Mmihau93 Posted January 27 Share Posted January 27 (edited) Dzień dobry Czy mógłby ktoś spojrzeć na receptura? W miarę rozsądnie dobrane składniki? Brewfather_IPAniestaosi_20260128.pdf Edited January 28 by Mmihau93 Błędny załączony plik Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 28 Share Posted January 28 Cascade, Amarillo i Saaz za ChRLD nie dadzą Ci Polskiej IPY Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mmihau93 Posted January 28 Author Share Posted January 28 Dodałem błędny plik. Juz poprawione zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba_s Posted January 28 Share Posted January 28 Hej, wygląda spoko, bardzo podobny przepis robiłem kiedyś tylko z zacieraniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 29 Share Posted January 29 Jak dla mnie IPA wymaga chmielenia na zimno, to będzie bardziej Session Polish Golden/Amber Ale (zmniejszył bym tylko IBU tak do 40 przy tym ekstrakcie). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted January 30 Share Posted January 30 Polska IPA to dla mnie taka ciekawostka raczej. Na poczatek polecam IPE na amerykanskich chmielach albo nowozelandzkich. Dobierz swiezy chmiel na aromat z zeszlorocznego rocznika i bedzie Pan zadowolony ;). Na goryczke mozna wrzucic polski chmiel np iunge. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted January 30 Share Posted January 30 2 godziny temu, Ununul napisał(a): Polska IPA to dla mnie taka ciekawostka raczej. Nie potrafię się nie zgodzić. Wiele razy brałem na próbę puszki/butelki od najlepszych polskich browarów, licząc że w końcu znajdę coś co wywoła efekt "wow". Mimo sporej dawki nadziei i optymizmu, nigdy nie udało się znaleźć czegoś choćby zbliżonego do najtańszych odmian z USA/NZ/Aus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 30 Share Posted January 30 (edited) Dla mnie z polskich to "wow" jest Książęcy, jak dla mnie to 80-90% Sabro/Sorachi, jest i intensywność i ciekawy, złożony profil. Reszta póki co w tyle do topowych amerykańskich (chociaż inne chmiele próbuję tylko w komercyjnych piwach/piwach innych piwowarów, szkoda mi w ciemno na czymś niepewnym warzyć ) ale coś mam wrażenie, że po Książęcym będą kolejne Edited January 30 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted January 30 Share Posted January 30 19 minut temu, kantor napisał(a): Dla mnie z polskich to "wow" jest Książęcy Książęcy i Zibi to jedyne w których coś poczułem, ale może to tylko kwestia mojego słabego smaku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kernel2123 Posted January 30 Share Posted January 30 Jak dla mnie konkursowa polska hazy IPA z pinty była całkiem ciekawa. Przynajmniej w porównaniu z innymi polish IPAmi 😛 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mmihau93 Posted Thursday at 08:30 AM Author Share Posted Thursday at 08:30 AM Dziękuje za odpowiedzi. Czy w takim razie próbować: 1. 20g Chinook - 60 min 2. 20g Mosaic - 15 min 3. 50g Citra - aromat - po wyłączeniu ogrzewania. Z kalkulatora wychodzi IBU około 45 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted Thursday at 11:51 AM Share Posted Thursday at 11:51 AM Jak IPA to jeszcze chmiel na zimno. Np druga dawka citry po fazie burzliwej fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mmihau93 Posted Thursday at 06:01 PM Author Share Posted Thursday at 06:01 PM Też 50? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted Friday at 08:29 PM Share Posted Friday at 08:29 PM (edited) 50 - 100g Citry zrobi robotę edit: Odbiegliśmy od wątku przewodniego Edited Friday at 08:31 PM by kantor zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted Friday at 11:10 PM Share Posted Friday at 11:10 PM (edited) A to czemu? Można powiedzieć, że "wymyśliliśmy" nowy styl Foreign Polish IPA I w końcu ta synergia powoduje odejście w niepamięć owiecznego dylematu: dobre, bo polskie czy też dobre, bo zagraniczne? Edited Friday at 11:10 PM by Ununul Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts