FabianD Posted December 23, 2025 Share Posted December 23, 2025 20 godzin temu, anteks napisał(a): pasja to nie wszystko, dobrze radzę- zapomnij o browarze Oj żeby przepisy pozwalały legalnie u siebie mniejsze ilości robić, bez spełniania norm takich jak duże browary to wielu by robiło na mniejszą skalę. A tak to cóż począć, robimy dla siebie i żeby znajomych poczęstować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 23, 2025 Share Posted December 23, 2025 19 minut temu, FabianD napisał(a): Oj żeby przepisy pozwalały legalnie u siebie mniejsze ilości robić, bez spełniania norm takich jak duże browary to wielu by robiło na mniejszą skalę. A tak to cóż począć, robimy dla siebie i żeby znajomych poczęstować. A taka mniejsza skala to ile wg Ciebie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FabianD Posted December 23, 2025 Author Share Posted December 23, 2025 5 godzin temu, anteks napisał(a): A taka mniejsza skala to ile wg Ciebie? W sumie to się nigdy nie zastanawiałem nad ilością bo i tak nie można sprzedać nawet małej ilości. Ale po głębszym zastanowieniu gdyby pozwolili np. robić jakieś małe wybicie to ludzie zaczęli by kombinować, bo jak to mówią w miarę jedzenia apetyt rośnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 23, 2025 Share Posted December 23, 2025 (edited) 21 minut temu, FabianD napisał(a): W sumie to się nigdy nie zastanawiałem nad ilością bo i tak nie można sprzedać nawet małej ilości. Ale po głębszym zastanowieniu gdyby pozwolili np. robić jakieś małe wybicie to ludzie zaczęli by kombinować, bo jak to mówią w miarę jedzenia apetyt rośnie. Trzeba tylko przekalkulować od jakiej ilości to sie opłaca. Czy 100l czy to 500l Edited December 23, 2025 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
FabianD Posted December 23, 2025 Author Share Posted December 23, 2025 38 minut temu, anteks napisał(a): Trzeba tylko przekalkulować od jakiej ilości to sie opłaca. Czy 100l czy to 500l Tu już wchodzi marketing, im więcej zrobisz tym taniej możesz wycenić lub nażucić większą marżę. Wiadomo im więcej tym lepiej. Ale chyba zaśmiecamy koledze wątek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 24, 2025 Share Posted December 24, 2025 Strasznie zaśmiecacie - wydzielam dla porządku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted December 24, 2025 Share Posted December 24, 2025 Moze tylko glupia dygresja, bo jestem jasnozielony w temacie: a gdyby tak zrobic spoldzielnie piwowarow domowych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 24, 2025 Share Posted December 24, 2025 45 minut temu, Ununul napisał(a): Moze tylko glupia dygresja, bo jestem jasnozielony w temacie: a gdyby tak zrobic spoldzielnie piwowarow domowych? I w czym to ma pomóc? Ominie się przepisy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 24, 2025 Share Posted December 24, 2025 Ale forma organizacyjna przedsiębiorstwa nie wpływa przecież na wymagania do poszczególnych działalności. Browar Spółdzielczy jest tu przykładem. A zresztą mam wrażenie, że @anteks pisze o czymś co pojawia się w poniższym wideo: nie monetyzuj hobby bo zostaniesz zombie! https://youtu.be/KTqbBjB7mFM edit: a może to w innym wideo jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted December 24, 2025 Share Posted December 24, 2025 Nie no ja nie planuje tego w ogole. Ale tak z drugiej strony mysle: jezeli rolnik moze swoje wytwory z gospodarstwa sprzedawac bez watu nawet to dlaczego to samo nie dziala do jakiejs malej skali z przetworstwem. Oczywiscie, wiadomo, ze alkohol to zlo 🫵. No, ale male przetworstwo wokol komina tez powinno sie liczyc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 24, 2025 Share Posted December 24, 2025 3 minuty temu, Ununul napisał(a): Nie no ja nie planuje tego w ogole. Ale tak z drugiej strony mysle: jezeli rolnik moze swoje wytwory z gospodarstwa sprzedawac bez watu nawet to dlaczego to samo nie dziala do jakiejs malej skali z przetworstwem. Oczywiscie, wiadomo, ze alkohol to zlo 🫵. No, ale male przetworstwo wokol komina tez powinno sie liczyc. Ale tu mowa o wyrobach akcyzowych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts