malinatbg Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Witam. To będzie miejsce opisu moich poczynań. Zaczynając od zera rzuciłem się na głęboką wodę i zabrałem się od razu za zacierania. Pierwszą moja warkę uwarzyłem wczoraj. Jest to Hefe-Weizen z zestawu HB. Pszeniczne warka #1 Zasyp: Pszeniczny 2,5 kg Pilzneński 1,5 kg Zacieranie: 10 min - 46°C 30 min - 63°C 30 min - 72°C mash out - 78°C Chmielenie: Lubelski 15g - 60 min Drożdże: WB-06 Wszystko ok ale jedna rzecz mnie niepokoi. Wydajność wyniosła ledwo nieco ponad 50%. Mam nadzieję że to się poprawi przy następnych warkach. Czy lekko kwaśny i dość ostry zapach fermentującej brzeczki jest normalny? Piana powstała po 4 godzinach i jest śnieżno biała z kilkoma wyspami drożdżowymi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Gratuluję startu i to z grubej rury Nie przejmuj się wydajnością, z czasem będziesz osiągał lepsze wyniki. Na początku też miałem taką na poziomie 55%, później długo 65% a teraz bez trudu udaje się uzyskać 75% a nawet więcej. Podczas fermentacji burzliwej staram się nie patrzeć do środka, szczególnie na początku fermentacji. Zapach fermentacji czuć, a po naciśnięciu wieka raczej bardziej CO2 niż taki smrodek jak w przypadku wina Bądź cierpliwy. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted November 29, 2010 Author Share Posted November 29, 2010 Dzisiaj z przyczyn wyższych i nieprzewidzianych musiałem zrobić małą przeprowadzkę i zmienić rozmieszczenie browaru w mieszkaniu. I tu się pojawia pytanie. Czy przenoszenie w miarę spokojne fermentatora z dwudniową fermentującą brzeczką nie wpłynie znacząco na przebieg fermentacji i efekt końcowy? Temperatura wzrosła o 1°C i piana się delikatnie rozrzedziła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 Wielokrotnie zdarzyło mi się przenosić fermentor (zwłaszcza za czasów młodości w kawalerce ) i nigdy nic złego się nie stało. 1°C to nieznaczna różnica, więc się nie przejmuj Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted December 1, 2010 Author Share Posted December 1, 2010 Pszeniczne warka #1 Pierwsza warka odfermentowała do 2°Blg. W smaku dość lekka i wodnista ale myślę że po leżakowaniu smak się ułoży. Rozlana do 32 butelek 0,5l z dodatkiem 130g glukozy tak jak w przepisie, ale wydaje mi się że to będzie trochę mało jak na pszeniczniaka. Teraz jeden dzień w cieple i pierwsza próba za 2 tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted December 8, 2010 Author Share Posted December 8, 2010 Pszeniczne warka #1 Miało być co najmniej 2 tygodnie przed degustacją ale niestety nie wytrzymałem i po tygodniu otworzyłem pierwszą butelkę. Najbardziej bałem się zakażenia i granatów ale nic z tych rzeczy. Zapach intensywnie bananowy z ledwo wyczuwalnymi goździkami, chmiel nie wyczuwalny. Piana 1-2 cm utrzymuje się kilka minut potem milimetrowy kożuszek do końca degustacji. Smak to jeszcze kosmos . W ogóle nie ułożony, lekko wodnisty, jednak lepszy niż prosto z węża . Piwo wyszło dość wytrawne i następnym razem na pewno będę zacierał bardziej na słodko. Jak na pierwszą warkę jestem nadzwyczaj zadowolony Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted December 12, 2010 Author Share Posted December 12, 2010 (edited) Już woda na kolejną warkę się grzeje. Będzie to stout z zestawu HB z małą korektą, ponieważ wole zacierać bardziej na słodko i spróbuje taki czas. Mam nadzieję że syrop nie wyjdzie Stout warka #2 Zasyp: Pale Ale 4 kg Caraaroma 0,2 kg Carafa 0,2 kg Płatki jęczmienne 0,4 kg Zacieranie: 20 min - 65°C 40 min - 72°C masz out - 78°C Gotowanie: Lubelski 15g - 60 min Lubelski 15g - 10 min Mech irlandzki 5g - 10 min Drożdże: S-04 Edited December 12, 2010 by malinatbg Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted December 12, 2010 Author Share Posted December 12, 2010 Stout warka #2 Drożdże już wystartowały. Po ostatniej warce obawiałem się o wydajność. Wyszło mi 20l brzeczki 15°Blg i zastanawiam się czy to nie za dużo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted December 16, 2010 Author Share Posted December 16, 2010 Stout warka #2 Zlane na cichą. Troszkę zaniepokoił mnie lekki aromat winny i smak nieco kwaskowy, ale poczekamy na ewentualny rozwój sytuacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted January 7, 2011 Author Share Posted January 7, 2011 Po długiej nieobecności z braku czasu i zamotania świątecznego Warka #2 została rozlana do butelek z dodatkiem 100g glukozy. Kwaśny smak całkowicie zanikł, a aromat winny jest bardzo dziwny. Po otwarciu fermentatora aż rzucał na kolana, a po chwili nie było go wcale i dominował zapach słodowy. Mam nadzieję że to był jedynie fałszywy alarm bo żadnych oznak zakażenia poza zapachem nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted January 19, 2011 Author Share Posted January 19, 2011 Właśnie drożdże zadane do do kolejnego piwka. Pale Ale warka #3 Pale ale 4 kg Karmelowy jasny Strzegom 0,15 kg Zacieranie: 30 min - 65°C 30 min - 72°C Chmielenie: Marynka - 60 min Lubelski 30g - 10 min Mech irlandzki - 10min Drożdże: S-04 Wyszło ok 25l 11,5°Blg. Chciałem to piwa zrobić tak żeby piło się jak oranżadę . Ale pojemność fermentatora na to nie pozwoliła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted January 26, 2011 Author Share Posted January 26, 2011 Pale Ale warka #3 Zlane na cichą. Zeszło do 3°Blg . Myślę że co najmniej 1,5 tygodnia potrzymam na cichej bo chce żeby piwko było przejrzyste w miarę możliwości. Rozważam klarowanie żelatyną ale jeszcze do końca nie wiem jak to robić. Teraz zagłębiam się w lekturę Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted May 25, 2011 Author Share Posted May 25, 2011 (edited) Po przerwie wymuszonej maturą wróciłem do warzenia. Nie odczułem jakoś tej przerwy i poszło wszystko niespodziewanie dobrze . Słód ześrutowany jakiś miesiąc temu. Miał to być Koelsch jednak temperatura nie za bardzo odpowiada więc nie wiem co z tego wyjdzie. Czy mogę to nazwać Koelschem mimo temperatury fermentacji w granicach 18-20°C ? Wstępnie niech taka nazwa zostanie. Koelsch warka #4 Pilzneński - 4 kg Pszeniczny - 0,5 kg Zakwaszający - 0,03 kg Zacieranie: 40 min - 65°C 20 min - 72°C Chmielenie: Marynka 30g - 60 min Lubelski 20g - 15 min Mech irlandzki - 15 min Drożdże: S-33 Edited May 25, 2011 by malinatbg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted May 25, 2011 Share Posted May 25, 2011 Po przerwie wymuszonej maturą wróciłem do ważenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted May 25, 2011 Author Share Posted May 25, 2011 Po przerwie wymuszonej maturą wróciłem do ważenia Tak oczywiście Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted June 3, 2011 Author Share Posted June 3, 2011 Warka #4 Chmielowe-wpadkowe Piwo przelane na cichą. Zeszło do 3,5°Blg. Trochę nisko ale może na cichej jeszcze spadnie. Coś mi nie pasowało przy warzeniu tego piwa. Zrozumiałem dopiero dzisiaj jak spróbowałem młode piwo. Wpadka polegała na tym że do chłodzenia ( metoda wanna + zimna woda) nie wyciągnąłem chmielu. Pływając 3 godziny w jeszcze ciepłej brzeczce dał się we znaki. W smaku mocno goryczkowe, lekko ściągające ale jak dla mnie smaczne i orzeźwiające. Jak to mówią: "Człowiek uczy się na błędach" Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted June 3, 2011 Share Posted June 3, 2011 Dobrze, że taka wpadka Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted June 10, 2011 Author Share Posted June 10, 2011 Warka #4 Chmielowe-wpadkowe Zabutelkowana z 90 g glukozy. Wyszło 31 butelek. Mogło być więcej gdyby nie tytułowa sytuacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now