Jump to content

Mętna próbka a odczyt BLG

bimbelt

Recommended Posts

Czy mętność próbki piwa może mieć wpływ na wynik odczytu BLG?

Tak sobie myślę, że może mieć wpływ, bo zawiesina zwiększa chyba gęstość cieczy. Proszę o potwierdzenie moich domysłów.

trzeba się zastanowić co się dzieje z ziarnem. Jeśli pływa i nie wynurza się na powierzchnie, to jego gęstość jest porównywalna z gęstością cieczy więc błąd będzie po za granicą pomiaru. Jeśli osad pływa przy dnie to jest gęstszy od cieczy i zawyża pomiar. Jeśli pływa wierzchem to zaniża pomiar.

Z drugiej strony jeśli osadu jest dużo i zawieszony to może wpływać na gęstość cieczy. Wtedy pomiar jest dobrze wykonany tylko ciecz ma zmienioną gęstość płynu. Aczkolwiek przy osadach organicznych, ze słodu gęstości nie powinny się dużo różnić i bardzo zmieniać gęstość.

Oczywiście lepiej mierzyć filtrat, ale mętne wyniki nie powinny się tak bardzo różnić.

W niewielkim stopniu czyli ile?

Piwo na drożdżach 2535 Koelsch zeszło mi wg tego pomiaru z 11,5 do 5 przez 7 dni (18C). Wydaje mi się, że pokazało co najmniej o 1BLG za dużo. Te drożdże dość szybko pracują.

Próbka była mętna w całej objętości. To zawiesina od drożdży. To drugie piwo na nich robione i drugie, które jest totalnie mętne po burzliwej. Widocznie taki ich urok.

W niewielkim stopniu czyli ile?

Piwo na drożdżach 2535 Koelsch zeszło mi wg tego pomiaru z 11,5 do 5 przez 7 dni (18C). Wydaje mi się, że pokazało co najmniej o 1BLG za dużo. Te drożdże dość szybko pracują.

Jeśli to zmętnienie drożdżowe, to błąd będzie stanowił ułamkowe części stopni Ballinga. Czyli tyle, ile nie jesteś w stanie zmierzyć.

Mam wrażenie, że koledze chodziło o mętność w rozumieniu mętnej pszenicy, mętnej od drożdży brzeczki a nie pływających kawałków śruty czy pozostałości chmielu.

Moim zdaniem taka mętność na zerowy praktyczny* wpływ na pomiar gęstości.

*Mniejszy niż błąd pomiaru areometrem.

Jeśli to zmętnienie drożdżowe, to błąd będzie stanowił ułamkowe części stopni Ballinga. Czyli tyle, ile nie jesteś w stanie zmierzyć.

Tez mam takie doświadczenia z praktyki. Mętne próbki dajwały takie samo Blg jak klarowne.

No, chyba, że to były próbki z dna, pół na pół z gęstwą.