Srecky Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Witam pięknie. W weekend planuję popełnić Słodkiego Stouta: Słody: Słód pale ale 3,6 kg Słód pszeniczny 0,55kg Caramunich III 0,65kg Jęczmień palony 0,35kg Carafa III 0,15kg Chmiele: Marynka - 20g Lubelski- 35g Drożdże: Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa z IRA Inne dodatki Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5kg Laktoza 0,5kg Zacieranie: 62°C - 20 min 72°C - 20 min 72°C po dodaniu jęczmienia i Carafy - 10 min 76°C i filtracja Gotowanie 90 min 60 min Marynka 20g 30 min Lubelski 20g + laktoza 0,5kg 5 min Lubelski 15g Wątpliwości mam 3 tak naprawdę: - ilość jęczmienia - ilość Caramunich - ilość zastosowanych chmieli Będę wdzięczny za korekty i ewentualne uwagi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted January 8, 2011 Author Share Posted January 8, 2011 Ależ koncepcji... Aż głowa boli... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 8, 2011 Share Posted January 8, 2011 Uwarzysz, podzielisz sie piwem , usłyszysz uwagi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted January 8, 2011 Author Share Posted January 8, 2011 Uwarzysz, podzielisz sie piwem , usłyszysz uwagi He... Dawaj Anteks adres na Priva... Acz wstępne sugestie mądrzejszych ode mnie są wskazane. Jeśli mam taką możliwość to wolę się nie uczyć na swoich błędach... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 8, 2011 Share Posted January 8, 2011 Uwarzysz' date=' podzielisz sie piwem , usłyszysz uwagi [/quote']He... Dawaj Anteks adres na Priva... Acz wstępne sugestie mądrzejszych ode mnie są wskazane. Jeśli mam taką możliwość to wolę się nie uczyć na swoich błędach... Nie nadaję się do oceniania bo cienki bolek jestem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted January 8, 2011 Author Share Posted January 8, 2011 Hm... Ważne co i jak komu smakuje. Każda opinia jest ważna i może coś wnieść do etapu warzenia, nawet jeśli ktoś się uważa w temacie za "cienkiego bolka". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted April 3, 2011 Author Share Posted April 3, 2011 Milk Stout rozszedł się jak świeże bułeczki... Chcę go popełnić jeszcze raz. Mam jednak pytanie co do gęstwy. Czy mogę jej użyć mimo, że ma już ponad 2 miesiące? Znalazłem info na Wiki, z którego wynika, że już bardzo starutka ta moja gęstwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted April 3, 2011 Share Posted April 3, 2011 Jeżeli nie cuchnie obrzydliwie (lekki smrodek można wybaczyć), nic na niej nie urosło, i ładnie ruszy w starterze (obowiązkowo!) to spokojnie możesz jej użyć. Zdarzało mi się używać tak wiekowych gęstw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted April 3, 2011 Share Posted April 3, 2011 Jak masz wątpliwości, zrób starter z łyżki gęstwy + litr brzeczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted April 10, 2011 Author Share Posted April 10, 2011 Dziękuję za porady. Zrobiłem 1,5L starter z 2 łyżkami gęstwy. Ruszył błyskawicznie bez jakichkolwiek niepokojących oznak. 48L Milka już bryka w dwu fermentatorach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now