lkkl Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Witam, Wiele źródeł, w tym część etykiet, zaleca przelanie szklanki zimną wodą przed nalaniem trunku - czy to z butelki, czy to z kraniku. Niestety nie domyślam się czemu ma to służyć. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to jej schłodzenie (na wzór wygrzewania filażanek do kawy). Ma to jednak mało sensu gdyż pojemność cieplna cienkiej szklanki jest mniejsza od porcelanowej filżanki, pomijam już tutaj ilość trunku której przecież nie można porównywnać do miniaturowej espresso. Jest mi ktoś w stanie rozszyfrować ten zwyczaj/zalecenie? lkkl Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 (edited) Jak szklanka jest mokra to nie słychać jak piwo skrzypi podczas nalewania i nie zlecą się sępy piwne . A tak na serio to wg. mnie chodzi o: 1)kurz w szklance 2)nalewane do mokrej szklanki piwo mniej się pieni Edited December 28, 2010 by grzechu_k Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 (edited) To proste. Szklanki umyte mocnymi środkami do mycia są tak głdkie, że piana się nie klei do ścianek. Po wypłukaniu szklanki i wlaniu piwa, i powolnemu piciu na ściankach szklanki zostaje piana. Ponadto piana nie siada całkowicie. Piana musi być. Edited December 28, 2010 by wena Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted December 31, 2010 Share Posted December 31, 2010 według mnie chodzi tu przede wszystkim o suchość szklanki i o dwutlenek węgla gdy szklanka jest sucha piwo będzie się mocno pieniło zróbcie test z coca-colą która jest bardzo mocno nasycana w suchej szklance nalejecie ledwie 1/5 pojemności Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts