Mateusz1324 Posted February 7 Share Posted February 7 Witam, mój kociołek już do mnie podróżuje więc powoli myślę nad pierwszą warką. Na początek oczywiście prosty ALE bez szaleństw. Nie mam pojęcia jaką wydajność osiągnę na kociołku automatycznym więc nie wiem jak wyliczyć ile słodu potrzebuję. -Do uzyskania powiedzmy 20l 12BLG wystarczy 5kg słodu? może mniej albo więcej? -Słód Pale Ale lub Pilzneński. W oczy rzucił mi sie ostatnio słód Golden Ale. Czy ktoś go używał i jest w stanie coś o nim powiedzieć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Szatan Posted February 7 Share Posted February 7 Ogólnie to z 5 kg można zakręcić się koło 14, nawet 15 blg. Ja bym jednak nie zmniejszał ilości słodu, jeśli nie znasz wydajności. Jeśli masz kiepską, to pewnie osiągniesz coś koło tych 12, jeśli lepszą i wyjdzie z 14, to albo zrobisz mocniejsze piwo albo sobie rozcieńczysz przy rozlewie i wyjdzie kilka butelek więcej. A propos golden ale, to zalecają użycie go w ilości max. 50% zasypu. Ma dość niską moc diastatyczną, więc użycie go w całości da bardzo słabą wydajność. Traktować go więc lepiej jako dodatek do wzbogacenia smaku, a nie bazę piwa. Do wyliczeń poszperaj w programach typu brewersfriend i inne. https://share.google/WNExF2zvVJFXiTUUl Mateusz1324 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted February 7 Share Posted February 7 https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/pale_ale_ii_12_blg Tu nasz wszystko gotowe. Czy wyjdzie 10% ekstraktu czy 12% piwo bedzie pijalne. Mateusz1324 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdadela Posted February 7 Share Posted February 7 Moim zdaniem na początek nie kombinuj za wiele. Co prawda nie mam automatu, u mnie zwykle wychodzi z 5kg zasypu jakieś 23 litry 12BLG. Nie jest to szaleństwo wydajności, ale tak mam. Rzuć sobie pilzneński albo pale ale, ewentualnie jakiś lekki karmel dla przyciemnienia jak chcesz, 30g marynki na 60', 60g lubelskiego na 15' i wyjdzie Ci dobre, pijalne piwko. Do tego US-05 z kontrolą temperatury im niżej tym lepiej (tylko nie niżej niż 15 stopni). Nie warto na pierwszy strzał za bardzo kombinować coby się nie zrazić 🙂 Mateusz1324 and ciezkicoswybrac 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz1324 Posted February 7 Author Share Posted February 7 @Dawid Szatan wiem o tym by stosować max 50% zasypu. Myślałem o proporcji 3kg pileńskiego i 2kg Golden ale. Rozcieńczać bezpośrednio przy rozlewie? Czytałem że lepiej to zrobić po gotowaniu. @Ununul dzięki, zerknę. @mdadela nie chce kombinować, chmielenie zrobię pewnie tylko na goryczkę i drożdże us-05. Kwestia tylko zasypu, czy sypać 5kg bazowego, czy może proporcja 3kg do 2kg z jakimś innym. Fermentować będę w pomieszczeniu gdzie jest 10-13 stopni w połączeniu ze sterownikiem i matą grzewczą, mam nadzieję że uda mi się utrzymać tym zestawem 15-16 stopni Dzięki za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdadela Posted February 7 Share Posted February 7 Ja ostatnio robiłem takie proste Ale: 1,2kg pilzneński 3,6kg pale ale 0,3kg wiedeński 23 litry gotowego piwa wyszło 12blg. Chmielenie jak opisałem wyżej, fermentowane us-05 w 15 stopniach przez 2 tygodnie, 3ci tydzień 1 stopień do góry każdego dnia. Po miesiącu od rozlewu piwko jest bardzo smaczne. Może się zainspirujesz 🙂 Mateusz1324 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Szatan Posted February 7 Share Posted February 7 2 godziny temu, Mateusz1324 napisał(a): Rozcieńczać bezpośrednio przy rozlewie? Czytałem że lepiej to zrobić po gotowaniu. To znaczy kiedy? I czemu wtedy jest lepiej? Mateusz1324 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted February 7 Share Posted February 7 Teoretycznie przy lżejszej brzeczce drożdże mają prostszą robotę, co przemawia za rozcieńczeniem przed fermentacją. Używając wody butelkowanej można ją schłodzić w lodówce i zamrażarce i skrócić chłodzenie. Z drugiej strony nieraz rozcieńcza się dopiero przy rozlewie, gdy brakuje nam miejsca w fermentorze (high gravity brewing). W tym wypadku 20 l, zakładając