Kapi02 Posted May 20 Share Posted May 20 (edited) Siemanko, dzisiaj rozlewałem do butelek NZ pale ale , chmielony na zimno Nelsonem,motueka,Galaxy nalałem na spróbowanie do szklanki brak zapachu chmielu oraz brak goryczki to wina młodego piwa ? Edited May 20 by zasada doprecyzowałem temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted May 20 Share Posted May 20 2 minuty temu, Kapi02 napisał(a): Siemanko, dzisiaj rozlewałem do butelek NZ pale ale , chmielony na zimno Nelsonem,motueka,Galaxy nalałem na spróbowanie do szklanki brak zapachu chmielu oraz brak goryczki to wina młodego piwa ? Młode piwo chmielone na zimno powinno miec aromat chmielu, moim zdaniem cos chyba poszło nie tak, moze utlenienie? Ile tego chmielu dales na zimno na ile dni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapi02 Posted May 20 Author Share Posted May 20 4 minuty temu, paulox81 napisał(a): Młode piwo chmielone na zimno powinno miec aromat chmielu, moim zdaniem cos chyba poszło nie tak, moze utlenienie? Ile tego chmielu dales na zimno na ile dni? 4-5 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted May 20 Share Posted May 20 3 minuty temu, Kapi02 napisał(a): 4-5 dni. Ile gram? Przyczyn moze byc kilka, utlenienione piwo, zle przechowywany chmiel, niektore sklepy pakują chmiel od razu całą dostawę do woreczkow próżniowo, a inne na bieżąco wg zamówien - ten pierwszy sposób minimalizuje straty na aromacie a drugi naraża chmiel na wietrzenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapi02 Posted May 20 Author Share Posted May 20 Około 70g na 10l , plus w smaku takie dziwne lekko kwaśne ,nie wiem jak określić Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted May 21 Share Posted May 21 Jeśli wyczuwasz kwaśność to może być infekcja, a wówczas efekt chmielenia może być zgoła inny niż zakładany Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts