Lesuaf Posted March 20 Share Posted March 20 Cześć, Mam problem z zatrzymaną fermentacją. Jest to moja druga warka, a styl to Oatmeal Stout. Piwo uwarzyłem 3 tygodnie temu, a ekstrakt początkowy wynosił 15 BLG. Płatki owsiane skleikowałem przed dodaniem do zacieru. Piwo od samego początku nie fermentowało jakoś bardzo burzliwie, ale wieko od wiadra się wybrzuszyło i co jakiś czas bulkało z rurki. Po 12 dniach zmierzyłem ekstrakt refraktometrem i okazało się, że drożdże przefermentowały tylko troche cukrów. Pomiar po przeliczeniu kalkulatorem wykazał 9,25 BLG. Poczytałem trochę o sposobach na poradzenie sobie z zatrzymaną fermentacją i przeniosłem fermentor w cieplejsze miejsce i kilkukrotnie nim potrząsałem, aby wzbić drożdże z dna. Nie wznowiło to jednak fermentacji, więc dodałem drugi raz te same drożdże (US-05). Po 6 dniach zmierzyłem ekstrakt i wynosi on 8,2 BLG. Piwo w smaku nie jest słodkie. Jest wręcz gorzkie, a ten styl nie jest przecież intensywnie chmielony. Czy to możliwe, że cukry prostsze zostały przefermentowane, a te 8,2 BLG to dekstryny? Schemat zacierania: 65°C 40 min 72°C 20 min 78°C 5 min Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że zacieranie mogło pójść nie tak i wytworzyło się dużo dekstryn, ale to dziwne, bo bardzo pilnowałem temperatury i ciągle mieszałem zacier. Da się coś jeszcze zrobić z tym piwem? Myślałem nad napowietrzeniem brzeczki jeszcze raz, ale nie wiem czy powinno się tak robić, bo nie mam praktyki. Kalkulator wyliczył 14.5 BLG, 34 IBU. Wyszło 8,5-9 litrów brzeczki nastawnej. Poniżej receptura: Viking Pale Ale malt - 1 kg (40%) Strzegom Monachijski typ I - 0.7 kg (28%) Fawcett - Pale Chocolate - 0.2 kg (8%) Weyermann - Carafa I - 0.1 kg (4%) Weyermann Specjal W - 0.1 kg (4%) Jęczmień palony - 0.1 kg (4%) Płatki owsiane - 0.3 kg (12%) Magnum 6.5 g 60 min 15.5 % Cascade 11.5 g 5 min 7.9 % East Kent Goldings 11.5 g 5 min 5.8 % Drożdże US-05 - pół opakowania (drugie pół dodałem by wznowić fermentację) Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 20 Share Posted March 20 (edited) @Lesuaf Piwo zeszło do 3,7 BLG (po uwzględnieniu korekty) Ile oczekiwałeś ? Edited March 20 by fotohobby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lesuaf Posted March 20 Author Share Posted March 20 @fotohobby Odczyt z refraktometru to 11,1 BLG. Po wpisaniu do kalkulatora na stronie brewersfriend.com pokazuje mi Final Gravity 8,5* Plato. Z jakiego kalkulatora korzystasz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 20 Share Posted March 20 (edited) @Lesuaf Nie doczytałem, że 8,3 to po przeliczeniu. Więc pomiar jest OK. Rozumiem, że refraktometr skalibrowany ? Tzn w roztworze cukru 10 BLG pokazuje właśnie tyle ? Zastanawia mnie tylko mnie tylko co chciałeś uzyskać przez spory underpitching ? Żadne natlenianie nie ma sensu - jeśli ni schodzi niżej, butelkować obserwować nagazowanie i raczej spijać szybko Edited March 20 by fotohobby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lesuaf Posted March 20 Author Share Posted March 20 @fotohobby Receptura na której bazowałem zakładała 1 paczkę drożdży na 20 litrów. Dlatego wrzuciłem pół paczki. Dopiero później doczytałem o tym, jak wylicza się potrzebną ilość drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 20 Share Posted March 20 Teraz, Lesuaf napisał(a): @fotohobby Receptura na której bazowałem zakładała 1 paczkę drożdży na 20 litrów. Dlatego wrzuciłem pół paczki. Dopiero później doczytałem o tym, jak wylicza się potrzebną ilość drożdży. @Lesuaf No właśnie, bo tu jedna ledwo starcza. Jak natleniałeś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lesuaf Posted March 20 Author Share Posted March 20 @fotohobby Przez około 5 minut wstrząsałem fermentorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Szatan Posted March 20 Share Posted March 20 (edited) A w jakiej temperaturze fermentowałeś? Skoro "nie fermentowało jakoś burzliwie", a ogólnie drożdże roboty za dużo nie wykonały, to może za niską tę temperaturę miałeś i poszły spać. PS. Smakiem piwa przed nagazowaniem to się za bardzo nie sugeruj. A, i zmierz dla porównania ten ekstrakt zwykłym spławikiem. Edited March 20 by Dawid Szatan Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 20 Share Posted March 20 (edited) @Lesuaf Ta metoda nigdy mnie nie przekonywała, jakoś wolę wkrętarkę+mieszadło, albo kamień napowietrzający Edited March 20 by fotohobby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lesuaf Posted March 20 Author Share Posted March 20 @Dawid Szatan Przez 12 dni fermentowałem w 19°C, a później w 21-23°C. Zmierzyłem też ekstrakt spławikiem z Browinu. Podobno nie słyną one z dokładności, ale tylko taki mam. Spławik pokazał 10,5 BLG. @fotohobby Myślisz, że powinienem spróbować napowietrzyć jeszcze raz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 20 Share Posted March 20 @Lesuaf Nie. Napisałem, co zrobiłbym z tym piwem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now