Jump to content

Wyższe BLG niż miało być - rozcieńczać czy nie

Recommended Posts

Stout owsiany został dzisiaj zatarty - mam nadzieję z powodzeniem.

Proporcje wszystkie przypilnowane, a wyszło mi 14 blg zamiast 12 bgl (wg przepisu). Niespodzianka, sam nie wiem, może dobrze mi się zatarło, a może pomogło to, że trochę drobniej był ześrutowany słód.

No cóż, nie martwię się tym, wręcz przeciwnie. Od przybytku głowa nie boli :-)

Ale zastanawiam się, czy zostawić, czy też dolać parę litrów H2O tak aby wyszło zgodnie z recepturą.

A jak Wy robicie w takich wypadkach? Rozcieńczacie, czy zostawiacie?

Pozdrawiam serdecznie,

Robert

A zapytam z innej beczki. Kolega użył wcześniej wyszukiwarki ?

edit:

Co by nie było, że się czepiam :smilies: Pierwsze wyniki, http://www.piwo.org/forum/t765-rozcienczanie-brzeczki-woda-po-warzeniu.html oraz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pierwsze_piwo#Za_ma.C5.82o_wysz.C5.82o.2C_dola.C4.87_wody.3F

elroy,

Przyznam że teraz nie...

ale z tego powodu, że jestem właśnie w żywiole, czyli 10 minut temu przelewałem do fermentora .... no cóż, wybaczcie, ale chciałem szybko zadziałać, żeby czegoś nie zepsuć :smilies:

Standardowo zawsze najpierw przeglądam, ale prawda jest też taka, że to nie zawsze jest 5 minut znaleźć właściwy temat, czasem się nie znajdzie.

Robert

zawsze można potem dodając surowiec do refermentacji rozcieńczyć go w większej ilości wody.

Kiedyś właśnie tak postanowiłem, ale po 3 tygodniach zapomniałem :beer: i do butelek poszło bez dodatkowej wody :smilies:

Piszę chyba bo nigdy tego nie praktykowałem.

Ale będąc kiedyś w pewnym browarze który taką praktykę stosuje usłyszałem że takie działanie sprawia że jest problem z "pienistością". Chyba że to kolejny mit :beer: ale Kopyr nic o tym nie wspominał :smilies:

HGB (High Gravity Brewing) się to nazywa, podobno jeśli się stosuje w jakimś niewielkim stopniu nie wpływa negatywnie.

Tak tylko aby nie było wątpliwości w HGB dodatkową wodę dodaje się po gotowaniu ale przed fermentacją burzliwą.

Pozdr,

nie no nie mylmy rozcieńczania z 16 do 12 jak przy HGB, tylko powiedzmy z 14 do 12, to dwa razy mniej. Po za tmy pamiętaj że wyższy blg to więcej alkoholu, a to tez dobrze na pianę nie wpływa.

Ale z tym pamiętaniem to racja, ja chyba nigdy nie pamiętałem, ale teraz przy marcowym postaram się pamiętać.

Chodzi mi o to że po warzeniu trzeba by zagotować wodę schłodzić, a ja zazwyczaj jestem tak zmęczony że mi się nie chce. A przy dodawaniu cukru do refermentacji zawsze gotuję więc pół litra wody więcej to nie problem.

HGB (High Gravity Brewing) się to nazywa' date=' podobno jeśli się stosuje w jakimś niewielkim stopniu nie wpływa negatywnie.[/quote']

Tak tylko aby nie było wątpliwości w HGB dodatkową wodę dodaje się po gotowaniu ale przed fermentacją burzliwą.

Pozdr,

W HGB rozcieńczenie może następować w różnych fazach:

http://pl.wikipedia.org/wiki/HGB_%28piwo%29

Z tego co gdzieś wyczytałem stosuje się rozcieńczenie już gotowego piwa po fermentacji wodą nasyconą CO2.

Ale z tym pamiętaniem to racja, ja chyba nigdy nie pamiętałem, ale teraz przy marcowym postaram się pamiętać.

Chodzi mi o to że po warzeniu trzeba by zagotować wodę schłodzić, a ja zazwyczaj jestem tak zmęczony że mi się nie chce. A przy dodawaniu cukru do refermentacji zawsze gotuję więc pół litra wody więcej to nie problem.

Można dolać mineralnej niegazowanej prosto z 5 L butli. Jeżeli będzie bardzo zimna to czas chłodzenia skróci się zauważalnie.

A zapytam z innej beczki. Kolega użył wcześniej wyszukiwarki ?

edit:

Co by nie było, że się czepiam :beer: Pierwsze wyniki, http://www.piwo.org/forum/t765-rozcienczanie-brzeczki-woda-po-warzeniu.html oraz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pierwsze_piwo#Za_ma.C5.82o_wysz.C5.82o.2C_dola.C4.87_wody.3F

widzę że nawet adnina pewne rzeczy zaczymją wq...ć ;-)

HGB (High Gravity Brewing) się to nazywa' date=' podobno jeśli się stosuje w jakimś niewielkim stopniu nie wpływa negatywnie.[/quote']

Pozdr,

Zdecydowanie w HGB chodzi o oszczędność "przestrzeni fermentacyjnej" w tankach jak pisze admiro . W domowym piwowarstwie lepiej jest dolewać wrzątek na np. 5min. przed końcem gotowania by uzupełnić kadź warzelną do oczekiwanej objętości. Hamurabi miał jasno określone zdanie w tym temacie :beer: .

"W kodeksie Hamurabiego czytamy, że dla wszystkich, którzy będą fałszować piwo lub nie będą przestrzegali zasad jego sprzedaży z zamiarem oszukania kupującego przewidziano karę śmierci przez utopienie."

oj ja to prawie zawsze rozcieńczałem lekkie piwa. Mając garnic 50 litrów i balon ok. 55 zawsze dolewałem po burzliwej wody pod sam korek. Wiadomo, w garze 50 l zawsze te z 5 litrów mniej wyjdzie a uważam, że piwo jest tym bezpieczniejsze im mniejsza jego powierzchnia ma kontakt z otoczeniem.

Zwykle też dolewam kranówki bez gotowania.

• 4 weeks later...

A co w drugą stronę ? Uwarzyłem przedwczoraj Marcowe, wyszło mi trochę więcej (22l) niż założone 20l co za tym idzie BLG zakładane 13 nie zostało osiągnięte - wyszło 12. Uważacie, że warto dodać cukru/glukozy (nie mam ekstraktu) czy może lepiej nie ruszać zostawić tak jak jest 12BLG?

W drugą stroną jest gorzej - cukier/glukoza odfermentują całkowicie pogarszając smak. Najlepiej jest gotować dłużej (tylko z chmielem na goryczkę lub w ogóle bez) żeby więcej odparowało, no ale to musisz wiedzieć że będzie mało blg już podczas chmielenia. W tej sytuacji zrób tak jak radzi zgoda czyli nic nie rób :okey:

Dodatek glukozy raczej podniesie tylko poziom alkoholu. Treściwości marcowego w ten sposób nie osiągniesz. Jeśli coś dodawać to lepiej ok 30 dkg ekstraktu.

Sorry, zauważyłem teraz że nie masz ekstraktu. W tej sytuacji chyba lepiej jest zostawić 12.

Edited by pedro22