Nazwa użytkownika Posted August 19, 2025 Share Posted August 19, 2025 Mam świeżą infekcję w piwie, jak na razie smak i zapach jest w porządku. Czy jest sens pasteryzować piwo przed rozlewem, następnie chłodzenie i dodanie drożdży z cukrem by w butelkach się nagazowało? Podejrzewam że załapałem jakieś dzikusy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted August 23, 2025 Share Posted August 23, 2025 Prawdopodobnie skończy się to niestety potężnym utlenieniem. Może lepiej spróbować pirosiarczynu na zasadzie jak siarkowanie moszczu w winiarstwie, ale nie wiem, jaki będzie efekt. Można też rozlać, kontrolować nagazowanie i wstawić do lodówki lub spróbować wtedy pasteryzować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted August 26, 2025 Share Posted August 26, 2025 Jak ci się nagazuje daj butelki do 0C Wypij szybko.Dlaczego uważasz że jest infekcja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 26, 2025 Share Posted August 26, 2025 Przy podejrzeniu infekcji dzikusami bardziej bałbym się zakażenia sprzętu do rozlewu. Pytanie, czy jest o co walczyć Jeśli to faktycznie dzikusy, to mogą pójść w przyjemne aromaty (mała szansa, ale jednak), albo piwo będzie słabe do picia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts