Jump to content

Pierwsza Polska IPA - weryfikacja receptury

Mmihau93

Recommended Posts

Jak dla mnie IPA wymaga chmielenia na zimno, to będzie bardziej Session Polish Golden/Amber Ale (zmniejszył bym tylko IBU tak do 40 przy tym ekstrakcie).

Polska IPA to dla mnie taka ciekawostka raczej. Na poczatek polecam IPE na amerykanskich chmielach albo nowozelandzkich. Dobierz swiezy chmiel na aromat z zeszlorocznego rocznika i bedzie Pan zadowolony ;). Na goryczke mozna wrzucic polski chmiel np iunge.

2 godziny temu, Ununul napisał(a):

Polska IPA to dla mnie taka ciekawostka raczej.

Nie potrafię się nie zgodzić. Wiele razy brałem na próbę puszki/butelki od najlepszych polskich browarów, licząc że w końcu znajdę coś co wywoła efekt "wow". Mimo sporej dawki nadziei i optymizmu, nigdy nie udało się znaleźć czegoś choćby zbliżonego do najtańszych odmian z USA/NZ/Aus. 

Dla mnie z polskich to "wow" jest Książęcy, jak dla mnie to 80-90% Sabro/Sorachi, jest i intensywność i ciekawy, złożony profil.

Reszta póki co w tyle do topowych amerykańskich (chociaż inne chmiele próbuję tylko w komercyjnych piwach/piwach innych piwowarów, szkoda mi w ciemno na czymś niepewnym warzyć ;)) ale coś mam wrażenie, że po Książęcym będą kolejne :)

Edited by kantor