coelian Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Grupa Żywiec rozpoczęła procedurę włączenia Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie w swoje struktury. http://www.gazetacodzienna.pl/index.php?p=wwiad&id=4950 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 To dotyczy tylko papierków i dyrekcji, piwo na pewno będą tak samo warzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 To dotyczy tylko papierków i dyrekcji, piwo na pewno będą tak samo warzyć. Pewności to nigdy nie ma, ale ja mam cichą nadzieję, że będą warzyć lepiej, a nie tak samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 mi się wydaje że to tylko może być na lepiej. Raz że mniej papierów i księgowości wiec więcej pieniędzy np na nowe zbiorniki co nie wpuszczają żelaza do piwa, albo na stację uzdatniania wody Po drugi GŻ chcąc inwestować w ten browar wolałaby żeby był jej własnością. Ciężko ładować pieniądze w coś co nie jest twoje, a tak to modernizacje wrzucą w koszta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted January 27, 2011 Author Share Posted January 27, 2011 (edited) Też zaraz pomyślałem o stacji uzdatniania wody.... i nowych piwach.... No i jeszcze miała być piwiarnia. Miejmy nadzieję, że będą myśleć jak na browarze zarobić weń inwestując. Po akcji z "Grand Championem" widać kapują, że "masówa" nie jest jedyną drogą robienia pieniędzy. Edited January 27, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 mi się wydaje że to tylko może być na lepiej. Raz że mniej papierów i księgowości wiec więcej pieniędzy np na nowe zbiorniki co nie wpuszczają żelaza do piwa, albo na stację uzdatniania wody Po drugi GŻ chcąc inwestować w ten browar wolałaby żeby był jej własnością. Ciężko ładować pieniądze w coś co nie jest twoje, a tak to modernizacje wrzucą w koszta. Przecież BBZ jest pośrednio własnością GŻ. A od oszczędności na papierach do inwestycji w nowy sprzęt jest długa i kręta droga. Nie sądze, aby wchłonięcie Browaru w Cieszynie miało na celu ułatwienie jego modernizacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 O co Wam chodzi z tą stacją uzdatniania wody??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 O co Wam chodzi z tą stacją uzdatniania wody??? Pewnie o żelazo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 O co Wam chodzi z tą stacją uzdatniania wody??? Pewnie o żelazo. więc tylko się uśmiechnę Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 dziwne, bo jeszcze z początku lat 90 pamiętam piwo Brackie Żywiec Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted January 27, 2011 Author Share Posted January 27, 2011 W czasie oprowadzania zapytany o metaliczny posmak piwa Pan Dominik Szczodry wspomniał o tym, że nie maja w browarze stacji uzdatniania wody. Rozumiem, że posmaki metaliczne biorą się bardziej od instalacji niż z wody ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Normy zawartości żelaza w wodzie w Brackim browarze są tuż pod górną normą. Oczywiście instalacja dokłada swoje, ale ze stacją powinno być trochę lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Obecność żelazowego posmaku w Brackim pięknie podkreśla goryczkę, mnie to bardzo pasuje. Stosowanie "destylowanej" wody w browarze mogłoby obniżyć zainteresowanie tymi piwami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Związki żelaza obok manganu występują bardzo powszechnie w wodzie podziemnej. Są to najczęściej związki żelaza dwuwartościowego Fe(II), które są w postaci rozpuszczonej. Norma związków żelaza dla wody do spożycia przez ludzi wynosi 0.2 mg Fe/dm3. Jaka jest wartość w Browarze Brackim ktoś wie? Czy mają oni własną studnię/ujęcie? Nie jest to związek szkodliwy, nikt od niego nie zachoruje, ale duża zawartość żelaza powoduje np. rdzawe zacieki w wannie, brunatne plamy na praniu, czy też może metaliczny smak wody (smak krwi - hemoglobina zawiera żelazo ). Żelazo z wody usuwa się np. podczas filtracji - najpierw jednak należy utlenić je do postaci nierozpuszczonej Fe(III). Cały proces odbywa się na stacji uzdatniania wody. Btw. uzdatnianie wody to nie destylowanie do czystej H2O Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 powoduje np. rdzawe zacieki w wannie, brunatne plamy na praniu, zapomniałeś o rdzawych zaciekach na kuflu Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Btw. uzdatnianie wody to nie destylowanie do czystej H2O No dlatego właśnie dałem cudzysłów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now