Jump to content

Zatrzymana fermentacja - Oatmeal Stout

Recommended Posts

Cześć,

Mam problem z zatrzymaną fermentacją. Jest to moja druga warka, a styl to Oatmeal Stout.

Piwo uwarzyłem 3 tygodnie temu, a ekstrakt początkowy wynosił 15 BLG. Płatki owsiane skleikowałem przed dodaniem do zacieru. Piwo od samego początku nie fermentowało jakoś bardzo burzliwie, ale wieko od wiadra się wybrzuszyło i co jakiś czas bulkało z rurki. Po 12 dniach zmierzyłem ekstrakt refraktometrem i okazało się, że drożdże przefermentowały tylko troche cukrów. Pomiar po przeliczeniu kalkulatorem wykazał 9,25 BLG.

Poczytałem trochę o sposobach na poradzenie sobie z zatrzymaną fermentacją i przeniosłem fermentor w cieplejsze miejsce i kilkukrotnie nim potrząsałem, aby wzbić drożdże z dna. Nie wznowiło to jednak fermentacji, więc dodałem drugi raz te same drożdże (US-05). Po 6 dniach zmierzyłem ekstrakt i wynosi on 8,2 BLG. Piwo w smaku nie jest słodkie. Jest wręcz gorzkie, a ten styl nie jest przecież intensywnie chmielony. Czy to możliwe, że cukry prostsze zostały przefermentowane, a te 8,2 BLG to dekstryny?

Schemat zacierania:

65°C    40 min
72°C    20 min
78°C    5 min

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że zacieranie mogło pójść nie tak i wytworzyło się dużo dekstryn, ale to dziwne, bo bardzo pilnowałem temperatury i ciągle mieszałem zacier. Da się coś jeszcze zrobić z tym piwem? Myślałem nad napowietrzeniem brzeczki jeszcze raz, ale nie wiem czy powinno się tak robić, bo nie mam praktyki. 

Kalkulator wyliczył 14.5 BLG, 34 IBU. Wyszło 8,5-9 litrów brzeczki nastawnej. Poniżej receptura:

Viking Pale Ale malt - 1 kg (40%)
Strzegom Monachijski typ I - 0.7 kg (28%)
Fawcett - Pale Chocolate - 0.2 kg (8%)
Weyermann - Carafa I - 0.1 kg (4%)
Weyermann Specjal W - 0.1 kg (4%)
Jęczmień palony - 0.1 kg (4%) 
Płatki owsiane - 0.3 kg (12%)

Magnum    6.5 g    60 min    15.5 % 
Cascade    11.5 g    5 min    7.9 %
East Kent Goldings    11.5 g    5 min    5.8 %

Drożdże US-05 - pół opakowania (drugie pół dodałem by wznowić fermentację)

@Lesuaf

Nie doczytałem, że 8,3 to po przeliczeniu. Więc pomiar jest OK.

Rozumiem, że refraktometr skalibrowany ? Tzn w roztworze cukru 10 BLG pokazuje właśnie tyle ?

Zastanawia mnie tylko mnie tylko co chciałeś uzyskać przez spory underpitching ?

Żadne natlenianie nie ma sensu - jeśli ni schodzi niżej, butelkować obserwować nagazowanie i raczej spijać szybko

Edited by fotohobby

@fotohobby

Receptura na której bazowałem zakładała 1 paczkę drożdży na 20 litrów. Dlatego wrzuciłem pół paczki. Dopiero później doczytałem o tym, jak wylicza się potrzebną ilość drożdży. 

Teraz, Lesuaf napisał(a):

@fotohobby

Receptura na której bazowałem zakładała 1 paczkę drożdży na 20 litrów. Dlatego wrzuciłem pół paczki. Dopiero później doczytałem o tym, jak wylicza się potrzebną ilość drożdży. 

@Lesuaf

No właśnie, bo tu jedna ledwo starcza.

Jak natleniałeś ?

A w jakiej temperaturze fermentowałeś? Skoro "nie fermentowało jakoś burzliwie", a ogólnie drożdże roboty za dużo nie wykonały, to może za niską tę temperaturę miałeś i poszły spać.

PS. Smakiem piwa przed nagazowaniem to się za bardzo nie sugeruj.

A, i zmierz dla porównania ten ekstrakt zwykłym spławikiem.

Edited by Dawid Szatan

@Dawid Szatan

Przez 12 dni fermentowałem w 19°C, a później w 21-23°C. Zmierzyłem też ekstrakt spławikiem z Browinu. Podobno nie słyną one z dokładności, ale tylko taki mam. Spławik pokazał 10,5 BLG. 

@fotohobby

Myślisz, że powinienem spróbować napowietrzyć jeszcze raz?