Lisek50 Posted May 15 Share Posted May 15 Pytanie czy próbował ktoś zrobić piwo łącząc ze sobą 2 różne ekstrakty słodowe np. pszeniczny ekstrakt z kukurydzianym itp? Skoro w recepturach łączymy ze sobą też różne słody to myślę że pomieszanie ekstraktów może dać równie ciekawy efekt, ale proszę o jakieś sugestie. Może ktoś już kombinował z ekstraktami;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 15 Share Posted May 15 Mieszałem różne, ale to było dawno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted May 16 Share Posted May 16 Cześć, może się mylę, ale np. ekstrakt pszeniczny nie jest tylko z pszenicy, ale również z dodatkiem jęczmienia. Pozdrawiam, Paweł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted May 16 Share Posted May 16 (edited) Dokładnie tak, ekstrakty pszeniczne zazwyczaj produkuje się 50-70% słodu pszenicznego, resztę stanowi słód jęczmienny. @Lisek50 dużo warzymy z ekstraktów, często mieszamy różne ekstrakty lub też dodajemy do namaczania słody specjalne. Na bazie ekstraktów mamy w sklepie kilkadziesiąt różnych zestawów https://homebrewing.pl/na-bazie-ekstraktow-c-45_47.html, a na blogu https://www.blog.homebrewing.pl/ też znajdziesz trochę inspiracji. Edited May 16 by dori Lisek50 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted May 16 Share Posted May 16 Polecam ten sklep. Ekstra jakość towaru i pełny profesjonalizm🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek50 Posted May 16 Author Share Posted May 16 Korzystałem z tego sklepu, miałem zestawy piwne na ekstraktach Czyli jednak można kombinować, dzięki za info Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts