Jump to content

woda


shopen

Recommended Posts

hm... to chyba niedługo przestaniecie mnie lubić:), ale mam pytanie:

czy ma znaczenie, jakiej wody się używa do produkcji piwa? mam lać kranówę czy jakąś specjalnie spreparowaną wodę?

Dlaczego mielibyśmy przestać Cię lubić :) Lubimy takich którzy zadają pytania :)

 

Co do wody to zdania są podzielone i ciężko jednoznacznie Ci na nie odpowiedzieć. Ale wypowiem się tylko we własnym imieniu. A więc ja używam tylko i wyłącznie "kranówy", z tym, że w Cieszynie mamy bardzo dobrą wodę, nie wiem jak jest w Gliwicach. Jeśli jednak woda jest mocno chlorowana lub jest twarda to polecam przed użyciem ją przegotować. Często domowi piwowarzy używają wody oligoceńskiej lub tanich wód z marketów, ale moim zdaniem szkoda zachodu i pieniędzy.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Woda, którą używa się do warzenia nie musi być aż tak "sterylna" - i tak się ją gotuje. A skoro smakuje ci z niej herbata to sądzisz, że piwo nie będzie ci smakować? :) Natomiast jak używa się wody do rozcieńczania brzeczki nastawnej to byłbym skrupulatny i korzystał z oligoceńskiej o dobrych parametrach.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.