Jump to content

Jak długo leżakować w domu przed przeniesieniem do piwnicy

roberto_g

Recommended Posts

Witajcie,

Wydaje się temat tak oczywisty, że aż nie chciałem zakładać wątku tylko poszukać już w istniejących. Ale satysfakcjonującej odpowiedzi nie znalazłem, więc zakładam nowy wątek :-)

Zastanawiam się po ilu dniach po rozlewie znosić piwo do piwnicy.

Robię piwa górnej fermentacji.

Mam mieszkanie (22C) i piwnicę (0C - 20C). Aktualnie jest w piwnicy 5C, ale temperatura będzie systematycznie schodzić, mam nadzieję, że nie przekroczy 0C (przez ostatnie 10 lat nie przekraczało).

Aktualnie mam w domu Extra Stouta - już 5 dni w butelkach i zastanawiam się czy go już znosić, czy też ze względu na to że w piwnicy tylko 5C to potrzymać go jeszcze w domu.

Opinie ogólne z jakimi się spotkałem (nie wiem na ile prawdziwe) to:

- zwykle piwa dwa dni w domu, a potem do piwnicy

- nie dotyczy Pale Ale, bo Pale Ale to może być cały czas w pokojowej

- jak za zimno w piwnicy to trochę dłużej w domu (ale ile?)

Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami i opiniami.

Pozdrawiam serdecznie,

Robert

Trzymamy w cieple po to aby drożdze szybko rozprawiły się z powietrzem.

Ja trzymam od 3-8 dni - w zależności od tego kiedy zabiorę się za etykietowanie ;) potem do 15°C (górniaki) lub 10°C (dolniaki).

W Twoim przypadku zostawiłbym piwo w cieple na 3 tygodnie i dopiero potem przeniósł do piwnicy.

Pozdrawiam,

Jeżeli masz w piwnicy 5°C i temperatura jeszcze schodzi w dół to drożdże górnej fermentacji nie będą pracować w takiej temperaturze i piwo musi się nagazować w mieszkaniu lub innym pomieszczeniu, powiedzmy o temperaturze do 15°C. U mnie zwykle trwało to min. 2 tygodnie.