Jump to content

Grzanie w lodówce

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

od niedawna mam lodówkę ze sterownikiem. Lodówka stoi w garażu, w zimie mam +/- 18 C, w lecie to pewnie będzie koło 26. Tak czy inaczej, chciałem spytać, jak radzicie sobie z ogrzewaniem? Czy lepiej będzie owinąć pas grzewczy (kupiłem taki) wokół fermentora, czy poprowadzić go po ściankach bocznych i górnej lodówki?

Chciałbym mieć możliwość swobodnego sterowania temperaturą (teraz najzimniej jak dojechała lodówka do 1 C, zobaczymy jak w lecie), by móc fermentować od lagerów aż po kveiki.

54 minuty temu, nagi_kolejarz napisał(a):

Cześć wszystkim,

od niedawna mam lodówkę ze sterownikiem. Lodówka stoi w garażu, w zimie mam +/- 18 C, w lecie to pewnie będzie koło 26. Tak czy inaczej, chciałem spytać, jak radzicie sobie z ogrzewaniem? Czy lepiej będzie owinąć pas grzewczy (kupiłem taki) wokół fermentora, czy poprowadzić go po ściankach bocznych i górnej lodówki?

Chciałbym mieć możliwość swobodnego sterowania temperaturą (teraz najzimniej jak dojechała lodówka do 1 C, zobaczymy jak w lecie), by móc fermentować od lagerów aż po kveiki.

U mnie w garażu jest około 0 w lodówce mam coś takiego 1726730727767.thumb.jpg.4e246ce6b3ce574cd971e11f34bbe612.jpg

Ja w zimie do lodówki trzymanej w altanie na działce przy takich temperaturach jak dzisiaj wrzucam do lodówki grzałkę do szaf sterowniczych i tym spokojnie utrzymuje żądaną temperaturę. Moc o ile dobrze pamiętam ma 100W.

13 godzin temu, wróbelek napisał(a):

Ja w zimie do lodówki trzymanej w altanie na działce przy takich temperaturach jak dzisiaj wrzucam do lodówki grzałkę do szaf sterowniczych i tym spokojnie utrzymuje żądaną temperaturę. Moc o ile dobrze pamiętam ma 100W.

4 godziny temu, zasada napisał(a):

Rozwiązanie przetestowane także u mnie.

A jak sie to montuje?

4 godziny temu, chemiczny napisał(a):

Zamontuj sobie małą turystyczną suszarkę, mam taką u siebie. Nie spaliłem lodówki ani domu, działa zadowalająco i szybko dogrzewa. 

Wydaje sie mali efektywne, jezeli chodzi o grzanie plynu, ale w sumie moze sie sprawdzic. Pewnie bedzie halasowac. Poza tym jest ryzyko zwarcia ze wzgledu na kondensujaca wilgoc.