Jump to content

[konsumpcja warki] przelewanie szklanki zimną wodą


lkkl

Recommended Posts

Witam,

 

Wiele źródeł, w tym część etykiet, zaleca przelanie szklanki zimną wodą przed nalaniem trunku - czy to z butelki, czy to z kraniku. Niestety nie domyślam się czemu ma to służyć. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to jej schłodzenie (na wzór wygrzewania filażanek do kawy). Ma to jednak mało sensu gdyż pojemność cieplna cienkiej szklanki jest mniejsza od porcelanowej filżanki, pomijam już tutaj ilość trunku której przecież nie można porównywnać do miniaturowej espresso.

 

Jest mi ktoś w stanie rozszyfrować ten zwyczaj/zalecenie?

 

lkkl

Link to comment
Share on other sites

Jak szklanka jest mokra to nie słychać jak piwo skrzypi podczas nalewania i nie zlecą się sępy piwne :D.

 

A tak na serio to wg. mnie chodzi o:

1)kurz w szklance

2)nalewane do mokrej szklanki piwo mniej się pieni

Edited by grzechu_k
Link to comment
Share on other sites

To proste. Szklanki umyte mocnymi środkami do mycia są tak głdkie, że piana się nie klei do ścianek. Po wypłukaniu szklanki i wlaniu piwa, i powolnemu piciu na ściankach szklanki zostaje piana. Ponadto piana nie siada całkowicie.

Piana musi być.

Edited by wena
Link to comment
Share on other sites

według mnie chodzi tu przede wszystkim o suchość szklanki i o dwutlenek węgla

gdy szklanka jest sucha piwo będzie się mocno pieniło

zróbcie test z coca-colą która jest bardzo mocno nasycana

w suchej szklance nalejecie ledwie 1/5 pojemności

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.