Jump to content

Żywiec przejmuje Brackie


coelian

Recommended Posts

To dotyczy tylko papierków i dyrekcji, piwo na pewno będą tak samo warzyć.

Pewności to nigdy nie ma, ale ja mam cichą nadzieję, że będą warzyć lepiej, a nie tak samo.

Link to comment
Share on other sites

mi się wydaje że to tylko może być na lepiej. Raz że mniej papierów i księgowości wiec więcej pieniędzy np na nowe zbiorniki co nie wpuszczają żelaza do piwa, albo na stację uzdatniania wody :okey:

 

Po drugi GŻ chcąc inwestować w ten browar wolałaby żeby był jej własnością. Ciężko ładować pieniądze w coś co nie jest twoje, a tak to modernizacje wrzucą w koszta.

Link to comment
Share on other sites

Też zaraz pomyślałem o stacji uzdatniania wody.... i nowych piwach.... :okey:

No i jeszcze miała być piwiarnia.

Miejmy nadzieję, że będą myśleć jak na browarze zarobić weń inwestując.

Po akcji z "Grand Championem" widać kapują, że "masówa" nie jest jedyną drogą robienia pieniędzy.

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

mi się wydaje że to tylko może być na lepiej. Raz że mniej papierów i księgowości wiec więcej pieniędzy np na nowe zbiorniki co nie wpuszczają żelaza do piwa, albo na stację uzdatniania wody :okey:

 

Po drugi GŻ chcąc inwestować w ten browar wolałaby żeby był jej własnością. Ciężko ładować pieniądze w coś co nie jest twoje, a tak to modernizacje wrzucą w koszta.

Przecież BBZ jest pośrednio własnością GŻ. A od oszczędności na papierach do inwestycji w nowy sprzęt jest długa i kręta droga. Nie sądze, aby wchłonięcie Browaru w Cieszynie miało na celu ułatwienie jego modernizacji.

Link to comment
Share on other sites

W czasie oprowadzania zapytany o metaliczny posmak piwa Pan Dominik Szczodry wspomniał o tym, że nie maja w browarze stacji uzdatniania wody. Rozumiem, że posmaki metaliczne biorą się bardziej od instalacji niż z wody ?

Link to comment
Share on other sites

Obecność żelazowego posmaku w Brackim pięknie podkreśla goryczkę, mnie to bardzo pasuje.

Stosowanie "destylowanej" wody w browarze mogłoby obniżyć zainteresowanie tymi piwami.

Link to comment
Share on other sites

Związki żelaza obok manganu występują bardzo powszechnie w wodzie podziemnej. Są to najczęściej związki żelaza dwuwartościowego Fe(II), które są w postaci rozpuszczonej. Norma związków żelaza dla wody do spożycia przez ludzi wynosi 0.2 mg Fe/dm3. Jaka jest wartość w Browarze Brackim ktoś wie? Czy mają oni własną studnię/ujęcie?

Nie jest to związek szkodliwy, nikt od niego nie zachoruje, ale duża zawartość żelaza powoduje np. rdzawe zacieki w wannie, brunatne plamy na praniu, czy też może metaliczny smak wody (smak krwi - hemoglobina zawiera żelazo ).

Żelazo z wody usuwa się np. podczas filtracji - najpierw jednak należy utlenić je do postaci nierozpuszczonej Fe(III). Cały proces odbywa się na stacji uzdatniania wody.

 

Btw. uzdatnianie wody to nie destylowanie do czystej H2O :okey:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.