Jump to content

Śrutownik

thobeta

Recommended Posts

Ja pierwszy raz też kombinowałem i śrutowałem takim małym młynkiem do maku. Poszło ok, ale czas kręcenia przekroczył wszystkie rozsądne granice. Porkert mi sie sprawdził. Jak jeszcze podłączysz wiertarkę to super ekspres. JK

• 1 month later...

Się dopiszę do tematu śrutownik z pytaniem. Znalazłem to : http://www.crankandstein.net/index.php?main_page=index&cPath=1 i za 67 dolarów można tam kupić śrutownik ( najważniejszy przynajmniej z mojego punktu widzenia podzespół ) w którym regulacji szczeliny dokonuje się demontując urządzenie. O 49 dolarów drożej można dostać sprzęt, którego szczelinę reguluje się " łatwo i przyjemnie". Stąd pytanie do posiadaczy jakiekolwiek śrutownika :

Jak często w czasie śrutowania regulujecie szczelinę śrutownika ? ( grubość przemiału )

Jeżeli na przemian śrutujesz słody pszeniczne i jęczmienne, to niestety często.

A gdzie jest powiedziane, że nie można ześrutować pszenicy na tym samym ustawieniu co słodu jęczmiennego. Jaką stratę z tego poniesie na wydajności? 5%, to chyba max.?

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Z tego co widzę może warto wydawać 49 dolarów skoro w czasie śrutowania kilku słodów na jedną warkę ilość regulacji jest równa maksymalnie ilości słodów a może być mniejsza jeśli śrutujemy słody o podobnej granulacji.:( To i tak kilka razy na warkę a proces regulacji związany z demontażem może być nieźle uciążliwy :), bo WENO regulacja jest oczywiście prosta o ile śrutownik posiada prostą regulację :)

• 7 years later...

Cześć,

co myślicie o takim śrutowniku? 

http://olx.pl/oferta/srutownik-walcowy-do-slodu-na-lozyskach-zasyp-CID628-IDaufQl.html#1db1c4240c

cena porównywalna do brewferma ale jest walcowy i wygląda dobrze. Ktoś może ma taki i może się wypowiedzieć?

Edited by ori2go

ja w swoim ustawiłem raz przerwe bodajże 0.5 i nie ruszam wcale fakt na pszenicznym filtracja idzie troche wolno ale daje rade filtrator zrobiłem z ponacinanej rurki pp-r.

Według mnie nie ma sensu przestawiać non stop przerwy

ps. dodam ze słód namaczam zawsze przed śrutowaniem

Edited by slawi