bnp Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 jak w temacie, jutro warzę portera bałtyckiego 27 blg z 350g palonych słodów i się zastanawiam ile dać węglanu wapnia ? a może coś jeszcze, sody ? Mam miękką wodę i stouty, portery wychodzą mi kwaskowate. Kolejna sprawa to na jakim etapie dodać węglan wapnia ? Podczas zacierania ? Dodatek CaCO3 zwiększy mi pH a co za tym idzie spadnie mi wydajność lub wydłuży się czas zacierania. Będę wdzięczny za posty doświadczonych piwowarów. ( chyba nie tylko ja bo brakuje takiego opracowania) Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Nie zdążyłem spraktykować na altbierze -> http://braukaiser.com/wiki/index.php/Building_brewing_water_with_dissolved_chalk - więc chyba nie jestem "doświadczonym piwowarem". Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 27blg to chyba już nie Porter Bałtycki Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted December 7, 2010 Author Share Posted December 7, 2010 no fakt max 22°Blg , to niech będzie prawie jak porter bałtycki Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 (edited) Do piw bardzo ciemnych należy mieć 200-300 ppm HCO3- w wodzie. Porter bałtycki nie jest ekstremalnie ciemny, więc użyłbym max 250 ppm. Ile to gram kredy? Zależy ile już masz w wodzie. W mojej jest 130 ppm HCO3, a dodatek 7g CaCO3 zwiększa to do 250 ppm, 10g 300 ppm, 4g 200 ppm Na wodzie destylowanej to by było odpowiednio 15g 18g 12g. Myśle, że na początek możesz dać jakieś 8 gram i będzie dobrze. Nie musisz bać sie wzrostu pH, bo słody ciemne bardzo sciągają pH w dół; poza tym CaCO3 oprócz alkaliczności (HCO3) dodaje też twardości (Ca), która częściowo kontruje alkaliczność. CaCO3 dodaje się do zacierania, razem ze śrutą. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody Edited December 8, 2010 by coder Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted October 17, 2017 Share Posted October 17, 2017 nie chce zaczynać nowego wątku bo moje pytanie pasuje do tego, więc odkopuje czy myślicie że można dodać węglanu do black ipa podczas przelewania na cicha ? mam wrażenie że chcąc uzyskać smołę przesadziłem z ciemnymi słodami i jest kwaśnawe. Da to coś czy tylko do zacieru ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now