Skocz do zawartości

Browar PRUSAKA


prusak

Rekomendowane odpowiedzi

W.144 "Pale Ale" z dnia 18.05.2014

 

Pale Ale Strz -3900g

karmel Briess 80 -300g

 

--------------------------------------

Zacieranie: 13,0l wody 10:3.

68°C - 60'

72°C - 15'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 26l, 9,5*

 

--------------------------------------

Chmielenie, 85':

60' - mandarina bavaria 7,6% -25g

0' - -//- -20g

Cicha - -//- -20g

 

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 10.6°Blg (do butelki ponad 1,5l rezerwy, trochę mało odparowało).

Drożdże: starter Wyeast "Scottish Ale" w temp. 21°C

Po 12 godzinach temp. około 17°C

 

 

W.145 "Am. Wheat 2" z dnia 06.06.2014

 

pilzen Souffl 3 -2500g

pszen. Jasny 4 -1700g

CaraPils 4 -200g

--------------------------------------

Zacieranie: 13,0l wody

67°C - 35'

72°C - 35'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 26l (10,5*)

--------------------------------------

Chmielenie, 90':

60' - Citra 12,7% -17g

0' - Mandarina Bavaria -25g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 11.2°Blg

Drożdże: gęstwa Sacchar. B006 Pixie, IIIzb. w temp. 22°C

Po 12 godzinach 18-19*, burzliwa w toku.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

W.146 "Amber" z dnia 08.06.2014

 

monachijski I 15 -700g

Pale Ale W. 6 -2000g

Pale Ale Strz -1100g

pszen. Jasny 4 -400g

karmel St 150 -200g

Cararoma 350 -50g

-------------------------------------

Zacieranie: 13,5l

67°C - 50'

72°C - 20'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 26l (11,0*)

--------------------------------------

Chmielenie, 90':

60' - Mosaic 11,1% -17g

30' - Citra 12,7% - 16g

0" - miała być porcja Citry ale skleroza...

Cicha - Citra 12,7% -20g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 11.8°Blg

Drożdże: gęstwa. "Scott. Ale" (I-szy zb.) w temp. 22°C

po 16tu godz temp 20°C

 

 

W.147 "Stout owsiany" z dnia 11.06.2014

 

pilzen Souffl 3 -3000g

monachijski II 25 -400g

Pale chokolate 600 -280g

Żytni palony -100g

Jęczmień palony 1200 -280g

Płatki owsiane -800g

--------------------------------------

Zacieranie: 14,0l wody.

67°C - 50'

72°C - 20'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 26l (11,2*)

--------------------------------------

Chmielenie, 90':

60' - Pilgrim 10,1% -20g

0' - East Kent Gold. 6,4% -25g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22l o ekstrakcie 12.6°Blg

Drożdże: gęstwa Scott. Ale (Izb.) w temp. 23°C

 

Na skutek upałów temperatura w piwnicy ostro poszła do góry - piwa fermentują w temp. około 20 stopni.

Tak "ciepło" jeszcze Scottishami nie fermentowałem. Zobaczymy.

 

W planach na ten sezon jeszcze dwie warki ale bardziej realnie skończy się na ipie.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W.148 "AIPA" z dnia 28.06.2014

 

pilzen Souffl - 2000g

monachijski II -300g

Pale Ale Matt. -3010g

pszen. ciemny -320g

crystal 150 -200g

Crystal 120 -200

--------------------------------------

Zacieranie: 17,0l wody .

67°C - 50'

72°C - 20'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 26l (15°Blg)

 

--------------------------------------

Chmielenie, 90':

60' - Green Bullet 13,2% - 23g

40' - Mosaic 11,1%, Citra 12,7%, Amarillo 8,2% - po 10g

20' - Mosaic 11,1%, Citra 12,7%, Amarillo 8,2% - po 10g

0' - Mosaic 11,1%, Citra 12,7%, Amarillo 8,2% - po 10g

Cicha -

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 21l o ekstrakcie 16.2°Blg

Drożdże: Gęstwa "scottish Ale" Wy., II-gi zbiór.

 

 

Tą warką zakończyłem sezon 2013/2014. Miałem jeszcze w planach warzenie Barleywine ale jakoś chęci brak.

Z AIPĄ która ładnie fermentuje na rozlew czekają cztery piwa. W sumie uwarzyłem w tym sezonie 33 warki.

 

Następne warzenie najwcześniej we wrześniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Pora uzupełnić zapiski bo sezon w pełni:

 

post-1738-0-55449000-1418023623_thumb.jpg

 

W.149 Amber z dnia 28.06.14 - pierwsza warka sezonu.

Pale Ale W. 6 -3622g

Pilzneński (soufl) - 244g

pszen. ciemny - 135g

karmel Briess 80 - 205g

Cararoma 350 - 207g

 

Zacieranie: 13,0l wody 100% R.O.

67°C - 60'

72°C - 20'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 27l 10,8*

 

Chmielenie, 90':

60' - TNT Blend 12,9% -15g

20' - -//- -15g

0' - TNT Bl. 10g, Amar.10g

CF. - TNT Bl. 10g, Amar.10g (30.10)

 

Do fermentacji poszło około 22l o ekstrakcie 12.7°Blg

Drożdże: Wyeast 1056 American Ale (start.) w temp. 21°C

Fermentacja - 2 tygodnie - 16-18°C

Pierwsza warka chmielona na taborecie gazowym - jest moc, okleina mi z mebli odeszła...

post-1738-0-74418900-1418023741_thumb.jpg

 

W.150 Nelson 14 z dnia 17.10.14

 

pilzen Souffl 3 -5000g

pale crystal 75 - 420g

 

Zacieranie: 17,0l wody 100% R.O.

52°C - zasyp i grzenie do 67°C

67°C - 60'

72°C - 20'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 28l, 12,7°Blg

 

Chmielenie, 80':

60' - green bullet 13,2% -24g

40' - gr.bull. 10g i 10g Nelson S. (sz.) 10g

20' - Nelson S. (sz.) 30g

0' - Nelson S. (sz.) 30g

CF - Nelson S. (sz.) 30g

 

Do fermentacji poszło około 22l o ekstrakcie 14,5°Blg

Drożdże: Wyeast 1056 American Ale (I-zb.) w temp. 18°C

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.151 Scott Ale... z dnia 28.10.14

 

Pale Ale belg 6,5 -3500g

pszen. ciemny - 250g

Special B 400 - 200g

--------------------------------------

Zacieranie: 13,0l wody 100% R.O.

50°C - zasyp i grzanie do 67°C

67°C - 55'

72°C - 15'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 28l, 9°Blg

--------------------------------------

Chmielenie, 90':

60' - Dr Rudi 11,8% - 16g

20' - Pacyfica - 15g

0' - pacyfica - 20g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło około 22l o ekstrakcie 10,6°Blg

Drożdże: Wyeast 1728 Scottish Ale (start.) w temp. 18°C

Fermentacja: po 12godz - 16°C

doba 2 i 3 - 16°C, burzliwa słabnie.

Po tygodniu poszło na górną półkę, 18°C

 

 

W.152 Rye IPA z dnia 10.11.14

pilzen Souffl 3 -1700g

sł pilz. Wey. 4 -3300g

żytni -1025g

crystal 150 - 250g

--------------------------------------

Zacieranie: 19,0l wody 100% R.O.

48°C - zasyp i grzanie do 67°C

67°C - 55'

72°C - 15'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 28l, 14,5°Blg

--------------------------------------

Chmielenie, 85':

60' - Dr Rudi 11,8% - 25g

40' - Amarillo 8,8% - 20g

20' - Amarillo 8,8% - 20g

0' - Amarillo sz. - 30g

Ci. - Amarillo sz. - 40g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 21l o ekstrakcie 16,7°Blg

Drożdże: Wyeast 1056 American Ale (start.) w temp. 22°C

 

Fermentacja: po 6godz - 14°C

po 12godz - 17°C,

Po 36godz 17-18°C,

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.153 Robust z dnia 09.11.14

 

Pale Ale belg 6,5 -2480g

Żytni -1020g

pilzen Souffl 3 -1000g

wędzony Whisky 5 - 500g

Cararoma 350 - 200g

Płatki owsiane - 400g

Żytni palony 800 - 300g

carafa spec III 1300 - 100g

--------------------------------------

Zacieranie: 17,0l wody 100% R.O.

50°C - zasyp i grzanie do 67*

67°C - 50'

72°C - 20'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja + słody palone, do 28l 13,5*

--------------------------------------

Chmielenie, 90': 6g gipsu

60' - Pilgrim 10,1% - 28g

0' - -//- -20g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22+l o ekstrakcie 15,2°Blg

Drożdże: Scottish Ale (II zb.) w temp. 21°C

Fermentacja - 2 tygodnie - 17-18°C

 

W.154 APA z dnia 16.11.14

Pale Ale M.O. 6,5 -4200g

Monach. II - 316g

--------------------------------------

Zacieranie: 16,0l wody 100% R.O.

50°C - zasyp i grzanie do 67°C

67°C - 50'

72°C - 20'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 28l, 10,5°Blg

--------------------------------------

Chmielenie, 85': +5g gipsu

60' - Dr Rudi 11,8% - 15g

45' - Amarillo 5g, Nelson S. 5g

30' - Amarillo 5g, Nelson S. 5g, TNT 5g

15' - Amarillo 5g, Nelson S. 5g, TNT 5g

0' - Amarillo 5g, Nelson S. 5g, TNT 5g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło około 22+l o ekstrakcie 12,5°Blg

Drożdże: Wyeast American Ale (III zb.) w temp. 19°C

Fermentacja: po 12godz - 18°C

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.155 Sorachi IPA z dnia 22.11.14

 

pale ale M.O. 6 -5782g

crystal 120 120 - 284g

Special B 400 - 120g

--------------------------------------

Zacieranie: 18,0l wody (1:1)

55°C - zasyp i grzanie do 67*

67°C - 50'

72°C - 20'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja do 28l 14,2*

--------------------------------------

Chmielenie, 90': +gips 5g i sól 1g

60' - Green Bullet 13,2% -23g

45' - Sorachi Ace 15g

30' - Sorachi Ace 15g

15' - Sorachi Ace 20g

0' - Sorachi Ace 20g

Ci - Sorachi Ace 35g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22+l o ekstrakcie 15,8°Blg

Drożdże: Scottish Ale (II zb.) w temp. 19°C

Fermentacja - 2 tygodnie - 17-19°C

 

W.156 Amber 2 z dnia 30.11.14

 

pale ale St. 6 -4000g

pszen. Ciemny 15 - 200g

Special B 400 - 300g

--------------------------------------

Zacieranie: 14,0l wody (1:1)

55°C - zasyp i grzanie do 67*

67°C - 50'

72°C - 20'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja, do 28l+ 10,6*

--------------------------------------

Chmielenie, 90':

60' - Apollo 19,2% -11g

20' - Simcoe 7g + Citra 7g + Amarillo 7g

0' - Simcoe 7g + Citra 7g + Amarillo 7g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22+l o ekstrakcie 12,3°Blg

Drożdże: American Ale (IV zb., 3-dniowa, 60ml) w temp. 16°C

Fermentacja - 2 tygodnie - 17-18°C

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.157 Winko z dnia 07.12.14 - chyba szczyt mozliwości technologicznych mojego garnuszka - 22l wody i 10,5kg słodów.

 

pale ale C.M. -3495g

Pale Ale W. -5016g

pale ale St. -1033g

Carared - 520g

Special B 400 - 390g

-----------------------------------

Zacieranie: 21,0l wody 1:1 R.O. i kran

60°C - zasyp i grzanie do 67*

67°C - 80'

72°C - 20'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja + słody palone, do 28l 13,5*

--------------------------------------

Chmielenie, 120':

60' - Apollo 19,2 - 17,7g

45' - simcoe 11,9%, citra 12,7%, amarillo 8,2% - po 5g

30' - simcoe 11,9%, citra 12,7%, amarillo 8,2% - po 5g

15' - simcoe 11,9%, citra 12,7%, amarillo 8,2% - po 5g + 500g cukru demerara i 500g ekstr. sł.

0' - simcoe 11,9, citra 12,7, amarillo 8,2 - po 5g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 21,5l o ekstrakcie 27,1°Blg

Drożdże: Scottish Ale (III zb., 200ml) w temp. 19°C,

Po nocy na balkonie temp. 14°C - "Winko" poszło do piwnicy, już "bulka".

post-1738-0-85559200-1418023220_thumb.jpg

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.158 Ale z dnia 14.12.14 - ostatni górniak tego roku, czyszczenie magazynu (szczególnie w przypadku chmieli).

 

pale ale M.O.. - 4020g

pszen. Ciemny - 300g

Crystal 160 - 300g

--------------------------------------

Zacieranie: 14,0l wody (1:1)

55°C - zasyp i grzanie do 67*

67°C - 50'

72°C - 20'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja, do 28l+ 10,8*

--------------------------------------

Chmielenie, 90':

60' - Apollo 19,2% -14g

20' - Chinook - 15g

0' - Chinook - 20g

--------------------------------------

Do fermentacji poszło 22,5 l o ekstrakcie 12,5°Blg

Drożdże: American Ale (V zb., 2-dniowa, 80ml) w temp. 17°C, teraz "bulka" sobie w 15°C.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Trochę długa przerwa ale czekałem na uzupełnienie składu osobowego w browarze. Adaś już jest z nami, Kuba śrutuje to warzymy!

 

W.159 Keller 1 czyli pierwszy dolniak sezonu.

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 3000g

Monach. I - 1000g

Monach II - 200g

Aromatic 50* - 250g

------------------------------

Zaceranie w 14l wody.

60°C - zasyp i grzanie do 65*

65°C - 35'

72°C - 35'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja, do 28l (10,5°Blg)

-------------------------------

Chmielenie 85':

60' - 24g Magnum 12%

0' - 25g Spalt Sell.

 

Do fermentacji poszło 22l, 12,1°Blg.

Zszczepione starterem "Bawarska Dolina" (FM), temperatura ferment. około 10°C.

 

Drozdże z terminem przydatnosci do listopada 2014, ruszyły w starterze po około 30 godzinach "kręcenia".

A teraz kręci się starter z "Bochemskiej rapsodii" (FM). Drożdże z terminem do Marca 2015 ruszyły po około 6 godz.

 

post-1738-0-49942500-1423565707_thumb.jpg

post-1738-0-87748900-1423565706_thumb.jpg

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W.160 11-tka czyli kolejny lagerek.

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 2530g

Wiedeński - 1420g

Carapils - 200g

------------------------------

Zaceranie w 13l wody.

55°C - zasyp i grzanie do 65*

64°C - 30'

72°C - 40'

76°C - 10'

78°C ->Filtracja, do 28l (10,2°Blg)

-------------------------------

Chmielenie 85':

60' - 23g Iunga 11%

20' - 20g Saaz

0' - 20g Saaz.

 

Do fermentacji poszło 22l, 11,3°Blg.

Zszczepione starterem "Bohemska rapsodia" (FM), temperatura ferment. około 10°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.