andrzej.b Posted June 24, 2025 Share Posted June 24, 2025 Witam wszystkich. Zostałem szczęśliwym posiadaczem Fermzilli 3 i mam pewne pytania co do fermentacji w tym tanku, ponieważ są różne szkoły. 1. Czy po wlaniu brzeczki do fermzilli od razu nabijacie ciśnienie, bo czytałem że niektórzy dopiero jak zaczną pracować drożdże to wtedy dobijają ciśnienie. 2. Czy zawór do pojemnika na drożdże jest od razu otwarty, czy dopiero po skończeniu fermentacji zlewa się drożdże do pojemnika, jeżeli tak to czy trzeba wyrównać ciśnienie w zbiorniku na drożdże i w fermetorze lub tylko wypuścić ciśnienie w fermentorze. 3. Czy po zlaniu drożdży pozostawiacie jeszcze na cichą w niższej temperaturze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted June 24, 2025 Share Posted June 24, 2025 Cześć, 1. 2. https://3barylki.pl/2022/08/08/fermzilla-fermentor-cisnieniowy-czy-warto/ 3. Ciśnienie dobijam od początku przy fermentacji lagerowej do 12-15 psi. Przy ejlach puszczam początkowo bez ciśnienia, które dobija się samo do ustawionego 8-10 psi. 4. Jeśli po fermentacji jest jeszcze trochę mętne, sklaruje się w kegu. Pozdrawiam, Paweł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej.b Posted June 25, 2025 Author Share Posted June 25, 2025 Dzięki Pawle za obszerne info. W sobotę pierwsza fermentacja w fermzilli. Jak by coś to jeszcze nie omieszkam o coś zapytać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts