Jump to content

Przechowywanie chmielu


Franekkkk

Recommended Posts

Mam pytanie związane z chmielem. Ja ostatnio korzystam z granulatu. Czy można przechowywać granulat w zamrażarce? Chodzi mi o to, żeby aromaty nie uciekały.

 

elroy: wydzielone z tematu http://www.piwo.org/forum/t476-Zestawy-z-BA--uwaga-na-chmiel.html

Edited by elroy
Link to comment
Share on other sites

IMO długo. Chmieliłem 2-letnim chmielem, który nie był przechowywany w zamrażarce i było ok.

Oczywiście im szlachetniejszy chmiel tym szybciej utraci on swoje walory. Kiedy? Nie mam pojęcia.

Goryczkę to sądzę, że można trzymać latami.

Link to comment
Share on other sites

Slyszalem, ze w postaci sprasowanej tez calkiem niezle sie przechowuje chmiel, tzn do czasu kiedy trzymany jest hermetycznie zamkniety. Odkupilem stare zapasy ze sklepu z chmielem ktory byl datowany na 2005 rok (ach te przeceny) i nic im nie brakowalo.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu.

Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych?

Link to comment
Share on other sites

Guest pitupitu

Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu.

Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych?

 

A to już sam musisz nam dać odpowiedź na to pytanie, widzisz różnicę między niemrożonymi a mrożonymi?

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu.

Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych?

 

A to już sam musisz nam dać odpowiedź na to pytanie, widzisz różnicę między niemrożonymi a mrożonymi?

Nie wiem, za krótko przechowuję, ale za rok dam odpowiedź :P

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

 

 

Ostatnio zostałem pouczony przez tzw barystę, że zamrażanie kawy wydłuża proces jej starzenia się z jednej strony, ale jednocześnie jest powodem niszczenia olejków eterycznych, czyli pożądanego aromatu. Jak się okazuje przechowywanie idealne to w szczelnym czymś (torebka, pudełko), w chłodnym i ciemnym miejscu.

Z chmielem postępuję tak samo, tzn mrożę go w szczelnych woreczkach. Pytanie, czy nie niszczę tego co najcenniejsze czyli aromatów chmielowych?

A to już sam musisz nam dać odpowiedź na to pytanie, widzisz różnicę między niemrożonymi a mrożonymi?

 

Nie wiem, za krótko przechowuję, ale za rok dam odpowiedź :P

 

No i jak? Już 2015 :D

Link to comment
Share on other sites

Fakt że od niedawna robie zapasy i warze swoją recepturę,(naparłem się na Pilznera) dlatego też przechowywanie surowców jest takie ważne. Jak słód bedziesz trzymał w nieodpowiednich warunkach i pozostale surowce nie licz że otrzymasz dobry produkt końcowy.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
2 hours ago, DziadekZuo said:

A jeśli jest na paczce chmielu hermetycznie zamkniętego  napisane przechowywać w 1-5 stopni Celsjusza to trzymać to w lodowce czy śmiało wrzucić do zamrażarki ?

Śmiało do zamrażarki. Tylko po rozmrażaniu nie zamrazac ponownie. 

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Jankasper napisał:

Śmiało do zamrażarki. Tylko po rozmrażaniu nie zamrazac ponownie.  

Spokojnie to nie mięso, nic złego się raczej nie stanie.

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, Mibor napisał:

Spokojnie to nie mięso, nic złego się raczej nie stanie.

dokładnie, kilkukrotnie rozmroziłem chmiel i wrzucałem go ponownie do  zamrażarki. Nic złego się z chmielem nie stąło 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.