roberto_g Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Witajcie, Wydaje się temat tak oczywisty, że aż nie chciałem zakładać wątku tylko poszukać już w istniejących. Ale satysfakcjonującej odpowiedzi nie znalazłem, więc zakładam nowy wątek :-) Zastanawiam się po ilu dniach po rozlewie znosić piwo do piwnicy. Robię piwa górnej fermentacji. Mam mieszkanie (22C) i piwnicę (0C - 20C). Aktualnie jest w piwnicy 5C, ale temperatura będzie systematycznie schodzić, mam nadzieję, że nie przekroczy 0C (przez ostatnie 10 lat nie przekraczało). Aktualnie mam w domu Extra Stouta - już 5 dni w butelkach i zastanawiam się czy go już znosić, czy też ze względu na to że w piwnicy tylko 5C to potrzymać go jeszcze w domu. Opinie ogólne z jakimi się spotkałem (nie wiem na ile prawdziwe) to: - zwykle piwa dwa dni w domu, a potem do piwnicy - nie dotyczy Pale Ale, bo Pale Ale to może być cały czas w pokojowej - jak za zimno w piwnicy to trochę dłużej w domu (ale ile?) Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami i opiniami. Pozdrawiam serdecznie, Robert Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwiazkowiec Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Trzymamy w cieple po to aby drożdze szybko rozprawiły się z powietrzem. Ja trzymam od 3-8 dni - w zależności od tego kiedy zabiorę się za etykietowanie potem do 15°C (górniaki) lub 10°C (dolniaki). W Twoim przypadku zostawiłbym piwo w cieple na 3 tygodnie i dopiero potem przeniósł do piwnicy. Pozdrawiam, Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Ja otwieram co parę dni butelkę. Jak jest nagazowane dobrze - to do piwnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 A ja kładę w każdą skrzynkę piwo w pecie po pepsi 0,5l i naciskając kontroluję nagazowanie oraz widzę jak się klaruje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Ja zwykle trzymam tydzień. Czasem przy bardzo mocnych parę dni dłużej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest tomato Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 jak w piwnicy jest 10-15°C to ALE nagazuje się przez miesiąc?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Zależy na jakich drożdżach. German Ale dadzą radę, Kolsch i American Wheat też. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest tomato Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 us-05 lub s-33 powinny podołać Link to comment Share on other sites More sharing options...
roberto_g Posted December 17, 2010 Author Share Posted December 17, 2010 Czyli jeśli ja mam 5C w piwnicy to całe nagazowanie muszę zrobić w domu, tak? To ile zwykle trzymać piwa w domu? 3 tygodnie? Czy też zależy od gatunku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Jeżeli masz w piwnicy 5°C i temperatura jeszcze schodzi w dół to drożdże górnej fermentacji nie będą pracować w takiej temperaturze i piwo musi się nagazować w mieszkaniu lub innym pomieszczeniu, powiedzmy o temperaturze do 15°C. U mnie zwykle trwało to min. 2 tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now