Jump to content

Rudzki Browar Domowy Pieron, Szkockie Strong (#156)

Recommended Posts

To jest to piwo

Kolor: ciemny brąz, ledwo prześwitujący na rubinowo

Piana: beżowa, drobnoziarnista, początkowo gruba i spektakularna, jednak szybko się redukuje do cienkiego prześcieradła

Zapach: nikły i słaby, z tłem suszonych śliwek, po chwili wyczuwalny alkohol

Smak: znowu śliwki, alkoholowe pieczenie w całych ustach, po chwili wypełniająca słodycz, goryczki chmielowej nie stwierdziłem, lekka gorzkość od słodu pojawia się jako posmak

Poczucie na języku: bąbelki początkowo wypełniają usta, ale szybko robi się gładko

Mam wrażenie, że to piwo źle trafiło - gdyby dostał je jakiś amator wyspiarskich wynalazków, to pewnie znalazłby w nim i smaki i zapachy, których nie umiem odróżnić. Ogólnie piwo wolno się pije z powodu mocnej słodyczy, to taki wynalazek na "szklaneczkę na dobry sen" późnym wieczorem, byle ta szklaneczka za duża nie była. :lol:

Dzięki, Adam - to było coś nowego.

Właśnie piję zdrowie Weny i powiem że daje po garach. Może jest trochę cierpkie i za bardzo słodkawe od karmelu ale jakieś fatalne to bym nie powiedział. Troszkę przypomina koźlaka.