hajmon7 Posted March 15 Share Posted March 15 witam podczas przeprowadzki znalazłem butelki piw, które warzyłem lata temu, pytanie czy to sie jeszcze nadaje do picia? aotearoa pale ale 12BLG z 10.2014r boheme amber ale 12BLG z 12.2014r lemon IPA 14BLG z 07.2015r Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted March 15 Share Posted March 15 Dla ciekawości tylko. Daj znać co według ciebie w smaku zostało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted March 15 Share Posted March 15 Raczej dla eksperymentu tylko faktycznie tak jak INTseed pisał. Jeśli masz ich dużo to raczej nie nastawiaj się, że będziesz je sobie swobodnie spijał ze smakiem. Największe szanse na pijalność ma chyba Amber Ale. Piłem swoje piwa 5-6-cio letnie. Jasne lagery, grodziskie, APA. Nie były zepsute, były do wypicia, ale jakoś sama świadomość, że są tak stare kazała mi wypić tylko łyki degustacyjnie. Trzeba by było dać do spróbowania komuś kto nie wie, że to są tak stare piwa i nie będzie uprzedzony. Na przykład somsiad 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 15 Share Posted March 15 (edited) Ostatnio "wykopalem" piwa z lat 2008-2012 od Kopyra, Marusi, Josefika,Czesa, Birbanta i prezesa Hordy Poznańskiej czyli Macieja z Piwa Świata Poznań Mysle że są jeszcze pijalne ps swoje posiadam jeszcze z 2003r Edited March 15 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted March 16 Share Posted March 16 (edited) Sądzę że dobrze uwarzone piwo i kilka odpowiednich styli (jak mocny porter) może nawet 10 lat leżakować. Jeszcze jak ma temp. piwnicową np. około 7-8 stopni to jeszcze dłużej. Mało tego, często po tylu latach nowe posmaki się wydobywają. Więc tutaj Anteks ma dobre podejście. PS: Sprawdza się też zalakowanie kapsla. Edited March 16 by Reters Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted March 17 Share Posted March 17 Ja 8 letnie piwo piłem, łącznie zszedł cały keg. Nie rozumiem dlaczego miałoby nie być pijalne. Wino jest ok, piwo nie? jest alkohol, odcięte od tlenu, zakładam brak infekcji. Zatem jak najbardziej jest to pijalne, a jak masz dużo i masz wylać to daj znać 😁 Reters 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Szatan Posted March 17 Share Posted March 17 (edited) W dniu 16.03.2025 o 00:32, anteks napisał(a): Ostatnio "wykopalem" piwa z lat 2008-2012 od Kopyra Obstawiam, że jakbyś wrzucił ofertę sprzedaży piwa Kopyra na jego vlogu, to mógłbyś parę stów zarobić. No, może parę dyszek. Edited March 17 by Dawid Szatan Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajmon7 Posted March 17 Author Share Posted March 17 otworzyłem najstarsze aotearoa pale ale. Mocno nagazowane prawie jak pszeniczniak (wtedy dawałem do nagazowania ilość cukru z przepisów), obfita trwała piana drobno pęcheżykowa. W zapachu bardzo słodkie, toffi(diacetyl?), karmel. W smaku wyczuwalna goryczka, troche wodniste, toffi zawładnęło smakiem. Jutro potestuje kolejne zasada, Muchor and iht 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 17 Share Posted March 17 @hajmon7 A jak/czym było chmielone? Szczególnie na goryczkę mnie interesuje (jej stabilność a relacja między alfa a beta kwasami). Teoria cośtam mówi o tym a ty masz żywy przykład.Vintage_Beer_ss.26-31.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajmon7 Posted March 17 Author Share Posted March 17 Chmiel Wai - Iti - 20g Chmiel Motueka - 25g Chmiel Nelson Sauvin - 25g zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajmon7 Posted March 19 Author Share Posted March 19 Dzis otworzyłem boheme amber ale. Kolor brązowy nieprzejrzysty, piana obfita trwała kremowa. Piwko mocno nagazowane, po otwarciu zaczęło kipić z butelki, w zapachu słodowe, w smaku chlebowe ale też gorzkie. Chmielu nie dostrzegam wogóle. Ogółem strasznie nudne to piwko, poza za wysoką gorzkością która zostaje w ustach po przełknięciu nie widzę w nim żadnej wady. Pod koniec nawet gorzkość mi przestała przeszkadzać Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajmon7 Posted March 20 Author Share Posted March 20 lemon IPA mnie najbardziej zawiodło, nie ma w niej nawet cienia chmielu, to normalne po 10 latach? w smaku i zapachu w zasadzie jest identyczne jak poprzednie amber ale. jest też tak samo przesadnie gorzkie. podsumowując moją wyprawę po znalezionych piwach nie ma co ich trzymac tyle czasu bo nie zyskują na walorach smakowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted March 20 Share Posted March 20 Sądzę, że nadal zależy od stylu piwa. Wysoko alkoholowe nadają się najlepiej. Ale też od piwowara jak uwarzy to piwo i czy odpowiednio dobierze ilość środka do refermentacji. Następnie jak przetrzymywane itd. Wiele czynników:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwinho Posted March 31 Share Posted March 31 (edited) On 3/20/2025 at 9:06 PM, hajmon7 said: lemon IPA mnie najbardziej zawiodło, nie ma w niej nawet cienia chmielu, to normalne po 10 latach? Yyy, tak? Nie na darmo kraftowe browary dają krótkie daty przydatności i zalecają przechowywanie w chłodzie swoich hazy ipek. Przez 10 lat w niepasteryzowanym piwie nie miał prawa zostać aromat czy smak chmielu. Edited March 31 by Pingwinho literówka Reters 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 31 Share Posted March 31 2 godziny temu, Pingwinho napisał(a): Yyy, tak? Nie na darmo kraftowe browary dają krótkie daty przydatności i zalecają przechowywanie w chłodzie swoich hazy ipek. Przez 10 lat w niepasteryzowanym piwie nie miał prawa zostać aromat czy smak chmielu. A w pasteryzowanym by został ten aromat? Hazy Ipki maja krótsze terminy wazności? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now