Jump to content

Ile jeszcze leżakować


Recommended Posts

6 godzin temu, obebik napisał(a):

pojawiły się smugi na dnie co to może być?

Znak, że czas najwyższy butelkować. A tak na serio, co za różnica? Butelkuj, pij i zobaczysz, co jest grane, bo niby co na tym etapie możesz zrobić?

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, Dawid Szatan napisał(a):

Znak, że czas najwyższy butelkować. A tak na serio, co za różnica? Butelkuj, pij i zobaczysz, co jest grane, bo niby co na tym etapie możesz zrobić?

A to nie jest zdjęcie butelki ?

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Dawid Szatan napisał(a):

@fotohobby Hehe faktycznie, myślałem, że to jakiś pet keg.

W takim razie @obebik spróbuj i ty nam powiedz co to jest.

Smakuje.. dobrze jest bardzo gorzkie ale według mnie to przez to ze jest bardzo mało rozcieńczone miało wyjść 20l a wyszło 11l piwa

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, fotohobby napisał(a):

@obebik

Ale co to co za piwo, jaki zasyp, jakie drożdże, w jakiej temp leżakuje i jaką ma piwo, kiedy robiono zdjęcie ?

Slod pilzeński i jakis karmelowy drozdze Saccharomyces cerevisiae lezakuje w ok 10 stopni zdjecie zrobilem wczoraj

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, obebik napisał(a):

Smakuje.. dobrze jest bardzo gorzkie ale według mnie to przez to ze jest bardzo mało rozcieńczone miało wyjść 20l a wyszło 11l piwa

ale jak by było 20l to miało by 8blg :)

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

23 godziny temu, obebik napisał(a):

Witam piwo leżakuje już 5 miesięcy mialo blg 15 koncowe 2blg a teraz caly czas jest mętne. oraz od jakiegos czasu pojawiły się smugi na dnie co to może być?

17425755514303479720214291254552.jpg

 

A nie są to po prostu jakieś chmieliny, albo osad z drożdży?

Link to comment
Share on other sites

W dniu 22.03.2025 o 11:01, obebik napisał(a):

Slod pilzeński i jakis karmelowy drozdze Saccharomyces cerevisiae lezakuje w ok 10 stopni zdjecie zrobilem wczoraj

Dobrze rozumiem, że na winnych drożdżach piwo robiłeś? 😀

Link to comment
Share on other sites

Dzięki. NA forach piwnych raczej operuje się konkretnymi nazwami drożdży, a takie nazewnictwo winiarstwem zalatuje, stąd moje pytanie 😉

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.