Shooter Posted January 7, 2011 Share Posted January 7, 2011 Podczas przygotowywania kiszonej kapusty na świąteczny bigos, odcisnąłem około 2l soku. Część wypiłem, ale pozostałe 1,5l zlałem do PETa i wstawiłem do chłodziarki. Jak długi jest okres przydatności do spożycia? Kilka dni temu próbowałem i nadal jest dobry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted January 7, 2011 Share Posted January 7, 2011 Z kapuchą długo wytrzymuje więc tak pewnie też trochę wytrzyma, ile tego nie wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted January 7, 2011 Share Posted January 7, 2011 czy do wielkanocy wytrzyma nie mam pewności, ale myślę że da radę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted January 9, 2011 Author Share Posted January 9, 2011 (edited) Wiem, że w takiej społeczności jak nasze forum, znajdują się specjaliści wielu dziedzin. Myślę, że moje pytanie jest skierowane głównie do żywieniowców. Moja wiedza o soku z kiszonej kapusty zawiera się na tej stronie: http://magicsport.pl/news/zdrowie/lecznicze,wlasciwosci,kapusty,N201.html Jak wspomniałem w postach wyżej, przechowuję swój sok w butelce PET w chłodziarce. Dziś naszła mnie ochota na szklaneczkę soku. Zdziwił mnie widok osadu na dnie butelki, wygląda jak osad drożdżowy. Może mi to ktoś z forumowiczów wyjaśnić? Edited January 9, 2011 by Shooter Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted January 9, 2011 Share Posted January 9, 2011 pewnie to osad z białek i komórek bakterii kwasu mlekowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 9, 2011 Share Posted January 9, 2011 Moja wiedza o soku z kiszonej kapusty zawiera się na tej stronie:http://magicsport.pl/news/zdrowie/lecznicze,wlasciwosci,kapusty,N201.html Rzymski lekarz Markus Katon z pochlebstwem wyraża się o właściwościach zdrowotnych i leczniczych kapusty oraz całą listę chorób które wyleczyć przy pomocy tego niezwykłego pokarmu. "Jeśli kapusta mu nie pomoże, należy go zabić". no no, niezłe. Ten sok to na kaca? Gdybym wypił taką szklankę to za 3 min byłbym w WC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted January 9, 2011 Author Share Posted January 9, 2011 ...Ten sok to na kaca? Gdybym wypił taką szklankę to za 3 min byłbym w WC. Nie, dla zdrowotności . Żal było mi słać ten smaczny kwaśny sok w kanał, przypomniałem sobie o jego właściwościach i odłożyłem do dalszej konsumpcji. Swoją drogą to nawet na kaca się nadaje, o czym Markus Katon by wiedział, gdyby ruszył bursztynowym szlakiem i poznał gościnność Słowian Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts