MaPi Posted September 25, 2025 Share Posted September 25, 2025 (edited) Cześć, Pytanie z rodzaju desperackich, ale czy jakiś fanatyk forestów ma może w lodówce mrożone pędy świerku i byłby skłonny się podzielić surowcem? Alternatywnie, czy ktoś może używał do warzenia gotowego syropu z pędów (pędy+cukier+woda) i może się podzielić wrażeniami? Edited September 25, 2025 by MaPi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted September 26, 2025 Share Posted September 26, 2025 (edited) Też chciałem robić z syropu, lecz z pędów sosny, i nie mogłem znaleźć info jak i ile dodać. Tak więc zrezygowalem bo po dodaniu skoczy ekstrakt. I nie wiadomo co z aromatem i smakiem. Brakowało mi też czasu na testy, ile syropu na butelkę piwa. By było wyczuwalne. Ale jak masz czas, to do gotowego piwa dodawaj strzykawką syrop i smakuj. A potem koniecznie daj znać jak uwarzysz czy z syropem ma to jakis sens. Ja osobiscie postawiłem na jagody jałowca. Ale jest to dopiero drugi dzień fetmentacji, więc nie wiem jak to wyjdzie. Edited September 26, 2025 by Koora Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaPi Posted September 26, 2025 Author Share Posted September 26, 2025 (edited) Akurat cukier nie byłby tu największym problemem, bo w planach był west coast, ale zastanawiam się jak z aromatem/smakiem. Podejrzewam, że największy sens miałoby dodanie na whirlpool/cicha w takim przypadku, albo nawet użycie syropu do refermentacji. Myślę o piwie na Pomorski KPD i listopad naprawdę nie jest najlepszym terminem patrząc na dostępność surowca 😅 Edited September 26, 2025 by MaPi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted October 1, 2025 Share Posted October 1, 2025 Można kupić w sklepach zielarskich lub na internetach suszone pędy sosny. Spróbuj i może coś z tego będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts