Jump to content

Browar "Malinowa Piwniczka"


Recommended Posts

Witam.

To będzie miejsce opisu moich poczynań. Zaczynając od zera rzuciłem się na głęboką wodę i zabrałem się od razu za zacierania. Pierwszą moja warkę uwarzyłem wczoraj. Jest to Hefe-Weizen z zestawu HB.

 

Pszeniczne warka #1

 

Zasyp:

Pszeniczny 2,5 kg

Pilzneński 1,5 kg

 

Zacieranie:

10 min - 46°C

30 min - 63°C

30 min - 72°C

mash out - 78°C

 

Chmielenie:

Lubelski 15g - 60 min

 

Drożdże:

WB-06

 

Wszystko ok ale jedna rzecz mnie niepokoi. Wydajność wyniosła ledwo nieco ponad 50%. Mam nadzieję że to się poprawi przy następnych warkach. Czy lekko kwaśny i dość ostry zapach fermentującej brzeczki jest normalny? Piana powstała po 4 godzinach i jest śnieżno biała z kilkoma wyspami drożdżowymi.

Link to comment
Share on other sites

Gratuluję startu i to z grubej rury :) Nie przejmuj się wydajnością, z czasem będziesz osiągał lepsze wyniki. Na początku też miałem taką na poziomie 55%, później długo 65% a teraz bez trudu udaje się uzyskać 75% a nawet więcej. Podczas fermentacji burzliwej staram się nie patrzeć do środka, szczególnie na początku fermentacji. Zapach fermentacji czuć, a po naciśnięciu wieka raczej bardziej CO2 niż taki smrodek jak w przypadku wina ;) Bądź cierpliwy. Powodzenia :okey:

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj z przyczyn wyższych i nieprzewidzianych musiałem zrobić małą przeprowadzkę i zmienić rozmieszczenie browaru w mieszkaniu. I tu się pojawia pytanie. Czy przenoszenie w miarę spokojne fermentatora z dwudniową fermentującą brzeczką nie wpłynie znacząco na przebieg fermentacji i efekt końcowy? Temperatura wzrosła o 1°C i piana się delikatnie rozrzedziła.

Link to comment
Share on other sites

Wielokrotnie zdarzyło mi się przenosić fermentor (zwłaszcza za czasów młodości w kawalerce :lol: ) i nigdy nic złego się nie stało. 1°C to nieznaczna różnica, więc się nie przejmuj :(

Link to comment
Share on other sites

Pszeniczne warka #1

 

Pierwsza warka odfermentowała do 2°Blg. W smaku dość lekka i wodnista ale myślę że po leżakowaniu smak się ułoży. Rozlana do 32 butelek 0,5l z dodatkiem 130g glukozy tak jak w przepisie, ale wydaje mi się że to będzie trochę mało jak na pszeniczniaka. Teraz jeden dzień w cieple i pierwsza próba za 2 tygodnie.

Link to comment
Share on other sites

Pszeniczne warka #1

 

Miało być co najmniej 2 tygodnie przed degustacją ale niestety nie wytrzymałem i po tygodniu otworzyłem pierwszą butelkę. Najbardziej bałem się zakażenia i granatów ale nic z tych rzeczy. Zapach intensywnie bananowy z ledwo wyczuwalnymi goździkami, chmiel nie wyczuwalny. Piana 1-2 cm utrzymuje się kilka minut potem milimetrowy kożuszek do końca degustacji. Smak to jeszcze kosmos :cool:. W ogóle nie ułożony, lekko wodnisty, jednak lepszy niż prosto z węża ;) . Piwo wyszło dość wytrawne i następnym razem na pewno będę zacierał bardziej na słodko. Jak na pierwszą warkę jestem nadzwyczaj zadowolony :beer:

Link to comment
Share on other sites

Już woda na kolejną warkę się grzeje. Będzie to stout z zestawu HB z małą korektą, ponieważ wole zacierać bardziej na słodko i spróbuje taki czas. Mam nadzieję że syrop nie wyjdzie ;)

 

Stout warka #2

 

Zasyp:

Pale Ale 4 kg

Caraaroma 0,2 kg

Carafa 0,2 kg

Płatki jęczmienne 0,4 kg

 

Zacieranie:

20 min - 65°C

40 min - 72°C

masz out - 78°C

 

Gotowanie:

Lubelski 15g - 60 min

Lubelski 15g - 10 min

Mech irlandzki 5g - 10 min

 

Drożdże:

S-04

Edited by malinatbg
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Po długiej nieobecności z braku czasu i zamotania świątecznego Warka #2 została rozlana do butelek z dodatkiem 100g glukozy. Kwaśny smak całkowicie zanikł, a aromat winny jest bardzo dziwny. Po otwarciu fermentatora aż rzucał na kolana, a po chwili nie było go wcale i dominował zapach słodowy. Mam nadzieję że to był jedynie fałszywy alarm bo żadnych oznak zakażenia poza zapachem nie było.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Właśnie drożdże zadane do do kolejnego piwka.

 

Pale Ale warka #3

 

Pale ale 4 kg

Karmelowy jasny Strzegom 0,15 kg

 

Zacieranie:

30 min - 65°C

30 min - 72°C

 

Chmielenie:

Marynka - 60 min

Lubelski 30g - 10 min

Mech irlandzki - 10min

 

Drożdże:

S-04

 

Wyszło ok 25l 11,5°Blg. Chciałem to piwa zrobić tak żeby piło się jak oranżadę :P. Ale pojemność fermentatora na to nie pozwoliła.

Link to comment
Share on other sites

Pale Ale warka #3

 

Zlane na cichą. Zeszło do 3°Blg . Myślę że co najmniej 1,5 tygodnia potrzymam na cichej bo chce żeby piwko było przejrzyste w miarę możliwości. Rozważam klarowanie żelatyną ale jeszcze do końca nie wiem jak to robić. Teraz zagłębiam się w lekturę :P

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Po przerwie wymuszonej maturą wróciłem do warzenia. Nie odczułem jakoś tej przerwy i poszło wszystko niespodziewanie dobrze :smilies:. Słód ześrutowany jakiś miesiąc temu. Miał to być Koelsch jednak temperatura nie za bardzo odpowiada więc nie wiem co z tego wyjdzie. Czy mogę to nazwać Koelschem mimo temperatury fermentacji w granicach 18-20°C ? Wstępnie niech taka nazwa zostanie.

 

Koelsch warka #4

 

Pilzneński - 4 kg

Pszeniczny - 0,5 kg

Zakwaszający - 0,03 kg

 

Zacieranie:

40 min - 65°C

20 min - 72°C

 

Chmielenie:

Marynka 30g - 60 min

Lubelski 20g - 15 min

Mech irlandzki - 15 min

 

Drożdże:

S-33

Edited by malinatbg
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #4 Chmielowe-wpadkowe

 

Piwo przelane na cichą. Zeszło do 3,5°Blg. Trochę nisko ale może na cichej jeszcze spadnie. Coś mi nie pasowało przy warzeniu tego piwa. Zrozumiałem dopiero dzisiaj jak spróbowałem młode piwo. Wpadka polegała na tym że do chłodzenia ( metoda wanna + zimna woda) nie wyciągnąłem chmielu. Pływając 3 godziny w jeszcze ciepłej brzeczce dał się we znaki. W smaku mocno goryczkowe, lekko ściągające ale jak dla mnie smaczne i orzeźwiające.

Jak to mówią: "Człowiek uczy się na błędach" :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.