obebik Posted March 21 Share Posted March 21 Witam piwo leżakuje już 5 miesięcy mialo blg 15 koncowe 2blg a teraz caly czas jest mętne. oraz od jakiegos czasu pojawiły się smugi na dnie co to może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 21 Share Posted March 21 @obebik Ale co to co za piwo, jaki zasyp, jakie drożdże, w jakiej temp leżakuje i jaką ma piwo, kiedy robiono zdjęcie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Szatan Posted March 21 Share Posted March 21 6 godzin temu, obebik napisał(a): pojawiły się smugi na dnie co to może być? Znak, że czas najwyższy butelkować. A tak na serio, co za różnica? Butelkuj, pij i zobaczysz, co jest grane, bo niby co na tym etapie możesz zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 21 Share Posted March 21 10 minut temu, Dawid Szatan napisał(a): Znak, że czas najwyższy butelkować. A tak na serio, co za różnica? Butelkuj, pij i zobaczysz, co jest grane, bo niby co na tym etapie możesz zrobić? A to nie jest zdjęcie butelki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Szatan Posted March 22 Share Posted March 22 @fotohobby Hehe faktycznie, myślałem, że to jakiś pet keg. W takim razie @obebik spróbuj i ty nam powiedz co to jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzejkej Posted March 22 Share Posted March 22 Zmętnienie na zimno? https://wiki.piwo.org/Zmętnienie_na_zimno Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 22 Share Posted March 22 Pij nie wydziwiaj 😛 ps do tej pory sie nie wyklarowało to znaczy taki urok tej warki Link to comment Share on other sites More sharing options...
obebik Posted March 22 Author Share Posted March 22 9 godzin temu, Dawid Szatan napisał(a): @fotohobby Hehe faktycznie, myślałem, że to jakiś pet keg. W takim razie @obebik spróbuj i ty nam powiedz co to jest. Smakuje.. dobrze jest bardzo gorzkie ale według mnie to przez to ze jest bardzo mało rozcieńczone miało wyjść 20l a wyszło 11l piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
obebik Posted March 22 Author Share Posted March 22 16 godzin temu, fotohobby napisał(a): @obebik Ale co to co za piwo, jaki zasyp, jakie drożdże, w jakiej temp leżakuje i jaką ma piwo, kiedy robiono zdjęcie ? Slod pilzeński i jakis karmelowy drozdze Saccharomyces cerevisiae lezakuje w ok 10 stopni zdjecie zrobilem wczoraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 22 Share Posted March 22 (edited) 8 godzin temu, obebik napisał(a): Smakuje.. dobrze jest bardzo gorzkie ale według mnie to przez to ze jest bardzo mało rozcieńczone miało wyjść 20l a wyszło 11l piwa ale jak by było 20l to miało by 8blg Edited March 22 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
obebik Posted March 22 Author Share Posted March 22 Godzinę temu, anteks napisał(a): ale jak by było 20l to miał być 8blg czyli mialo by mniej alkoholu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cervesia Posted March 22 Share Posted March 22 23 godziny temu, obebik napisał(a): Witam piwo leżakuje już 5 miesięcy mialo blg 15 koncowe 2blg a teraz caly czas jest mętne. oraz od jakiegos czasu pojawiły się smugi na dnie co to może być? A nie są to po prostu jakieś chmieliny, albo osad z drożdży? Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted March 24 Share Posted March 24 W dniu 22.03.2025 o 11:01, obebik napisał(a): Slod pilzeński i jakis karmelowy drozdze Saccharomyces cerevisiae lezakuje w ok 10 stopni zdjecie zrobilem wczoraj Dobrze rozumiem, że na winnych drożdżach piwo robiłeś? 😀 iht 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 24 Share Posted March 24 @arek-linSaccharomyces cerevisiae to po prostu drożdże piwne (typu ale), do tego samego gatunku należy też dużo szczepów drożdży winnych, drożdże piekarskie i gorzelnicze. arek-lin, obebik and iht 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted March 24 Share Posted March 24 Dzięki. NA forach piwnych raczej operuje się konkretnymi nazwami drożdży, a takie nazewnictwo winiarstwem zalatuje, stąd moje pytanie 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now