Skocz do zawartości

Browar PRUSAKA


prusak

Rekomendowane odpowiedzi

W.84 z dnia 29.05.2012 czyli kolejna "amerykańska" IPA - od "Shermana" (W.45) uwielbiam ajpy.

Do gara poszło:

Monachijski I - 600g

Pale Ale (Mat.Ott.) - 1820g

Crystal 145EBC - 530g

(...)

Wyszło 21l, 16,5°Blg

 

Taka możliwość jest niemożliwa. Musiałeś się walnąć w zapiskach.

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W niedzielę 23.09 nastąpiło otwarcie sezonu piwowarskiego

2012/2013

 

(a miał być wyjazd na ryby...)

Padło na Alta (albo coś co ma nim być), warka nr W.88.

Do gara poszły:

słód pilzneński - 500g

słód monachijski I - 3500g

słód monachijski II - 500g

 

Zacieranie:

Zasyp do 14l wody, 60°C. Przerwa w 54°C przez 10'.

Później dekokt: 64°C przez 30', 72°C przez 20' i 20' gotowania.

Zwrot dekoktu i przerwa w temp. 72°C przez 30' (do negatywnego wyniku próby jodowej),

 

Chmielenie 80': 60' - 22g Marynki 9,0% i 5' - 17g Hall. Trad. 4,5%.

Po chłodzeniu wyszło około 22l brzeczki o ekstrakcie 12°Blg i litr rezerwy.

 

Drożdże WLP Dusseldorf Altbier, starter 0,7l. Trochę mi temperatura wyszła z pod kontroli - w ciagu dwóch pierwszych dni z 13°C urosła do 18°C ale zapach z baniaka jest przedni. :)

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dnia 04.10 warka nr W.88 poszła na cichą.

 

A co by drożdże nie głodowały uwarzyłem warkę kolejną czyli Alta nr 2 (W.89).

 

Do gara poszły:

słód pilzneński - 500g

słód monachijski I - 2750g

słód monachijski II - 1000g

specjal B - 150g

 

Zacieranie:

Zasyp do 14l wody, 55°C.

54°C - 20'

64°C - 40'

72°C - 30'

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło około 26l brzeczki o ekstrakcie 10,5°Blg.

 

Chmielenie 80': 60' - 24g Marynki 9,0% i 5' - 15g Lubelskiego.

Po chłodzeniu wyszło około 21,5l brzeczki o ekstrakcie 12°Blg i litr rezerwy.

Drożdże to świeżutka gęstwa po warce w.88.

Po około 7 godzinach od dodania drożdży burzliwa w pełni (bulka aż miło :smilies: ), piana na jakieś 5cm i pewnie jeszcze urośnie.

Temperatura w baniaku około 17°C (powinna spaść jeszcze).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Prawie jubileusz czyli W.90 - Bursztynowe Ale (choć zasyp to lekkie czyszczenie magazynu).

 

Do gara poszły:

słód Pale Ale (W.) - 1270g

słód Pale Ale (Opt.) - 2000g

słód monachijski II - 400g

PaleAle/Wiedeń. - 690g

Crystal 150EBC - 200g

 

Zacieranie:

Zasyp do 15l wody, 70°C.

68°C - 60'

72°C - 20'

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło około 26,5l brzeczki o ekstrakcie 10,5°Blg.

 

Chmielenie 80':

60' - 5g Chinook 11,6% i Citra 10g 12,2%, .

1' - 10g Chinook 11,6% i Citra 10g 12,2%

 

Po chłodzeniu wyszło ponad 22l brzeczki (trochę zbyt jasnej) o ekstrakcie 12°Blg i 0,5l rezerwy.

Drożdże - starter z WLP051 "California V Ale".

Po około 12 godzinach od dodania drożdży około 1cm warstwa piany, temp. w baniaku około 18°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zaległości rosną, pora uzupełnić zapiski.

 

W.90 - Bursztynowe Ale po dwóch tygodniach burzliwej poszło na cichą. Chciało by się... Złapało solidne aromaty apteczne czyli kontakt z muszlą klozetową był nieodzowny. Kolejna nauczka - jak starter nie rusza przez kilka dni (w tym wypadku cztery) to lepiej nie tracić czasu na warzenie...

 

W.89 - drugi Alt w tym sezonie miał być rozlany ósmego listopada. No właśnie miał... Po wypłukaniu OXY 40 butelek, schłodzeniu rezerwy i wyparzeniu kapsli zajrzałem do baniaka a tam piękna skorupka - jak na przekiszonych ogórkach...

Drugie piwo w sezonie (na pięć uwarzonych) wyladowało w muszli. Skąd to paskudztwo się wzięło?

Trochę zniechęcający początek sezonu - trudno wygospodarować czas na warzenie a tu jeszcze to co uwarzone trafia w kanał...

 

Ale nic to... Warzymy dalej czyli na tapecie:

W.91 - Alt trzeci (z dnia 20.10.2012) - znów lekkie czyszczenie magazynu bo zalegało mi trochę słodu wędzonego ale po kolei:

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 280g

Monachijski I - 2000g

Monachijski II - 500g

Wędzony Wey. (stary) - 690g

Karmelowy jasny - 200g

Karmelowy ciemny - 120g

 

Zacieranie:

Zasyp do 15l wody, 60°C.

55°C - 15' i odebranie dekoktu

Dekokt: 64°C - 20', 72°C - 20' i 100°C - 20'.

Zwrot dekoktu i całość:

64°C - 30'

72°C - 30'

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło około 26,5l brzeczki o ekstrakcie 11°Blg.

 

Chmielenie 80':

60' - 20g Marynki (9%)

5' - Lubelski

Po chłodzeniu wyszło ponad 21l brzeczki o ekstrakcie 12,5°Blg i 1l rezerwy.

Drożdże - świeża gęstwa WLP 036.

Po około 8 godzinach od dodania drożdży burzliwa w pełni (w temp. około 17°C).

 

Na cicha poszło 04.11. Jak nie będzie niespodzianek to w przyszłym tygodniu pójdzie do butelek.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04.11.2012 uwarzyłem W.92 - NZ IPA (ma być w miarę lekka i z nieprzesadzoną goryczką).

 

Do gara poszły:

Pale Ale (Mat.Ott.) - 4530g

Monachijski I - 500g

Crystal 150EBC - 200g

Bursztynowy St. - 100g

Karmel. ciemny - 60g

 

Zacieranie w 19l wody:

67°C - 60'

72°C - 15'

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło około 26,5l brzeczki, około 13°Blg.

 

Chmielenie 80':

60' - 10g Mouteka, 10g Green Bulet, 10g Kohatu

40' - 10g Mouteka, 10g Kohatu

20' - 10g Mouteka, 10g Kohatu

0' - 10g Mouteka, 10g Kohatu

 

Po chmieleniu wyszło 21l brzeczki o ekstrakcie 15,5°Blg.

Drożdże US-05 (uwodnione).

 

Dziś piwo poszło na cichą, w planach dosypka chmielu (10g Mouteka, 10g Kohatu).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14.11.2012 - W.93 - Amber Ale (podejście drugie).

 

Do gara poszły:

Pale Ale (Mat.Ott.) - 500g

Wiedeński + Pale Ale - 1030g (taki mix z przewagą wiedeńskiego, woreczki popękały w transporcie)

Monachijski I - 500g

Crystal 150EBC - 200g

Bursztynowy St. - 200g

Karmel. ciemny - 60g

 

Zacieranie w 17,5l wody:

55°C - 10'

67°C - 60'

72°C - 10'

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło około 26,5l brzeczki, około 11°Blg.

 

Chmielenie 70':

60' - 15g Centannial

20' - 15g Citra/Chinook

0' - 15g Centannial

 

Chmielenie zakończone, chłodzenie też, za chwilę zabiorę się za napowietrzenie i dodanie drożdży (WLP 001).

 

Dodano wcześnie rano:

Ekstrakt wyszedł na poziomie około 12,5°Blg, po siedmiu godzinach od zadania drożdży temperatura w baniaku miedzy 16-17°C, na powierzchni piwa około 1cm piana.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś początek sezonu lagerowego, warzy się sam nie wiem co. Dwunastka na rozruszanie drożdży.

W.94 - jasne pełne.

 

Do gara poszło:

Pilzneński - 2100g

Monachijski I - 2100g

CaraHell - 200g

 

Zasyp do 15l wody 55°C i 15' w temp 52°C, odebranie dekoktu.

Dekokt: 64°C - 20', 72°C i 100°C po 15'. Zwrot dekoktu i całość 40' w 64°C.

Później 72°C przez 30', 76°C przez 10 i filtracja.

Do chmielenia poszło około 26,5l o ekstrakcie nieco poniżej 11°Blg.

 

Chmielenie 75' w tym Marynka 10% - 20g i na 0' - 20g Lubelskiego.

 

Chłodzenie pod nadzorem przebiegło pomyślnie. Teraz gar stoi na balkonie i czeka na dekantację.

post-1738-0-97754600-1353254384_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Noooo, nadzór masz konkretny - uważaj żeby się nie poparzył...

Wszedzie go pełno ale w gorące obszary nie dopuszczam. Ta fotka to już po schłodzeniu.

 

Do fermentacji poszło około 21,5l o ekstrakcie 12°Blg (było tak miedzy 12 a 12,5°Blg ale niech jest dwunastka).

Zadane starterem WLP833 German Bock Lager, po ośmiu godzinach od zadania drożdży jeszcze nie bulka. :roll:

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

29.11.2012 - W.95 - Dr Rudi (jakiś ejl albo ESB).

 

Do gara poszły:

Pale Ale (Mat.Ott.) - 4000g

Monachijski I - 500g

Crystal 150EBC - 300g

Aroma 100EBC - 200g

 

Zacieranie w 17l wody:

67°C - 60'

72°C - 10'

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło około 26,5l brzeczki, około 12,5°Blg.

 

Chmielenie 80':

60' - 20g Dr Rudi 11,8%

20' - 10g Dr Rudi

0' - 10g Dr Rudi i 10g Lubelskiego (to samo dodam też na cichej)

 

Po schłodzeniu wyszło ponad 21l brzeczki o ekstrakcie 14°Blg (może ciut mniej).

Całość zadana gęstwą WLP 001 po W.93, która poszła na cichą.

 

Właśnie dotarło do mnie że zbliża się warka nr 100! I co tu uwarzyć? :roll:

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

11.12.2012 - W.96 - Pacyfica (Australijska IPA ;) ).

 

Do gara poszły:

Pale Ale (Mat.Ott.) - 5070g

Monachijski II - 500g

Bursztynowy Strz. - 300g

Karmelowy Ciemny - 200g

 

Zacieranie w 18l wody:

67°C - 65'

72°C - 10'

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło około 26,5l brzeczki, około 13,5°Blg.

 

Chmielenie 80' (intensywne - trochę wykipiało):

60' - 20g Pacyfic Jade 14%

40' - 20g Pacyfica 6%

20' - 20g Pacyfica 6%

0' - 20g Pacyfica 6% (to samo dodam też na cichej)

 

Po schłodzeniu wyszło 21l brzeczki o ekstrakcie 15,5°Blg.

Całość zadana gęstwą WLP 001 po W.95, która poszła na cichą (z dodatkiem po 10g Dr Rudi i Lubelskiego).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15.12.2012 - W.97 - Marcowe czyli drugi lager w sezonie.

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 2500g

Monachijski I - 2200g

Biscuit - 200g

Cararoma - 200g

 

Zacieranie w 19l wody:

52°C - 10'

64°C - 35'

72°C - 35'

76°C - 10'

78°C - filtracja

 

Do chmielenia poszło około 26,5l brzeczki, około 12°Blg.

 

Chmielenie 90' (miało być krócej ale zapomniałem wsypać pierwszą porcję chmielu):

60' - 25g Marynka 10%

2' - 20g Lubelski

 

Piwko się chłodzi na balkonie. Mam nadzieję, że sikorki go nie obs... bo karmnik blisko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Pora uzupełnić notatki:

22.12.2012 - W.98 – Pale Ale.

 

Do gara poszły:

Pale Ale Strz. - 3500g

Monachijski II - 500g

Bursztynowy - 300g

Karmel. Jasny - 100g

 

Zacieranie w 15l wody:

68°C - 60'

72°C - 10'

76°C - 10'

78°C - filtracja

Chmielenie 70' :

60' - 15g Green Bullet 13,2%

20' - 15g Cascade

0’ – 20g Cascade

 

Zaszczepione gęstwą WLP 001 – 3 zbiór.

Z nieznanej mi przyczyny fermentacja jakąś dziwna – piana od początku jakaś dziurawa i niska. Podejrzenia dwa: mocno zażelaźniona woda lub mało intensywne gotowanie (brakło mi gazu na końcówce a przełom nie był zbyt obfity.

Piwo ostatecznie wyszło pijalne, niektórym nawet smakuje bo mało gorzkie ;)

 

 

27.12.2012 - W.99 – Vycepne.

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 2000g

Monachijski I - 1000g

Carapils - 250g

 

Zacieranie w 12l wody:

54°C - 10'

64°C - 20'-> Dekokt I - 20’ - 100°C

72°C - 20' -> Dekokt I - 20’ - 100°C

76°C – 10’

78°C - filtracja

Chmielenie 70' :

60' - 16g Marynka 10%

20' - 15g Lubelski

0’ – 20g Lubelski

 

Zaszczepione starterem WLP 2278. Temperatura fermentacji mi uciekła poniżej 10°C i drożdże przestały pracować, po podniesieniu temp. ruszyły ale bardzo opornie. Dopiero po miesiącu piwo poszło na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06.01.2013 - W.100 – Koźlak – Mały jubileusz!!!

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 2000g

Monachijski I - 3000g

Monachijski II - 1000g

CaraMunich I - 200g

CaraMunich II - 200g

CarAroma - 200g

Caramel dark - 150g

 

Zacieranie w 20l wody (kranówa i R.O. 1:1):

54°C - 10'

64°C - 20'-> Dekokt I - 30’ - 100°C

72°C - 20' -> Dekokt I - 30’ - 100°C

76°C – 10’

78°C - filtracja

 

Chmielenie 80' :

60' - 32g Marynka 10%

5’ – 17g Lubelski

 

Zaszczepione gestwą WLP 883, drugi zbiór. Czeka na rozlew.

 

 

26.01.2013 - W.101 – Pils

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 4000g

CaraHell - 200g

Zakwaszający - 50g

 

Zacieranie w 16l wody (kranówa - R.O. – śniegowa, 1:1:1)

54°C - 10'

64°C - 20'-> Dekokt I - 20’ - 100°C

72°C - 20' -> Dekokt I - 20’ - 100°C

76°C – 10’

78°C - filtracja

 

Chmielenie 70' :

60' - 21g Marynka 10%

20’ – 14g Lubelski + 7g Marynka

0’ – 20g Lubelski

 

Zaszczepione starterem WLP 802. Fermentacja ruszyła ale po obniżeniu temp do 8°C stanęła, dopiero powyżej 10°C ruszyła dalej.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27.01.2013 - W.102 – Koźlak wędzony.

 

Do gara poszły:

Wędzony Wey. – 3000

Wędzony Whisky - 500

Pilzneński - 2000g

Monachijski I - 2000g

Monachijski II - 600g

CaraMunich I - 200g

CaraMunich II - 200g

CarAroma - 100g

Karmelowy ciemny - 200g

 

Zacieranie w 22l wody (kranówa i R.O. 1:1):

54°C - 10'

64°C - 20'-> Dekokt I - 30’ - 100°C

72°C - 20' -> Dekokt I - 30’ - 100°C

76°C – 10’

78°C - filtracja

 

Chmielenie 80' :

60' - 27g Greek Bullet 13,2%

5’ – 2g Lubelski

 

Zaszczepione gestwą WLP 883, trzeci zbiór.

 

 

16.01.2013 - W.103 – Polotmave

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 1300g

Wiedeński – 2500g

Karmel Jasny - 300g

Melanoidynowy – 100g

Zakwaszający - 50g

 

Zacieranie w 16l wody (kranówa - R.O, 1:1)

54°C - 10'

64°C - 20'-> Dekokt I - 20’ - 100°C

72°C - 20' -> Dekokt I - 20’ - 100°C

76°C – 10’

78°C - filtracja

 

Chmielenie 70' :

60' - ??g Angus 10%

0’ – 20g Kazbek

 

Zaszczepione gęstwą WLP 802 (pierwszy zbiór, ok. 200ml).

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17.02.2013 - W.104 – Pils

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 3200g

Monachijski I – 500g

Carapils - 240g

Melanoidynowy – 100g

Zakwaszający - 60g

 

Zacieranie w 14l wody (kranówa - R.O, 1:1)

54°C - 10'

64°C - 20'-> Dekokt I - 20’ - 100°C

72°C - 20' -> Dekokt I - 20’ - 100°C

76°C – 10’

78°C - filtracja

 

Chmielenie 70' :

60' - 18g Angus 10%

20 i 0’ – po 10g Saaz + 10g Sladek

 

Zaszczepione gęstwą WLP 802 (pierwszy zbiór, ok. 200ml).

 

 

24.02.2013 - W.105 – Jasne pełne

 

Do gara poszły:

Pilzneński W- 2890g

Pilzneński – 200g

Monachijski I - 1000g

Bisquit – 100g

Carapils - 100g

Melanoidynowy – 100g

Zakwaszający - 50g

 

Zacieranie w 15l wody (kranówa - R.O, 1:1)

54°C - 10'

64°C - 20'-> Dekokt I - 20’ - 100°C

72°C - 20' -> Dekokt I - 20’ - 100°C

76°C – 10’

78°C - filtracja

 

Chmielenie 70' :

60' - 20g Marynka 10%

20' - 15g Lubelski

0’ – 20g Lubelski

 

Zaszczepione będzie gęstwą WLP 883, czwarty zbiór.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kończy się pracowity weekend.

 

09.03.2013 - W.106 – Keller

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 2100g

Monachijski I – 1630g

Wiedeński - 370g

Karmelowy 30EBC – 250g

Zakwaszający - 60g

 

Zacieranie w 15l wody (kranówa - R.O, 1:1)

54°C - 10'

64°C - 20'-> Dekokt I - 20’ - 100°C

72°C - 20' -> Dekokt I - 20’ - 100°C

76°C – 10’

78°C - filtracja

 

Chmielenie 70' :

60' - 23g Angus 10%

20 i 0’ – po 15g Kazbek

 

13°blg, zaszczepione gęstwą WLP 802 (drugi zbiór).

 

09.03.2013 - W.107 – Vycepni 2

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 2700g

Monachijski II – 300g

Wiedeński - 350g

Zakwaszający - 40g

 

Zacieranie w 10l wody (kranówa - R.O, 1:1)

54°C - 10'

64°C - 20'-> Dekokt I - 20’ - 100°C

72°C - 20' -> Dekokt I - 20’ - 100°C

76°C – 10’

78°C - filtracja

 

Chmielenie 70' :

60' - 8g Angus 10% i 8g Marynki 10%

20 i 0’ – po 9g Saaz i 6g Sladek

 

10,5°blg, zaszczepione gęstwą WLP 802 (drugi zbiór).

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

24.03.2013 - W.108 – Belgijskie Pale Ale

 

Do gara poszły:

Pale Ale - 3400g

Monachijski II – 300g

Cara Ruby - 200g

Melanoidynowy - 100g

Pszenica prażona - 200

 

Zacieranie w 13l wody (kranówa - R.O, 1:1)

68°C - 60'

72°C - 10'

76°C – 10’

78°C - filtracja

 

Chmielenie 70' :

60' - 17g Dr Rudi 11,8%

0’ – 20g Dr Rudi

 

Coś cienkie wyszło 11,8°blg (22l + 1l rezerwy) - myślę o dodaniu ekstraktu co by do 13°blg dociągnąć.

Zaszczepione starterem WLP 550 - po 12 godzinach kilku mm pianka na powierzchni.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

03.04.2013 - W.109 – Blond

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 5000g

Cara Blond - 500

Cara Ruby - 300g

 

 

Zacieranie w 18l wody (kranówa - R.O, 1:1)

64°C - 40'

72°C - 30'

76°C – 10’

78°C - filtracja

 

Chmielenie 80' :

60' - 22g Target 11,0%

0’ – 20g East Kent Gold

 

Wyszło 22l + 1l rezerwy o ekstrakcie 16,4°blg.

Zaszczepione gęstwą po W.108 - po 8 godzinach "bulka" na całego.

 

W planach kolejne warki a tym czasem kończą się puste flaszki - trza więcej pić...

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

12.04.2013 - W.110 – Belgijska IPA

 

Do gara poszły:

Mix Wiedeński i Pale Ale - 1600g

Monachijski II - 250g

Pale Ale - 3000g

Cara Ruby - 200g

Crystal - 300g

Pszenica prażona - 100g

 

 

Zacieranie w 16l wody (kranówa - R.O, 1:1)

67°C - 50'

72°C - 20'

76°C – 10’

78°C - filtracja

 

Chmielenie 80' :

60' - 23g Citra 12,7%

30' - Kazbek i Mosaic po 10g

0’ – jak wyżej

 

Wyszło 21,5l + 1l rezerwy o ekstrakcie 14,5°blg.

Zaszczepione gęstwą po W.109.

 

05.05.2013 - W.111 – Pale Ale

 

Do gara poszły:

Pale Ale - 3670g

Monachijski II - 500

Biscuit - 300g

Karmelowy jasny - 80g

 

Zacieranie w 13l wody (kranówa - R.O, 1:1)

67°C - 70'

76°C – 10’

78°C - filtracja

 

Chmielenie 80' :

60' - 14g Pacyfic Jade 14,1%

20' - 10g Summer + 5g Pacyfica

0’ – 10g Summer + 10g Pacyfica

cicha - 10g Summer + 10g Dr Rudi

 

Wyszło 21l + 1l rezerwy o ekstrakcie 12°blg.

Zaszczepione starterem WLP 028.

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.05.2013 - W.112 – AIPA - Pacyfica 2

 

Do gara poszły:

Pilzneński - 4270g

Monachijski I - 500

Carablond - 490g

Płatki owsiane - 400g

 

Zacieranie w 19l wody (kranówa - R.O, 1:1)

67°C - 50'

76°C – 20’

76°C – 10’

78°C - filtracja

 

Chmielenie 80' :

60' - 16g Dr Rudi 11,8%

30' - 10g Dr Rudi + 10g Pacyfica

0’ – 10g Dr Rudi + 10g Pacyfica

cicha - 12g Dr Rudi + 12g Pacyfica

 

Wyszło 21,5l + 1l rezerwy o ekstrakcie 15,8°blg.

Zaszczepione gęstwą po W.111 (WLP 028).

 

18.05.2013 - W.113 – Amber Ale

 

Do gara poszły:

Pale Ale - 3500g

Monachijski I - 500g

Bursztynowy - 180g

Crystal - 200g

Karmel. ciemny - 70g

 

Zacieranie w 14l wody (kranówa - R.O, 1:1)

67°C - 50'

76°C – 20’

76°C – 10’

78°C - filtracja

 

Chmielenie 80' :

60' - 12g Citra

20' - 10g Citra + 10g Summer

0’ – 13g Citra + 10g Pacyfica

cicha - 10g Mosaic + 10g Summer

 

Wyszło 22,5l + 1l rezerwy o ekstrakcie 12,6°blg.

Zaszczepione gęstwą po W.111 (WLP 028).

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31.05.2013 - W.114 - IPA

 

Do gara poszły:

Pale Ale - 5090g

Pszen. ciemny - 500g

Crystal - 500g

 

Zacieranie w 18l wody (kranówa - R.O, 2:1)

67°C - 50'

76°C – 20’

76°C – 10’

78°C - filtracja

 

Chmielenie 80' :

60' - 20g Simcoe

40' - 20g Simcoe

20' - 20g Simcoe

0’ – 20g Simcoe

cicha - 20g Simcoe

 

Wyszło 21l + 1l rezerwy o ekstrakcie 16,6°blg.

Zaszczepione gęstwą po W.113 (WLP 028).

 

 

04.06.2013 - W.115 - Ruski Imperialny Stout

 

Do gara poszły:

Pale Ale - 5010g

Pilzneński - 500g

Whisky - 500g

Owsiany - 540g

Special B - 300g

Carafa special II - 250g

Jęczmień pal. - 200g

Czekolad. pszen. - 100g

Płatki owsiane - 550g

Cukier - 230g

Ekstrakt słodowy - 1000g (czeski, ciemny)

 

Zacieranie w 20l wody (kranówa - R.O, 2:1)

55°C - 10'

66°C - 60'

72°C – 20’ (wsypana Carafa II)

76°C – 10’ (wsypany Jęczmień palonu)

78°C - filtracja (wsypany czekoladowy)

 

Chmielenie 90' :

60' - 29g Target + 10g Wilamette

30' - 20g Wilamette

20' - Cukier + ekstr. słod.

0’ – 20g Wilamette

 

Wyszło 21,5l + 0,7l rezerwy o ekstrakcie 25°blg.

Zaszczepione gęstwą po W.112 (WLP 028).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

06.01.2013 - W.100 – Koźlak – Mały jubileusz!!!

I małe święto - Koźlak zajął trzecie miejsce podczas XI KPD w Żywcu! Mam nadzieję, że na kolejną blachę nie będę czekał znów 100 warek. :smilies:

post-1738-0-16347600-1371448142_thumb.jpg

Edytowane przez prusak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.