Jump to content

Krążkowanie, dodawanie wysokich krążków???


Recommended Posts

Witam szanownym Piwowarów!

 

Mam pytanie dotyczące terminologii. W niemieckim tekście natknęłam sie na sformułowanie "Aufkräusen", co można dosłownie przetłumaczyć jako "krążkowanie", "dodawanie krążków". Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie (wysokich??) krążków z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie. Czy spotkaliście się z takim określeniem? Nie bardzo wiem, do którego wątku dokleić takie pytanie, to wrzucam tutaj. Z góry dziekuję za pomoc :D

 

Kika

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się, że chodzi o zebranie drożdży z powierzchni i zadanie takiej gęstwy.

 

Krążki to terminologia związana z fermentacją, ale niech się fachowiec dori wypowie.

Link to comment
Share on other sites

Witam szanownym Piwowarów!

 

Mam pytanie dotyczące terminologii. W niemieckim tekście natknęłam sie na sformułowanie "Aufkräusen", co można dosłownie przetłumaczyć jako "krążkowanie", "dodawanie krążków". Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie (wysokich??) krążków z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie. Czy spotkaliście się z takim określeniem? Nie bardzo wiem, do którego wątku dokleić takie pytanie, to wrzucam tutaj. Z góry dziekuję za pomoc :D

 

Kika

Napisz w jakim kontekście to użyto. W browarach przemysłowych możliwe jest zadawanie drożdży poprzez przeniesienie piany z innej fermentującej brzeczki.

W browarnictwie domowym 'krausening' oznacza dodanie startera - fermentującej (będącej w aktywnej fazie fermentacji - wysokich krążków) brzeczki zadanej drozdżami, do refermentacji lub wznowienia utkniętej fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie o to chodzi, o wznowienie procesu fermentacji. Dzięki :D Wyglada na to, że w języku polskim brak jednego słowa określającego taką procedurę. Czy można użyć określenia "dodawanie krążków"?

Link to comment
Share on other sites

Kika, nie mowie po niemiecku, ale w j. angiekskim w piwowarskiej terminologii "krausen" jest okresleniem piany, ktora powstaje podczas fermentowania piwa. To okreslenie prawdopodobnie zostalo przeniesione do angielskiego przez niemieckich piwowarow.

Wiec zgaduje tu ze

Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie (wysokich??) krążków z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie

powinno brzmiec:

"Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie gornej piany z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie."

Link to comment
Share on other sites

Bardzo dziękuję za tak wyczerpujące informacje. A swoją drogą od literatury przeszłam do praktyki (na razie tylko degustacji) i nie mogę się nadziwić, jak smaczne może być piwo :D

Z ukłonami dla wszystkich Piwowarów

Kika

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się, że chodzi o zebranie drożdży z powierzchni i zadanie takiej gęstwy.

 

Krążki to terminologia związana z fermentacją, ale niech się fachowiec dori wypowie.

Dori to "fachowiec" od super nowoczesnych technologii, a tam ani wysokich, ani niskich krążków nie uświadczysz :). A tak na serio - nie znam niemieckiego, ale znalazłam informację w "Piwowarstwie" Levisa&Younga, że Kräusening czyli krążkowanie to tradycyjna niemiecka forma fermentacji wtórnej, polega tak jak pisaliście na dodaniu do fermentacji wtórnej drożdży z innego piwa, będących w fazie "wysokich krążków".

W klasycznym (otwartym) systemie fermentacji, czyli takim jak np. w Browarze w Cieszynie czy też w naszych domowych fermentorach można wyróżnić następujące etapy fermentacji:

- faza rozmnażania drożdży zwana też okresem zasiania drożdży

- faza niskich krążków - gdy zaczyna się pojawiać na piwie piana, która z czasem przypomina bitą śmietanę

- faza wysokich krążków - wysokość piany osiąga maksimum, a wytrącające się żywice chmielowe nadają jej z czasem kolor brunatny

- faza opadających krążków - zanika proces fermentacji, a drożdże opadają na dno, lub w przypadku górnej fermentacji unoszą się na powierzchni w postaci zbitego kożuszka.

No to się powymądrzałam ;):)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.