kika Posted June 19, 2008 Share Posted June 19, 2008 Witam szanownym Piwowarów! Mam pytanie dotyczące terminologii. W niemieckim tekście natknęłam sie na sformułowanie "Aufkräusen", co można dosłownie przetłumaczyć jako "krążkowanie", "dodawanie krążków". Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie (wysokich??) krążków z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie. Czy spotkaliście się z takim określeniem? Nie bardzo wiem, do którego wątku dokleić takie pytanie, to wrzucam tutaj. Z góry dziekuję za pomoc Kika Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted June 19, 2008 Share Posted June 19, 2008 Wydaje mi się, że chodzi o zebranie drożdży z powierzchni i zadanie takiej gęstwy. Krążki to terminologia związana z fermentacją, ale niech się fachowiec dori wypowie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted June 19, 2008 Share Posted June 19, 2008 Witam szanownym Piwowarów! Mam pytanie dotyczące terminologii. W niemieckim tekście natknęłam sie na sformułowanie "Aufkräusen", co można dosłownie przetłumaczyć jako "krążkowanie", "dodawanie krążków". Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie (wysokich??) krążków z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie. Czy spotkaliście się z takim określeniem? Nie bardzo wiem, do którego wątku dokleić takie pytanie, to wrzucam tutaj. Z góry dziekuję za pomoc Kika Napisz w jakim kontekście to użyto. W browarach przemysłowych możliwe jest zadawanie drożdży poprzez przeniesienie piany z innej fermentującej brzeczki. W browarnictwie domowym 'krausening' oznacza dodanie startera - fermentującej (będącej w aktywnej fazie fermentacji - wysokich krążków) brzeczki zadanej drozdżami, do refermentacji lub wznowienia utkniętej fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kika Posted June 19, 2008 Author Share Posted June 19, 2008 Dokładnie o to chodzi, o wznowienie procesu fermentacji. Dzięki Wyglada na to, że w języku polskim brak jednego słowa określającego taką procedurę. Czy można użyć określenia "dodawanie krążków"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted June 19, 2008 Share Posted June 19, 2008 Kika, nie mowie po niemiecku, ale w j. angiekskim w piwowarskiej terminologii "krausen" jest okresleniem piany, ktora powstaje podczas fermentowania piwa. To okreslenie prawdopodobnie zostalo przeniesione do angielskiego przez niemieckich piwowarow. Wiec zgaduje tu ze Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie (wysokich??) krążków z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie powinno brzmiec: "Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie gornej piany z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie." Link to comment Share on other sites More sharing options...
kika Posted June 19, 2008 Author Share Posted June 19, 2008 Bardzo dziękuję za tak wyczerpujące informacje. A swoją drogą od literatury przeszłam do praktyki (na razie tylko degustacji) i nie mogę się nadziwić, jak smaczne może być piwo Z ukłonami dla wszystkich Piwowarów Kika Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted June 19, 2008 Share Posted June 19, 2008 No to pasuje zabrać się za pierwszą domową warkę Uzupełnij sobie profil i oczywiście zapraszamy do dyskusji Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted June 20, 2008 Share Posted June 20, 2008 Wydaje mi się, że chodzi o zebranie drożdży z powierzchni i zadanie takiej gęstwy. Krążki to terminologia związana z fermentacją, ale niech się fachowiec dori wypowie. Dori to "fachowiec" od super nowoczesnych technologii, a tam ani wysokich, ani niskich krążków nie uświadczysz . A tak na serio - nie znam niemieckiego, ale znalazłam informację w "Piwowarstwie" Levisa&Younga, że Kräusening czyli krążkowanie to tradycyjna niemiecka forma fermentacji wtórnej, polega tak jak pisaliście na dodaniu do fermentacji wtórnej drożdży z innego piwa, będących w fazie "wysokich krążków". W klasycznym (otwartym) systemie fermentacji, czyli takim jak np. w Browarze w Cieszynie czy też w naszych domowych fermentorach można wyróżnić następujące etapy fermentacji: - faza rozmnażania drożdży zwana też okresem zasiania drożdży - faza niskich krążków - gdy zaczyna się pojawiać na piwie piana, która z czasem przypomina bitą śmietanę - faza wysokich krążków - wysokość piany osiąga maksimum, a wytrącające się żywice chmielowe nadają jej z czasem kolor brunatny - faza opadających krążków - zanika proces fermentacji, a drożdże opadają na dno, lub w przypadku górnej fermentacji unoszą się na powierzchni w postaci zbitego kożuszka. No to się powymądrzałam Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted June 20, 2008 Share Posted June 20, 2008 Dori wyczerpała tamat +1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now