Jump to content

Milk Stout - prośba o korekty receptury


Srecky

Recommended Posts

Witam pięknie. W weekend planuję popełnić Słodkiego Stouta:

 

Słody:

Słód pale ale 3,6 kg

Słód pszeniczny 0,55kg

Caramunich III 0,65kg

Jęczmień palony 0,35kg

Carafa III 0,15kg

 

Chmiele:

Marynka - 20g

Lubelski- 35g

 

Drożdże:

Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa z IRA

 

Inne dodatki

Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5kg

Laktoza 0,5kg

 

Zacieranie:

62°C - 20 min

72°C - 20 min

72°C po dodaniu jęczmienia i Carafy - 10 min

76°C i filtracja

 

Gotowanie 90 min

60 min Marynka 20g

30 min Lubelski 20g + laktoza 0,5kg

5 min Lubelski 15g

 

Wątpliwości mam 3 tak naprawdę:

- ilość jęczmienia

- ilość Caramunich

- ilość zastosowanych chmieli

 

Będę wdzięczny za korekty i ewentualne uwagi.

Link to comment
Share on other sites

Uwarzysz, podzielisz sie piwem , usłyszysz uwagi :)

He... Dawaj Anteks adres na Priva... Acz wstępne sugestie mądrzejszych ode mnie są wskazane. Jeśli mam taką możliwość to wolę się nie uczyć na swoich błędach... :)

Link to comment
Share on other sites

Uwarzysz' date=' podzielisz sie piwem , usłyszysz uwagi :)[/quote']

He... Dawaj Anteks adres na Priva... Acz wstępne sugestie mądrzejszych ode mnie są wskazane. Jeśli mam taką możliwość to wolę się nie uczyć na swoich błędach... :)

Nie nadaję się do oceniania bo cienki bolek jestem :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Milk Stout rozszedł się jak świeże bułeczki...

Chcę go popełnić jeszcze raz. Mam jednak pytanie co do gęstwy. Czy mogę jej użyć mimo, że ma już ponad 2 miesiące?

Znalazłem info na Wiki, z którego wynika, że już bardzo starutka ta moja gęstwa.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli nie cuchnie obrzydliwie (lekki smrodek można wybaczyć), nic na niej nie urosło, i ładnie ruszy w starterze (obowiązkowo!) to spokojnie możesz jej użyć. Zdarzało mi się używać tak wiekowych gęstw.

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za porady. Zrobiłem 1,5L starter z 2 łyżkami gęstwy. Ruszył błyskawicznie bez jakichkolwiek niepokojących oznak. 48L Milka już bryka w dwu fermentatorach.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.