Jump to content

stare piwa


Recommended Posts

witam

podczas przeprowadzki znalazłem butelki piw, które warzyłem lata temu, pytanie czy to sie jeszcze nadaje do picia?

 

aotearoa pale ale 12BLG z 10.2014r

boheme amber ale 12BLG z 12.2014r

lemon IPA 14BLG z 07.2015r

Link to comment
Share on other sites

Raczej dla eksperymentu tylko faktycznie tak jak INTseed pisał. Jeśli masz ich dużo to raczej nie nastawiaj się, że będziesz je sobie swobodnie spijał ze smakiem. Największe szanse na pijalność ma chyba Amber Ale. Piłem swoje piwa 5-6-cio letnie. Jasne lagery, grodziskie, APA. Nie były zepsute, były do wypicia, ale jakoś sama świadomość, że są tak stare kazała mi wypić tylko łyki degustacyjnie. Trzeba by było dać do spróbowania komuś kto nie wie, że to są tak stare piwa i nie będzie uprzedzony. Na przykład somsiad 🙂 

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio "wykopalem" piwa z lat 2008-2012 od Kopyra, Marusi, Josefika,Czesa, Birbanta i prezesa Hordy Poznańskiej czyli Macieja z Piwa Świata Poznań

Mysle że są jeszcze pijalne

ps swoje posiadam jeszcze z 2003r

1741371078485.jpg

1741371078503.jpg

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

Sądzę że dobrze uwarzone piwo i kilka odpowiednich styli (jak mocny porter) może nawet 10 lat leżakować. Jeszcze jak ma temp. piwnicową np. około 7-8 stopni to jeszcze dłużej. Mało tego, często po tylu latach nowe posmaki się wydobywają. Więc tutaj Anteks ma dobre podejście.

 

PS: Sprawdza się też zalakowanie kapsla.

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

Ja 8 letnie piwo piłem, łącznie zszedł cały keg. Nie rozumiem dlaczego miałoby nie być pijalne. Wino jest ok, piwo nie? jest alkohol, odcięte od tlenu, zakładam brak infekcji.  

Zatem jak najbardziej jest to pijalne, a jak masz dużo i masz wylać to daj znać 😁

Link to comment
Share on other sites

W dniu 16.03.2025 o 00:32, anteks napisał(a):

Ostatnio "wykopalem" piwa z lat 2008-2012 od Kopyra

Obstawiam, że jakbyś wrzucił ofertę sprzedaży piwa Kopyra na jego vlogu, to mógłbyś parę stów zarobić. No, może parę dyszek.

Edited by Dawid Szatan
Link to comment
Share on other sites

otworzyłem najstarsze aotearoa pale ale.

Mocno nagazowane prawie jak pszeniczniak (wtedy dawałem do nagazowania ilość cukru z przepisów),

obfita trwała piana drobno pęcheżykowa.

W zapachu bardzo słodkie, toffi(diacetyl?), karmel.

 W smaku wyczuwalna goryczka, troche wodniste,

toffi zawładnęło smakiem.

 

Jutro potestuje kolejne

 

Link to comment
Share on other sites

Dzis otworzyłem boheme amber ale.

Kolor brązowy nieprzejrzysty, piana obfita trwała kremowa.

Piwko mocno nagazowane, po otwarciu zaczęło kipić z butelki,

w zapachu słodowe, w smaku chlebowe ale też gorzkie.

Chmielu nie dostrzegam wogóle.

Ogółem strasznie nudne to piwko, poza za wysoką gorzkością która zostaje w ustach po przełknięciu 

nie widzę w nim żadnej wady.

Pod koniec nawet gorzkość mi przestała przeszkadzać ;)

Link to comment
Share on other sites

lemon IPA mnie najbardziej zawiodło,

nie ma w niej nawet cienia chmielu, to normalne po 10 latach?

w smaku i zapachu w zasadzie jest identyczne jak poprzednie amber ale.

jest też tak samo przesadnie gorzkie.

 

podsumowując moją wyprawę po znalezionych piwach 

nie ma co ich trzymac tyle czasu bo nie zyskują na walorach smakowych.

 

Link to comment
Share on other sites

Sądzę, że nadal zależy od stylu piwa. Wysoko alkoholowe nadają się najlepiej. Ale też od piwowara jak uwarzy to piwo i czy odpowiednio dobierze ilość środka do refermentacji. Następnie jak przetrzymywane itd. Wiele czynników:)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 3/20/2025 at 9:06 PM, hajmon7 said:

lemon IPA mnie najbardziej zawiodło,

nie ma w niej nawet cienia chmielu, to normalne po 10 latach?

Yyy, tak? Nie na darmo kraftowe browary dają krótkie daty przydatności i zalecają przechowywanie w chłodzie swoich hazy ipek. Przez 10 lat w niepasteryzowanym piwie nie miał prawa zostać aromat czy smak chmielu.

Edited by Pingwinho
literówka
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Pingwinho napisał(a):

Yyy, tak? Nie na darmo kraftowe browary dają krótkie daty przydatności i zalecają przechowywanie w chłodzie swoich hazy ipek. Przez 10 lat w niepasteryzowanym piwie nie miał prawa zostać aromat czy smak chmielu.

A w pasteryzowanym by został ten aromat? Hazy Ipki maja krótsze terminy wazności?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.