Jump to content

woda

shopen

Recommended Posts

hm... to chyba niedługo przestaniecie mnie lubić:), ale mam pytanie:

czy ma znaczenie, jakiej wody się używa do produkcji piwa? mam lać kranówę czy jakąś specjalnie spreparowaną wodę?

Dlaczego mielibyśmy przestać Cię lubić :) Lubimy takich którzy zadają pytania :)

Co do wody to zdania są podzielone i ciężko jednoznacznie Ci na nie odpowiedzieć. Ale wypowiem się tylko we własnym imieniu. A więc ja używam tylko i wyłącznie "kranówy", z tym, że w Cieszynie mamy bardzo dobrą wodę, nie wiem jak jest w Gliwicach. Jeśli jednak woda jest mocno chlorowana lub jest twarda to polecam przed użyciem ją przegotować. Często domowi piwowarzy używają wody oligoceńskiej lub tanich wód z marketów, ale moim zdaniem szkoda zachodu i pieniędzy.

• 1 month later...

Woda, którą używa się do warzenia nie musi być aż tak "sterylna" - i tak się ją gotuje. A skoro smakuje ci z niej herbata to sądzisz, że piwo nie będzie ci smakować? :) Natomiast jak używa się wody do rozcieńczania brzeczki nastawnej to byłbym skrupulatny i korzystał z oligoceńskiej o dobrych parametrach.