Jump to content

Drożdże płynne - robić starter?


Bob

Recommended Posts

Witam!

Właśnie jestem po lekturze wątków dot. starterów. Wczoraj aktywowałem swoje pierwsze drożdze płynne (Weast propagator, drożdze belgijskie). Dzisiaj już solidnie napuchnięte. Piwo w planach - BPA 12 -13 blg, warzenie za 2 -3 dni. Pierwotnie miałem robić starter na bazie 0.5l rezerwy 16blg (po rozcieńczeniu 1 litr - 8 blg), jednak po lekturze kilku wątków nie wiem czy jest sens (tylko jeden litr i to 8 blg, ponadto rezerwa z piwa ciemnego, brak mieszadła, problemy ze sterylnością w słoju po ogórkach). Prawdę powiedziawszy, skłaniam się do opcji zadania bezpośrednio do brzeczki po solidnym napowietrzeniu. Proszę o odpowiedź bardziej doświadczonych. Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Brzeczka bardziej po bursztynowym (gryczane z niewielkim dodatkiem miodu). Co do słoika, będę celował w 2 litrowy (jak znajdę).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jak wszystkie inne dezynfekowane naczynia: umyć i zdezynfekować Oxy*

 

Tu sobie zamień na co chcesz (Piro, CLO2, autoklaw ;)), ja robię to zawsze Oxy z uwagi na prostotę i szybkość.

Link to comment
Share on other sites

Zależy jakie szkło , jak kupisz kolbę na przykład termisil to nic jej nie będzie. Ja na początku butelki tez tak odkażałem i nic się nie działo.

Edited by earl
Link to comment
Share on other sites

Nigdy mi jeszcze słoik nie strzelił, a wygrzewałem go tak wiele razy. Sęk w tym, żeby nie powodować w szkle naprężeń przez gwałtowne zmiany temperatury - wstawiam słoik do zimnego piekarnika, rozgrzewam, wyłączam i w zamkniętym piekarniku czekam godzinę - dwie aż będzie miał temperaturę pozwalającą chwycić go ręką. Nie wiem, czy ma to wpływ na jego strukturę, ale empirycznie sprawdziłem, że metoda działa :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja z podobnym pytaniem. Zazwyczaj warki zadawałem drożdżami suchymi Fermentisa ale z nowym rokiem przyszedł czas na zmiany. Chcę użyć drożdży płynnych i z tego co czytam na forum zalecacie robienie startera. Ja niestety chciałbym warzyć jutro. Saszetka z drożdżami puchnie mi od trzech dni i wydaje się gotowa do użycia (zgodnie z zaleceniem "...tyle dni ile miesięcy minęło od produkcji..."). Niestety mam w domu niczego co mógłbym do nich dodać żeby je rozruszać. Piwo ma być niezbyt "ciężkie" ok. 12°Blg. Mam szansę rozruszać je zadając drożdże bezpośrednio z saszetki do schłodzonej warki? Czy polecicie jakiś inny sposób?

Link to comment
Share on other sites

Ja z podobnym pytaniem. Zazwyczaj warki zadawałem drożdżami suchymi Fermentisa ale z nowym rokiem przyszedł czas na zmiany. Chcę użyć drożdży płynnych i z tego co czytam na forum zalecacie robienie startera. Ja niestety chciałbym warzyć jutro. Saszetka z drożdżami puchnie mi od trzech dni i wydaje się gotowa do użycia (zgodnie z zaleceniem "...tyle dni ile miesięcy minęło od produkcji..."). Niestety mam w domu niczego co mógłbym do nich dodać żeby je rozruszać. Piwo ma być niezbyt "ciężkie" ok. 12°Blg. Mam szansę rozruszać je zadając drożdże bezpośrednio z saszetki do schłodzonej warki? Czy polecicie jakiś inny sposób?

Górniak, czy dolniak? Jeśli górniak to do 12°Blg nie trzeba, jeśli dolniak, to można zaczekać w 20°C zanim ruszą, a potem schłodzić do ~10°C

Link to comment
Share on other sites

Ja z podobnym pytaniem. Zazwyczaj warki zadawałem drożdżami suchymi Fermentisa ale z nowym rokiem przyszedł czas na zmiany. Chcę użyć drożdży płynnych i z tego co czytam na forum zalecacie robienie startera. Ja niestety chciałbym warzyć jutro. Saszetka z drożdżami puchnie mi od trzech dni i wydaje się gotowa do użycia (zgodnie z zaleceniem "...tyle dni ile miesięcy minęło od produkcji..."). Niestety mam w domu niczego co mógłbym do nich dodać żeby je rozruszać. Piwo ma być niezbyt "ciężkie" ok. 12°Blg. Mam szansę rozruszać je zadając drożdże bezpośrednio z saszetki do schłodzonej warki? Czy polecicie jakiś inny sposób?

Górniak' date=' czy dolniak? Jeśli górniak to do 12°Blg nie trzeba, jeśli dolniak, to można zaczekać w 20°C zanim ruszą, a potem schłodzić do ~10°C[/quote']

Zdecydowanie górniak. Dzięki za szybka odpowiedź.

Link to comment
Share on other sites

ewentualnie odbierz trochę brzeczki po filtracji, zagotuj, szybko schłódź i do tego dodaj drożdże - zawsze zyskasz 2 - 3 godziny w ciągu których drożdże zaaklimatyzują się do nowego środowiska.

Link to comment
Share on other sites

ewentualnie odbierz trochę brzeczki po filtracji, zagotuj, szybko schłódź i do tego dodaj drożdże - zawsze zyskasz 2 - 3 godziny w ciągu których drożdże zaaklimatyzują się do nowego środowiska.

Dzięki za odpowiedź. Chyba jednak nie zależy mi na czasie aż tak bardzo:)

Link to comment
Share on other sites

Słuchajcie mam pytanie.

Czekam na surowce a zapomniałem zamówić suchy ekstrakt na startery a nie chcę już dłużej czekać.

Mam resztkę Caramunich czy mogę to zatrzeć na startery i sobie zagotować wlać gorące do sterylnego słoika i wstawić do piwnicy? Czy to się nada. Wiem że może bardziej kłopotliwe ale szkoda mi czasu na czekanie na przesyłki.

Link to comment
Share on other sites

Mam resztkę Caramunich czy mogę to zatrzeć na startery i sobie zagotować wlać gorące do sterylnego słoika i wstawić do piwnicy? .

Samego caramunich nie zatrzesz jest nieczynny enzymatycznie, jest cześciowo zatarty w ziarnie i coś tam z niego da się wypłukać, ale nie mam pojęcia czy będzie to dobre "papu" dla drożdży.

Brzeczke na startery czasami przetrzymuję w słoikach, ale pasteryzuje je tak jak kompoty, daje to gwarancje długiej przydatności.

Edited by bogdan62
Link to comment
Share on other sites

Ktoś kiedyś pisał (kojarzy mi się bnp) że robił startery na soku jabłkowym i wszystko dobrze wychodziło.

 

Ja w takiej sytuacji zrobiłbym po prostu starter na cukrze z dodatkiem winiarskiej pożywki wieloskładnikowej (a to łatwo dostać nawet w co większych marketach)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.