andy05 Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 (edited) W pierwszych dniach grudnia nastawiłem koźlaka wg nast. receptury: Puszka chmielonego Muntons Bock (1,8 kg), WES jasny niechmielony - 1,2 kg +1,7 kg Woda 13,5 l Drożdze saflager s-23 Ruszyło z Blg 21 4 tygodnie temu Tydzień temu zlałem na cichą (chyba za szybko, bo było 8 blg - ale zmierzyłem dopiero przy zlewaniu niestety) Teraz ma jakieś 7 blg. Czekać? Lać w butelki? Trochę sie obawiam granatów... Temperatura cały czas 9-11 C Andrzej Edited January 8, 2011 by andy05 Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Jeszcze poczekaj, nie zaszkodzi mu, a może jeszcze trochę odfermentuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy05 Posted December 30, 2010 Author Share Posted December 30, 2010 Dzięki. Zajrzę do niego za tydzień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted December 31, 2010 Share Posted December 31, 2010 Drożdze saflager s-33 Andrzej Chodzi chyba o S-23 Nie robiłem Koźlaka z ekstraktów, ale zacieranego trzymałem na cichej nawet 4 tygodnie. Więc się nie spiesz, mocne piwa należy dłużej fermentować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy05 Posted January 2, 2011 Author Share Posted January 2, 2011 Sorki, oczywiście saflager s-23. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy05 Posted January 11, 2011 Author Share Posted January 11, 2011 Sprawdziłem dzisiaj, jest Blg ok. 5,5. Butelkować czy czekać? Jak nie zabutelkuję jutro, to dopiero za 2 tygodnie. Na cichej jest od 17 grunia (było wtedy 8 blg). Andrzej Link to comment Share on other sites More sharing options...
prusak Posted January 11, 2011 Share Posted January 11, 2011 Zeszło (albo zszedł) z 21°Blg na 5,5°Blg - ja bym butelkował, niżej już raczej nie zejdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted January 12, 2011 Share Posted January 12, 2011 Butelkuj śmiało. Moje doppelbocki też schodziły do takiego poziomu. Nie dawaj za dużo cukru do refermentacji 5-6 gram / Litr wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy05 Posted January 12, 2011 Author Share Posted January 12, 2011 Dzięki. Tak zrobię. Dam 3g glukozy/0,5 l. Andrzej Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel61 Posted January 18, 2011 Share Posted January 18, 2011 Witam wszystkich moje piwko fermetuje od 2 tygodni blg poczatkowe to 19 jest 8 .Uwarzone z samego jeczmienia drożdze S23 ,mam karmel syrop ile tego karmelu moge dodac i kiedy . Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 18, 2011 Share Posted January 18, 2011 A po co chcesz dawać ten karmel? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel61 Posted January 18, 2011 Share Posted January 18, 2011 Dla koloru no i smaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now