Jump to content

Lager Coopers słód gozdawa Hell;)


Recommended Posts

Witam wszystkich . Nadal się nie poddaję zakupiłem więc nowy fermentor i wróciłem do pierwszego piwa które zrobiłem ;) jako że nie mam korka grawitacyjnego ponieważ nie sprawdziłem aukcji zbyt dokładnie mam nadzieje że uda mi się bezpiecznię zabutelkować piwo i mimo jego braku zbyt wiele osadu nie wleci do początkowych butelek ;) tym bardziej ze nie mam zamiary robić Cichej ;) burzliwa już zamną i mogę powiedzieć że naprawde od dawna nie slyszalem teakiego bulgotania . Być może poprzednie fermentor był już nie szczelny ..... 

IMG20250517230431.jpg

IMG20250517230438.jpg

IMG20250517213422.jpg

IMG20250517213106.jpg

IMG20250517203946.jpg

IMG20250517213422.jpg

IMG20250517213106.jpg

Link to comment
Share on other sites

Fajnie, że się nie poddajesz.

Jakbyś jeszcze zmienił tytuł na wskazujący na Twój browar a nie na surowce to byłoby jeszcze lepiej.

No i powodzenia i w warzeniu i w opisywaniu!

Link to comment
Share on other sites

fermentacja chyba trwa nadal bulgocze piwko raz na godzine;) wiec peewnie staey fermentor już był nieszczelny poprzedni zapewne . to juz bedzie 3 tydzień;) ktos się wypowie ??;) 

Link to comment
Share on other sites

3 tygodnie w temperaturze pokojowej? Obstawiałbym raczej podnoszenie się temperatury otoczenia ostatnimi dniami. 

Zmierz blg i powtórz za kilka dni, jak odczyt się nie zmieni - fermentacja się raczej zakończyła.

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Panama_536 napisał(a):

no tak temperaturka tez sie podniosla troche

Wersja optymistyczna - podnosząca się temperatura

Wersja pesymistyczna - dzikie drożdże dojadają

Link to comment
Share on other sites

W dniu 8.06.2025 o 23:00, punix napisał(a):

Zmierz blg i powtórz za kilka dni, jak odczyt się nie zmieni - fermentacja się raczej zakończyła

@Panama_536 jak nie zrobiłeś tego.

 

To nikt Tobie nie powie. 

 

Jak się spieszysz to rozlewaj i pij szybko.

Link to comment
Share on other sites

Witam ponownie . Zabutelkowałem to piwko ale końcowe blg wynosiło 3 a początkowe 12 więc nie zeszło do 1 . Natomiast w smaku było całkiem przyzwoite :) więc raczej nie powinno bys zakażone heh. Faktycznie ten reduktor osadów wkraniku nie daje nic :) po całości ukonczenia od razu wymyłem fermentor płynem do naczyń a potem spryskale. desanem  wymoczyłem kranik oraz grawitacyjny .Pozostało tylko czekać . Podzielś sie od razu z wami co z tego wyszło za jakies 3 tygodnie;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.