Jump to content

Problem z odfermentowaniem

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim, 

Jest to moja około 15 warka, tym razem wykonałem eksperymantalną mieszaninę słodów co dało mi finalnie około 15 Blg. Po tygodniu mam 9Blg czy nie jest to zbyt wysoka wartość? Drożdże S-04 z poprzednich warek. 

Co może być przyczyną tak wysokiego Blg?

Cześć,

jakie dokładnie słody, jak zacierałeś, jakie temperatury fermentacji no i czy mierzysz spławikiem czy refraktometrem. Ew. po jakim piwie gęstwa.

Osobiście po tygodniu bym nie panikował.

3 kg pilzneńskiego

2kg monachium 

0.5 kg bursztynowego

0.5 kg cookie

Możliwe że dodałem drożdże do zbyt ciepłego nastawu, po około 36h przestało pracować. Temperatura otoczenia około 21-22 °C

Aktualnie przestało pracować i nie spada Blg (pomiar po 2 dniach). 

Mierzyłem też ostatnie piwo zabutelkowane wyszło Blg około 5 startowe było około 9 Blg. Czy to poprawne. 

Drożdże są po około 12 warkach, czy to nie za długo?

Czyli zasyp standardowy. Nie pisałeś o zacieraniu i technice mierzenia.

Jaka była temperatura zadania? Ta otoczenia jest b.wysoka jak dla pierwszych dni fermentacji S-04.

Czytałeś wątek o tym szczepie? 10 stron cudzych doświadczeń. https://piwo.org/forums/topic/889-fermentis-safale-s-04/

12 pasaży to bardzo dużo.

Czyli zacieranie też +/- standardowe.

A po przeliczeniu wskazania refraktometru w przefermentowanym piwie ile Ci wychodzi? Bez tego to wróżenie.

I tak, zdecydowanie nie używał bym tak długo gęstwy bez kontroli żywotności drożdży.

O przeliczaniu i o mikroskopie są osobne wątki. Jeśli nie znajdziesz ich to jak siądę do kompa podkleje link.

• 2 weeks later...