standardowy fermentor, nie powinno być problemem. Mateusz1324 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdadela Posted February 7 Share Posted February 7 Z tego co słyszałem często browary robią HGB i rozcieńczają przy rozlewie. Jednak tu raczej chodzi o koszty magazynowania i energii, co przy warunkach domowych nie ma większego znaczenia. Ja prawie za każdym razem rozrzedzam brzeczkę zaraz po gotowaniu - wolę jak mi wyjdzie w garze ciut za mało zbyt mocnej brzeczki niż odwrotnie. Dolewam mineralki z nowej, świeżo otwartej 5litrowej butli do skorygowania ilości brzeczki którą w recepturze zakładałem i pod którą planowałem chmielenie (to wydaje mi się istotniejsze niż +/- 1blg). Przy okazji zawsze zbiję przy tym coś temperaturę. Staram się tak cyrklować żeby nie dolewać więcej niż 10% wody. Teoretycznie drożdże powinny łatwiej sobie radzić z lżejszą brzeczką, ale nie sądzę żeby było to wyczuwalne jakby porównać piwa np. 12 vs 14 blg. Mateusz1324 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Szatan Posted February 7 Share Posted February 7 Teoretycznie, teoretycznie... Nie wiem co wy za drożdże macie skoro martwicie się tym, czy przerobią 10,12,14 czy 15 blg i jakie kubki smakowe czy kursy macie, żeby wyczuwać ewentualne niuansy. W praktyce to kiedy rozcieńczysz nie ma żadnego znaczenia. Mateusz1324 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdadela Posted February 7 Share Posted February 7 20 minut temu, Dawid Szatan napisał(a): W praktyce to kiedy rozcieńczysz nie ma żadnego znaczenia. Tak też napisałem 🙂 4 godziny temu, mdadela napisał(a): nie sądzę żeby było to wyczuwalne jakby porównać piwa np. 12 vs 14 blg. Mateusz1324 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz1324 Posted February 8 Author Share Posted February 8 @mdadela dzięki, ja chyba jednak po prostu dam 5kg pilzeńskiego albo pale ale. @Dawid Szatan no po gotowaniu, po chmieleniu, a czemu to nie wiem, nie mam żadnego doświadczenia, nie mówię że tak jest lepiej czy nie, po prostu piszę to co wyczytałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdadela Posted February 8 Share Posted February 8 Będziesz Pan zadowolony 🙂 Ja bym jedynie na Twoim miejscu nie rezygnował z chmielenia na aromat, bo piwo sporo traci wtedy wg mnie. Ale nawet i bez tego smaczne będzie na pewno 🙂 Mateusz1324 and iht 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz1324 Posted February 9 Author Share Posted February 9 (edited) @mdadela pierwszą warkę zrobię bez chmielenia na aromat, drugą z, tak by poczuć różnicę 😅 Edited February 9 by Mateusz1324 zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted February 12 Share Posted February 12 Zawsze mozesz sprobowac efektu po fermentacji ( np jak bedziesz pobierac probke do pomiaru) i wtedy zweryfikowac czy to jest to czy jednak wsuniesz chmiel na zimno. zasada and Mateusz1324 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz1324 Posted February 12 Author Share Posted February 12 @Ununul dokładnie, przyzwyczajony jestem do lekkich lagerów gdzie IBU nie przekracza raczej 25 więc nie widzę sensu atakowania siebie od razu taką ilością chmielu. Chce sobie sam po kolei wszystkiego próbować, bo działanie według utartych schematów "bo tak trzeba i już" jest nie dla mnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz1324 Posted February 15 Author Share Posted February 15 @mdadela zdradzisz mi jeszcze jak zadajesz drożdże us-05? Uwadniasz czy sypiesz bezpośrednio na brzeczkę? I w jakiej temperaturze? Bo na opakowaniu napisane jest żeby sypać bezpośrednio na brzeczkę, jednak z tego co przegrzebałem forum to większość użytkowników pisała o uwadnianiu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted February 15 Share Posted February 15 Możesz spokojnie sypać prosto na brzeczkę, w nowych partiach nawet producent tak zaleca. Mateusz1324 and iht 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdadela Posted February 15 Share Posted February 15 1 godzinę temu, Mateusz1324 napisał(a): @mdadela zdradzisz mi jeszcze jak zadajesz drożdże us-05? Uwadniasz