Panama_536 Posted May 19 Share Posted May 19 Witam wszystkich . Nadal się nie poddaję zakupiłem więc nowy fermentor i wróciłem do pierwszego piwa które zrobiłem jako że nie mam korka grawitacyjnego ponieważ nie sprawdziłem aukcji zbyt dokładnie mam nadzieje że uda mi się bezpiecznię zabutelkować piwo i mimo jego braku zbyt wiele osadu nie wleci do początkowych butelek tym bardziej ze nie mam zamiary robić Cichej burzliwa już zamną i mogę powiedzieć że naprawde od dawna nie slyszalem teakiego bulgotania . Być może poprzednie fermentor był już nie szczelny ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 20 Share Posted May 20 Fajnie, że się nie poddajesz. Jakbyś jeszcze zmienił tytuł na wskazujący na Twój browar a nie na surowce to byłoby jeszcze lepiej. No i powodzenia i w warzeniu i w opisywaniu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted May 21 Share Posted May 21 @Panama_536 To nie Ty robisz cichą fermentację, tylko drożdże. I zrobią ją, nieważne, czy zlejesz do innego fermentora, czy nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panama_536 Posted May 29 Author Share Posted May 29 tak ale pytanie mma takie panowie bo w korku nie umieściłem reduktora osadu i zastanawiam sie czy nie bedzie przy przelewaniu mi osad zaciągac do butelek...:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 29 Share Posted May 29 Będzie zaciągać, jak będziesz dodawał środek do refermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Szatan Posted May 29 Share Posted May 29 Mówisz o tym czerwonym plastiku? On w ogóle coś daje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panama_536 Posted June 2 Author Share Posted June 2 heh tak o tym czerwonym hehe wlasnie tak sie zastanawialem czy om wogole cos daje a do referkentacji bede dawal cukier ale to do butelwk bezposrednio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panama_536 Posted June 8 Author Share Posted June 8 fermentacja chyba trwa nadal bulgocze piwko raz na godzine;) wiec peewnie staey fermentor już był nieszczelny poprzedni zapewne . to juz bedzie 3 tydzień;) ktos się wypowie ??;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted June 8 Share Posted June 8 3 tygodnie w temperaturze pokojowej? Obstawiałbym raczej podnoszenie się temperatury otoczenia ostatnimi dniami. Zmierz blg i powtórz za kilka dni, jak odczyt się nie zmieni - fermentacja się raczej zakończyła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panama_536 Posted June 9 Author Share Posted June 9 no tak temperaturka tez sie podniosla troche Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted June 9 Share Posted June 9 9 godzin temu, Panama_536 napisał(a): no tak temperaturka tez sie podniosla troche Wersja optymistyczna - podnosząca się temperatura Wersja pesymistyczna - dzikie drożdże dojadają Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panama_536 Posted June 14 Author Share Posted June 14 dzisiaj mija miesiąc jak leży bulka trove jeszcze wieczorem ale to chyba juz za dlugo . Co myślicie ? można rozlewać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted June 14 Share Posted June 14 W dniu 8.06.2025 o 23:00, punix napisał(a): Zmierz blg i powtórz za kilka dni, jak odczyt się nie zmieni - fermentacja się raczej zakończyła @Panama_536 jak nie zrobiłeś tego. To nikt Tobie nie powie. Jak się spieszysz to rozlewaj i pij szybko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Szatan Posted June 14 Share Posted June 14 Butelkuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panama_536 Posted Thursday at 08:27 AM Author Share Posted Thursday at 08:27 AM Witam ponownie . Zabutelkowałem to piwko ale końcowe blg wynosiło 3 a początkowe 12 więc nie zeszło do 1 . Natomiast w smaku było całkiem przyzwoite więc raczej nie powinno bys zakażone heh. Faktycznie ten reduktor osadów wkraniku nie daje nic po całości ukonczenia od razu wymyłem fermentor płynem do naczyń a potem spryskale. desanem wymoczyłem kranik oraz grawitacyjny .Pozostało tylko czekać . Podzielś sie od razu z wami co z tego wyszło za jakies 3 tygodnie;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted Thursday at 07:33 PM Share Posted Thursday at 07:33 PM 11 godzin temu, Panama_536 napisał(a): Zabutelkowałem to piwko ale końcowe blg wynosiło 3 a początkowe 12 więc nie zeszło do 1 Piwo rzadko schodzi do 1BLG, zwłaszcza z ekstraktów/brewkitów. 3BLG to dość typowa wartość. Panama_536 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panama_536 Posted Friday at 02:34 PM Author Share Posted Friday at 02:34 PM dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts