Jump to content

Pomoc - brak aromatu i goryczki młodego piwa

Recommended Posts

Posted (edited)

Siemanko, dzisiaj rozlewałem do butelek NZ pale ale , chmielony na zimno Nelsonem,motueka,Galaxy nalałem na spróbowanie do szklanki brak zapachu chmielu oraz brak goryczki to wina młodego piwa ? 

Edited by zasada
doprecyzowałem temat

2 minuty temu, Kapi02 napisał(a):

Siemanko, dzisiaj rozlewałem do butelek NZ pale ale , chmielony na zimno Nelsonem,motueka,Galaxy nalałem na spróbowanie do szklanki brak zapachu chmielu oraz brak goryczki to wina młodego piwa ? 

Młode piwo chmielone na zimno powinno miec aromat chmielu, moim zdaniem cos chyba poszło nie tak, moze utlenienie? Ile tego chmielu dales na zimno na ile dni?

4 minuty temu, paulox81 napisał(a):

Młode piwo chmielone na zimno powinno miec aromat chmielu, moim zdaniem cos chyba poszło nie tak, moze utlenienie? Ile tego chmielu dales na zimno na ile dni?

4-5 dni.

• zasada changed the title to Pomoc - brak aromatu i goryczki młodego piwa
3 minuty temu, Kapi02 napisał(a):

4-5 dni.

Ile gram? Przyczyn moze byc kilka, utlenienione piwo, zle przechowywany chmiel, niektore sklepy pakują chmiel od razu całą dostawę do woreczkow próżniowo, a inne na bieżąco wg zamówien - ten pierwszy sposób minimalizuje straty na aromacie a drugi naraża chmiel na wietrzenie.

Jeśli wyczuwasz kwaśność to może być infekcja, a wówczas efekt chmielenia może być zgoła inny niż zakładany