nagi_kolejarz Posted January 27 Share Posted January 27 Cześć wszystkim, od niedawna mam lodówkę ze sterownikiem. Lodówka stoi w garażu, w zimie mam +/- 18 C, w lecie to pewnie będzie koło 26. Tak czy inaczej, chciałem spytać, jak radzicie sobie z ogrzewaniem? Czy lepiej będzie owinąć pas grzewczy (kupiłem taki) wokół fermentora, czy poprowadzić go po ściankach bocznych i górnej lodówki? Chciałbym mieć możliwość swobodnego sterowania temperaturą (teraz najzimniej jak dojechała lodówka do 1 C, zobaczymy jak w lecie), by móc fermentować od lagerów aż po kveiki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molik Posted January 27 Share Posted January 27 Osobiście stawiam na owinięcie fermentora. Ja tak steruje temperatura fermentacji w piwnicy. Działanie bardzo skuteczne nagi_kolejarz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 27 Share Posted January 27 54 minuty temu, nagi_kolejarz napisał(a): Cześć wszystkim, od niedawna mam lodówkę ze sterownikiem. Lodówka stoi w garażu, w zimie mam +/- 18 C, w lecie to pewnie będzie koło 26. Tak czy inaczej, chciałem spytać, jak radzicie sobie z ogrzewaniem? Czy lepiej będzie owinąć pas grzewczy (kupiłem taki) wokół fermentora, czy poprowadzić go po ściankach bocznych i górnej lodówki? Chciałbym mieć możliwość swobodnego sterowania temperaturą (teraz najzimniej jak dojechała lodówka do 1 C, zobaczymy jak w lecie), by móc fermentować od lagerów aż po kveiki. U mnie w garażu jest około 0 w lodówce mam coś takiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba_s Posted January 27 Share Posted January 27 Hej, ostatnio coś takiego zmajstrowałem myślę, że do ogarnięcia z lodówką, matą grzewczą i jakiś kubraczek można uszyć ArisRedDragons 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted January 29 Share Posted January 29 Dolniaki rób Ja kupiłem takie coś poniżej, ale wystarczy ci zwykła żarówka. Przy zamkniętym otoczeniu dużo nie potrzeba aby podnieś temperatury.I taka rada. Jak już masz koniec fermentacji to wyłącz lodówkę i zostaw tylko grzanie.https://s.click.aliexpress.com/e/_EveSELi Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbelek Posted January 29 Share Posted January 29 Ja w zimie do lodówki trzymanej w altanie na działce przy takich temperaturach jak dzisiaj wrzucam do lodówki grzałkę do szaf sterowniczych i tym spokojnie utrzymuje żądaną temperaturę. Moc o ile dobrze pamiętam ma 100W. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 30 Share Posted January 30 9 godzin temu, wróbelek napisał(a): wrzucam do lodówki grzałkę do szaf sterowniczych Rozwiązanie przetestowane także u mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted January 30 Share Posted January 30 13 godzin temu, wróbelek napisał(a): Ja w zimie do lodówki trzymanej w altanie na działce przy takich temperaturach jak dzisiaj wrzucam do lodówki grzałkę do szaf sterowniczych i tym spokojnie utrzymuje żądaną temperaturę. Moc o ile dobrze pamiętam ma 100W. 4 godziny temu, zasada napisał(a): Rozwiązanie przetestowane także u mnie. A jak sie to montuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chemiczny Posted Wednesday at 09:01 AM Share Posted Wednesday at 09:01 AM Zamontuj sobie małą turystyczną suszarkę, mam taką u siebie. Nie spaliłem lodówki ani domu, działa zadowalająco i szybko dogrzewa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted Wednesday at 09:03 AM Share Posted Wednesday at 09:03 AM W dniu 30.01.2026 o 12:22, Ununul napisał(a): A jak sie to montuje? Kolega zamontował, nie wiem jak dokładnie ale umieścił. Zresztą losy Browarów Maltańskich to już historia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted Wednesday at 01:33 PM Share Posted Wednesday at 01:33 PM 4 godziny temu, chemiczny napisał(a): Zamontuj sobie małą turystyczną suszarkę, mam taką u siebie. Nie spaliłem lodówki ani domu, działa zadowalająco i szybko dogrzewa. Wydaje sie mali efektywne, jezeli chodzi o grzanie plynu, ale w sumie moze sie sprawdzic. Pewnie bedzie halasowac. Poza tym jest ryzyko zwarcia ze wzgledu na kondensujaca wilgoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts