bimbelt Posted January 13, 2011 Share Posted January 13, 2011 Czy mętność próbki piwa może mieć wpływ na wynik odczytu BLG? Tak sobie myślę, że może mieć wpływ, bo zawiesina zwiększa chyba gęstość cieczy. Proszę o potwierdzenie moich domysłów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted January 13, 2011 Share Posted January 13, 2011 Cześć. Czy mętność próbki piwa może mieć wpływ na wynik odczytu BLG? Tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted January 13, 2011 Share Posted January 13, 2011 Wynik może być zafałszowany, ale w niewielkim stopniu. Próbki powinny być przefiltrowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted January 13, 2011 Share Posted January 13, 2011 trzeba się zastanowić co się dzieje z ziarnem. Jeśli pływa i nie wynurza się na powierzchnie, to jego gęstość jest porównywalna z gęstością cieczy więc błąd będzie po za granicą pomiaru. Jeśli osad pływa przy dnie to jest gęstszy od cieczy i zawyża pomiar. Jeśli pływa wierzchem to zaniża pomiar. Z drugiej strony jeśli osadu jest dużo i zawieszony to może wpływać na gęstość cieczy. Wtedy pomiar jest dobrze wykonany tylko ciecz ma zmienioną gęstość płynu. Aczkolwiek przy osadach organicznych, ze słodu gęstości nie powinny się dużo różnić i bardzo zmieniać gęstość. Oczywiście lepiej mierzyć filtrat, ale mętne wyniki nie powinny się tak bardzo różnić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted January 13, 2011 Author Share Posted January 13, 2011 W niewielkim stopniu czyli ile? Piwo na drożdżach 2535 Koelsch zeszło mi wg tego pomiaru z 11,5 do 5 przez 7 dni (18C). Wydaje mi się, że pokazało co najmniej o 1BLG za dużo. Te drożdże dość szybko pracują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted January 13, 2011 Author Share Posted January 13, 2011 Próbka była mętna w całej objętości. To zawiesina od drożdży. To drugie piwo na nich robione i drugie, które jest totalnie mętne po burzliwej. Widocznie taki ich urok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted January 13, 2011 Share Posted January 13, 2011 poczekaj jeszcze trochę i zobacz co jeszcze wyjdzie. błąd 1 blg to błąd w granicach rozsądku - kalibracji areometru, temperatury pomiaru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted January 13, 2011 Share Posted January 13, 2011 W niewielkim stopniu czyli ile?Piwo na drożdżach 2535 Koelsch zeszło mi wg tego pomiaru z 11,5 do 5 przez 7 dni (18C). Wydaje mi się, że pokazało co najmniej o 1BLG za dużo. Te drożdże dość szybko pracują. Jeśli to zmętnienie drożdżowe, to błąd będzie stanowił ułamkowe części stopni Ballinga. Czyli tyle, ile nie jesteś w stanie zmierzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted January 13, 2011 Share Posted January 13, 2011 Mam wrażenie, że koledze chodziło o mętność w rozumieniu mętnej pszenicy, mętnej od drożdży brzeczki a nie pływających kawałków śruty czy pozostałości chmielu. Moim zdaniem taka mętność na zerowy praktyczny* wpływ na pomiar gęstości. *Mniejszy niż błąd pomiaru areometrem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted January 14, 2011 Share Posted January 14, 2011 Jeśli to zmętnienie drożdżowe, to błąd będzie stanowił ułamkowe części stopni Ballinga. Czyli tyle, ile nie jesteś w stanie zmierzyć. Tez mam takie doświadczenia z praktyki. Mętne próbki dajwały takie samo Blg jak klarowne. No, chyba, że to były próbki z dna, pół na pół z gęstwą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now