Jump to content

Sok z kiszonej kapusty.

Shooter

Recommended Posts

Podczas przygotowywania kiszonej kapusty na świąteczny bigos, odcisnąłem około 2l soku. Część wypiłem, ale pozostałe 1,5l zlałem do PETa i wstawiłem do chłodziarki.

Jak długi jest okres przydatności do spożycia? Kilka dni temu próbowałem i nadal jest dobry.

Wiem, że w takiej społeczności jak nasze forum, znajdują się specjaliści wielu dziedzin. Myślę, że moje pytanie jest skierowane głównie do żywieniowców.

Moja wiedza o soku z kiszonej kapusty zawiera się na tej stronie:

http://magicsport.pl/news/zdrowie/lecznicze,wlasciwosci,kapusty,N201.html

Jak wspomniałem w postach wyżej, przechowuję swój sok w butelce PET w chłodziarce. Dziś naszła mnie ochota na szklaneczkę soku.

Zdziwił mnie widok osadu na dnie butelki, wygląda jak osad drożdżowy. Może mi to ktoś z forumowiczów wyjaśnić?

Edited by Shooter

Moja wiedza o soku z kiszonej kapusty zawiera się na tej stronie:

http://magicsport.pl/news/zdrowie/lecznicze,wlasciwosci,kapusty,N201.html

Rzymski lekarz Markus Katon z pochlebstwem wyraża się o właściwościach zdrowotnych i leczniczych kapusty oraz całą listę chorób które wyleczyć przy pomocy tego niezwykłego pokarmu. "Jeśli kapusta mu nie pomoże, należy go zabić".

no no, niezłe.

Ten sok to na kaca? :)

Gdybym wypił taką szklankę to za 3 min byłbym w WC. :)

...

Ten sok to na kaca? :)

Gdybym wypił taką szklankę to za 3 min byłbym w WC. ;)

Nie, dla zdrowotności :). Żal było mi słać ten smaczny kwaśny sok w kanał, przypomniałem sobie o jego właściwościach i odłożyłem do dalszej konsumpcji. Swoją drogą to nawet na kaca się nadaje, o czym Markus Katon by wiedział, gdyby ruszył bursztynowym szlakiem i poznał gościnność Słowian ;):cool: