Molik Posted April 25 Share Posted April 25 cześć, Kolega uwielbia raciborskie piwo. Czy ktoś może mnie naprowadzić na składniki użyte i jakieś proporcje podstawowe? Jakąś "recepturę bazową wraz z chmieleniem"? W sumie to cokolwiek od czego mógłby człowiek wystartować by spróbować odtworzyć smak. Niestety sam jestem zielony i nie umiem mu doradzić jakie słody/chmiele nawet mógłby spróbować. Dziękuję za zrozumienie i ewentualne odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted April 25 Share Posted April 25 Ostatni raz piłem Raciborskie kilka lat temu, ale dobrze pamiętam, że było specyficznie słodkie jak na styl. Gdybym próbował je odtworzyć, to użyłbym którejś ze konkursowych receptur na jasne pełne (np. z receptur na wiki), część słodu pilzneńskiego na monachijski/wiedeński i zacieranie w okolicach 68-69'C. Molik 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 27 Share Posted April 27 Ja jeszcze rozważyłbym "monachijski na sterydach" czyli melanoidynowy jakieś 10-15% zasypu. Może pomóc tez caraaroma. Molik 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molik Posted April 27 Author Share Posted April 27 Dziękuję Wam ślicznie i serdecznie. Przekaże koledze. Jeszcze go namawiam do Biab żeby spróbował. Może teraz mi się uda jak mam jakieś wskazówki startowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now