thobeta Posted July 7, 2008 Share Posted July 7, 2008 Co sądzicie o takim sprzęcie : http://www.bogutyn.pl/html/557.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 7, 2008 Share Posted July 7, 2008 tu http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=71739&highlight=%C5%9Brutownik było o takim śrutowniku Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted July 7, 2008 Author Share Posted July 7, 2008 Dziekuje...po twoim linku to właściwie juz wszystko jasne Link to comment Share on other sites More sharing options...
muavmf Posted July 9, 2008 Share Posted July 9, 2008 Młynek ten wymaga przeróbek. Jeżeli nie potafisz tego zrobić (ja nie potrafiłem), nie będziesz zadowolony( ja nie byłem) - kupiłem porkerta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted July 9, 2008 Author Share Posted July 9, 2008 Doszłem do tego samego wniosku...szkoda nerwów Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted July 9, 2008 Share Posted July 9, 2008 Ja pierwszy raz też kombinowałem i śrutowałem takim małym młynkiem do maku. Poszło ok, ale czas kręcenia przekroczył wszystkie rozsądne granice. Porkert mi sie sprawdził. Jak jeszcze podłączysz wiertarkę to super ekspres. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted July 9, 2008 Author Share Posted July 9, 2008 Dokładnie masz racje...a tak prawde mówiąc cena nie jest nie wiem jaka zaporowa by sie zastanawiac...a te wszystkie "przrróbki majace oszczedzac pare groszy zawsze sie mszczą Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted August 12, 2008 Share Posted August 12, 2008 Się dopiszę do tematu śrutownik z pytaniem. Znalazłem to : http://www.crankandstein.net/index.php?main_page=index&cPath=1 i za 67 dolarów można tam kupić śrutownik ( najważniejszy przynajmniej z mojego punktu widzenia podzespół ) w którym regulacji szczeliny dokonuje się demontując urządzenie. O 49 dolarów drożej można dostać sprzęt, którego szczelinę reguluje się " łatwo i przyjemnie". Stąd pytanie do posiadaczy jakiekolwiek śrutownika : Jak często w czasie śrutowania regulujecie szczelinę śrutownika ? ( grubość przemiału ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted August 12, 2008 Share Posted August 12, 2008 Ustawia sie raz dla danego slodu (w zaleznosci od wielkosci ziaren). Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted August 12, 2008 Share Posted August 12, 2008 Jak często w czasie śrutowania regulujecie szczelinę śrutownika ? ( grubość przemiału ) Jeżeli na przemian śrutujesz słody pszeniczne i jęczmienne, to niestety często. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted August 12, 2008 Share Posted August 12, 2008 Jeżeli na przemian śrutujesz słody pszeniczne i jęczmienne, to niestety często. A gdzie jest powiedziane, że nie można ześrutować pszenicy na tym samym ustawieniu co słodu jęczmiennego. Jaką stratę z tego poniesie na wydajności? 5%, to chyba max.? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted August 12, 2008 Share Posted August 12, 2008 Regulacja śrutownika jest tak prosta, że chyba nie warto z tego robić problemu. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted August 12, 2008 Share Posted August 12, 2008 Wielkie dzięki za odpowiedzi. Z tego co widzę może warto wydawać 49 dolarów skoro w czasie śrutowania kilku słodów na jedną warkę ilość regulacji jest równa maksymalnie ilości słodów a może być mniejsza jeśli śrutujemy słody o podobnej granulacji. To i tak kilka razy na warkę a proces regulacji związany z demontażem może być nieźle uciążliwy , bo WENO regulacja jest oczywiście prosta o ile śrutownik posiada prostą regulację Link to comment Share on other sites More sharing options...
ori2go Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 (edited) Cześć, co myślicie o takim śrutowniku? http://olx.pl/oferta/srutownik-walcowy-do-slodu-na-lozyskach-zasyp-CID628-IDaufQl.html#1db1c4240c cena porównywalna do brewferma ale jest walcowy i wygląda dobrze. Ktoś może ma taki i może się wypowiedzieć? Edited September 14, 2015 by ori2go Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazior Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Tu masz temat o tym śrutowniku http://www.piwo.org/topic/17849-%C5%9Brutownik-gniotownik-m%C5%82ynek-walcowy-do-s%C5%82odu-na-%C5%82o%C5%BCyskach-zasyp/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawi Posted September 18, 2015 Share Posted September 18, 2015 (edited) ja w swoim ustawiłem raz przerwe bodajże 0.5 i nie ruszam wcale fakt na pszenicznym filtracja idzie troche wolno ale daje rade filtrator zrobiłem z ponacinanej rurki pp-r. Według mnie nie ma sensu przestawiać non stop przerwy ps. dodam ze słód namaczam zawsze przed śrutowaniem Edited September 18, 2015 by slawi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now