Jump to content

piwo z 2 różnych ekstraktów


Recommended Posts

Pytanie czy próbował ktoś zrobić piwo łącząc ze sobą 2 różne ekstrakty słodowe np. pszeniczny ekstrakt z kukurydzianym itp?

Skoro w recepturach łączymy ze sobą też różne słody to myślę że pomieszanie ekstraktów może dać równie ciekawy efekt, ale proszę o jakieś sugestie. Może ktoś już kombinował z ekstraktami;)

Link to comment
Share on other sites

  • Lisek50 changed the title to piwo z 2 różnych ekstraktów

Cześć,

może się mylę, ale np. ekstrakt pszeniczny nie jest tylko z pszenicy, ale również z dodatkiem jęczmienia.

Pozdrawiam, Paweł.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Dokładnie tak, ekstrakty pszeniczne zazwyczaj produkuje się 50-70% słodu pszenicznego, resztę stanowi słód jęczmienny.

 

@Lisek50 dużo warzymy z ekstraktów, często mieszamy różne ekstrakty lub też dodajemy do namaczania słody specjalne. Na bazie ekstraktów mamy w sklepie kilkadziesiąt różnych zestawów https://homebrewing.pl/na-bazie-ekstraktow-c-45_47.html, a na blogu https://www.blog.homebrewing.pl/ też znajdziesz trochę inspiracji.

Edited by dori
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.