zgoda Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 Kolejny lager przelany po fermentacji i znowu wątpliwości po otwarciu wiadra - zebrać dekę czy zostawić z gęstwą? Do tej pory zostawiałem dekę razem z gęstwą i wlewałem ją do kolejnego piwa, ale wreszcie zacząłem mieć wątpliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 Kolejny lager przelany po fermentacji i znowu wątpliwości po otwarciu wiadra - zebrać dekę czy zostawić z gęstwą? Do tej pory zostawiałem dekę razem z gęstwą i wlewałem ją do kolejnego piwa, ale wreszcie zacząłem mieć wątpliwości. Co zbierać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
plx Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 Kolejny lager przelany po fermentacji i znowu wątpliwości po otwarciu wiadra - zebrać dekę czy zostawić z gęstwą? Do tej pory zostawiałem dekę razem z gęstwą i wlewałem ją do kolejnego piwa' date=' ale wreszcie zacząłem mieć wątpliwości.[/quote'] Co zbierać ? Taki kożuszek na piwie po fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 zbierać. Do czysta zawsze zbieram Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 zbierać. Do czysta zawsze zbieram Zbieracz do następnego czy wyrzucasz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 20, 2011 Author Share Posted January 20, 2011 Ja bym tego "kożuszkiem" nie nazwał. W jakimś programie widziałem, że w Ciechanie zbierają dekę przed przelewaniem do leżakowania. W artykule na piwopedii napisali, że zbiera się ją, bo zawiera żywice chmielowe i garbniki, które powodują nieprzyjemną gorycz w gotowym piwie. U nas jest trochę inaczej, więc może nie potrzeba, ale zastanawia mnie to, że jak zbieram gęstwę to ten cały syf trafia z drożdżami do słoika i zazwyczaj razem z resztą trafia do następnego piwa. Czyli - zbierać bo ma to negatywny wpływ na smak piwa, czy nie zbierać, bo to niepotrzebne ryzyko, a wpływ jest pomijalny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 zbierać. Do czysta zawsze zbieram Zbieracz do następnego czy wyrzucasz ? Najczęściej jest mało piany a więcej brązowych chmielin to wywalam. Ale i tak wywalam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czes Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 Korzystając z tego, że można (bo z zamkniętych tankofermentorów nie), zbierać i wyrzucać! Gdy to górna fermentacja, takie działanie umożliwi nam zebranie w drugiej kolejności czystych, najlepszej jakości drożdży. Gdy dolna, to te żywice (bo to głównie żywice chmielowe, które wskutek obniżenia się pH straciły na rozpuszczalności) nie zatoną za chwilę i nie pogorszą jakości szlachetnej goryczki chmielowej w piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now