lepsze w smaku i aromacie. Po dwóch takich warkach stwierdziłem że to zakażenie i potraktowałem cały sprzęt NaOH lecz bez rezultatów w kolejnych warkach. Nie wiem co może być przyczyną jedynie co zmieniłem to sposób fermentacji ponieważ chciałem mieć większą kontrolę temperatury i na wiadra zakładam pas grzewczy  ze sterownikiem temperatury z zaizolowaną sondą przyklejoną nieco wyżej niż sam pas,temperaturę super utrzymuje lecz nie wiem czy nie przegrzewa w jakiś sposób piwa i stąd te problemy ponieważ fermentowałem waizena postawionego na regale i wszystko było ok. Jak nie to jak myślicie co może być przyczyną. Planuję kolejną Warkę ale jak mam otrzymać piwo jak poprzednie to szkoda mi czasu na warzenie..

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.