czy sypiesz bezpośrednio na brzeczkę? I w jakiej temperaturze? Bo na opakowaniu napisane jest żeby sypać bezpośrednio na brzeczkę, jednak z tego co przegrzebałem forum to większość użytkowników pisała o uwadnianiu. Czasem uwadniam, czasem nie. Jak uwadniam to w wodzie w temp 20-25 stopni przez ok. 30 minut, potem mieszam i wlewam do brzeczki. Ale często sypie prosto na pianę. Z mojego punktu widzenia nie zauważyłem różnicy jeśli chodzi o efekt 🙂 Mateusz1324 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted February 16 Share Posted February 16 Tylko może jak wsypiesz na pianę nie zostawiaj tak już na stałe. Po chwili jak się trochę drożdże rozpuszczą mieszam łyżką piwowarską. Ważne żeby grudki się nie porobiły. Ważne też rozsypać na całą powierzchnie wtedy właśnie mniejsze ryzyko że się zbiją razem ze sobą. Sam jestem ciekawy czy rzeczywiście w tych czasach suche drożdże spokojnie można sypać suche do brzeczki i ciekawe ile z nich pada od razu;) Porównując do uwodnienia i ich zadania. Mateusz1324 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 16 Share Posted February 16 4 godziny temu, Reters napisał(a): Tylko może jak wsypiesz na pianę nie zostawiaj tak już na stałe. Po chwili jak się trochę drożdże rozpuszczą mieszam łyżką piwowarską. Ważne żeby grudki się nie porobiły. Ważne też rozsypać na całą powierzchnie wtedy właśnie mniejsze ryzyko że się zbiją razem ze sobą. Sam jestem ciekawy czy rzeczywiście w tych czasach suche drożdże spokojnie można sypać suche do brzeczki i ciekawe ile z nich pada od razu;) Porównując do uwodnienia i ich zadania. Odd kilku lat producent zaleca sypanie na brzeczkę, jak w browarach mają mieszać ze drożdże na pianie? iht and Mateusz1324 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted February 16 Share Posted February 16 8 godzin temu, Reters napisał(a): Tylko może jak wsypiesz na pianę nie zostawiaj tak już na stałe. Po chwili jak się trochę drożdże rozpuszczą mieszam łyżką piwowarską. Ważne żeby grudki się nie porobiły. Ważne też rozsypać na całą powierzchnie wtedy właśnie mniejsze ryzyko że się zbiją razem ze sobą. Sam jestem ciekawy czy rzeczywiście w tych czasach suche drożdże spokojnie można sypać suche do brzeczki i ciekawe ile z nich pada od razu;) Porównując do uwodnienia i ich zadania. Nie mieszasz. Sypiesz i zamykasz wieko Mateusz1324 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 16 Share Posted February 16 (edited) Sypiesz do brzeczki, napowietrzasz i zamykasz wieko albo sypiesz do brzeczki, zamykasz wieko i napowietrzasz. W zależności od metody napowietrzania. Edited February 16 by wizi Mateusz1324 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdadela Posted February 16 Share Posted February 16 21 minut temu, wizi napisał(a): Sypiesz do brzeczki, napowietrzasz i zamykasz wieko albo sypiesz do brzeczki, zamykasz wieko i napowietrzasz. W zależności od metody napowietrzania. A ja napowietrzam, sypię na pianę i zamykam Jak widać różnicy w skuteczności tych metod nie ma - drożdże sobie spokojnie dają radę Mateusz1324 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted February 16 Share Posted February 16 (edited) To koledzy coś tutaj nie łapię. Kiedyś tak zrobiłem i zostawiałem na pianie, zamknąłem fermentor. Po około godzinie na górze było kremowo ale widać było że zanim opadną do brzeczki minie trochę czasu. A często było tutaj mówione że jak mają na start takie środowisko mocno bogate w cukier itp. to się nie prawidłowo rozwijają. Piwo mi wtedy wyszło ewidentnie z błędami fermentacji jak by za mało drożdży miało. Od tego czasu robię tak.... Jak sypię na brzeczkę to po całej powierzchni, zamykam wieku i po kilku minutach jak tylko taki kremik się zrobi z suchych drożdży mieszam na spokojnie łyżką piwowarską z całą brzeczką. Oczywiście przed tym świetne napowietrzam. Kilka piwek mi wyszło na prawdę dobrych tym sposobem. Takie moje obserwacje. Aczkolwiek uwadnianie cały czas myślę że jest wskazane. Edited February 16 by Reters Mateusz1324 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts