Franekkkk Posted July 7, 2008 Share Posted July 7, 2008 (edited) Mam pytanie związane z chmielem. Ja ostatnio korzystam z granulatu. Czy można przechowywać granulat w zamrażarce? Chodzi mi o to, żeby aromaty nie uciekały. elroy: wydzielone z tematu http://www.piwo.org/forum/t476-Zestawy-z-BA--uwaga-na-chmiel.html Edited July 7, 2008 by elroy Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted July 7, 2008 Share Posted July 7, 2008 Można, a nawet jest to polecany sposób przechowywania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted July 7, 2008 Share Posted July 7, 2008 A jak długo tak można przechowywać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted July 7, 2008 Share Posted July 7, 2008 IMO długo. Chmieliłem 2-letnim chmielem, który nie był przechowywany w zamrażarce i było ok. Oczywiście im szlachetniejszy chmiel tym szybciej utraci on swoje walory. Kiedy? Nie mam pojęcia. Goryczkę to sądzę, że można trzymać latami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted July 7, 2008 Share Posted July 7, 2008 Slyszalem, ze w postaci sprasowanej tez calkiem niezle sie przechowuje chmiel, tzn do czasu kiedy trzymany jest hermetycznie zamkniety. Odkupilem stare zapasy ze sklepu z chmielem ktory byl datowany na 2005 rok (ach te przeceny) i nic im nie brakowalo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu. Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu. Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych? A to już sam musisz nam dać odpowiedź na to pytanie, widzisz różnicę między niemrożonymi a mrożonymi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu. Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych? A to już sam musisz nam dać odpowiedź na to pytanie, widzisz różnicę między niemrożonymi a mrożonymi? Nie wiem, za krótko przechowuję, ale za rok dam odpowiedź reichterror 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
reichterror Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu. Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych? A to już sam musisz nam dać odpowiedź na to pytanie, widzisz różnicę między niemrożonymi a mrożonymi? Nie wiem, za krótko przechowuję, ale za rok dam odpowiedź No i jak? Już 2015 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Korzeń znikł (?) i nie otrzymasz info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 A co jeśli jest zapakowany próżniowo? Przechowywane w chłodnym pomieszczeniu i w zamknięciu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czeburaszka710 Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Jak nie ma tlenu to z pewnością wolniej zmienia parametry , dokładnie w taki sposób przechowuję i w zimnym Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Fakt że od niedawna robie zapasy i warze swoją recepturę,(naparłem się na Pilznera) dlatego też przechowywanie surowców jest takie ważne. Jak słód bedziesz trzymał w nieodpowiednich warunkach i pozostale surowce nie licz że otrzymasz dobry produkt końcowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DziadekZuo Posted March 4, 2019 Share Posted March 4, 2019 A jeśli jest na paczce chmielu hermetycznie zamkniętego napisane przechowywać w 1-5 stopni Celsjusza to trzymać to w lodowce czy śmiało wrzucić do zamrażarki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted March 4, 2019 Share Posted March 4, 2019 2 hours ago, DziadekZuo said: A jeśli jest na paczce chmielu hermetycznie zamkniętego napisane przechowywać w 1-5 stopni Celsjusza to trzymać to w lodowce czy śmiało wrzucić do zamrażarki ? Śmiało do zamrażarki. Tylko po rozmrażaniu nie zamrazac ponownie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted March 4, 2019 Share Posted March 4, 2019 4 godziny temu, Jankasper napisał: Śmiało do zamrażarki. Tylko po rozmrażaniu nie zamrazac ponownie. Spokojnie to nie mięso, nic złego się raczej nie stanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted March 5, 2019 Share Posted March 5, 2019 16 godzin temu, Mibor napisał: Spokojnie to nie mięso, nic złego się raczej nie stanie. dokładnie, kilkukrotnie rozmroziłem chmiel i wrzucałem go ponownie do zamrażarki. Nic złego się z chmielem nie stąło DziadekZuo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now