Jump to content

Raciborskie


Molik

Recommended Posts

cześć,

 

Kolega uwielbia raciborskie piwo. Czy ktoś może mnie naprowadzić na składniki użyte i jakieś proporcje podstawowe? Jakąś "recepturę bazową wraz z chmieleniem"?

 

W sumie to cokolwiek od czego mógłby człowiek wystartować by spróbować odtworzyć smak.

 

Niestety sam jestem zielony i nie umiem mu doradzić jakie słody/chmiele nawet mógłby spróbować.

 

Dziękuję za zrozumienie i ewentualne odpowiedzi :)

Link to comment
Share on other sites

Ostatni raz piłem Raciborskie kilka lat temu, ale dobrze pamiętam, że było specyficznie słodkie jak na styl. Gdybym próbował je odtworzyć, to użyłbym którejś ze konkursowych receptur na jasne pełne (np. z receptur na wiki), część słodu pilzneńskiego na monachijski/wiedeński i zacieranie w okolicach 68-69'C.

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję Wam ślicznie i serdecznie.

 

Przekaże koledze. Jeszcze go namawiam do Biab żeby spróbował. Może teraz mi się uda jak mam jakieś wskazówki startowe :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.