dziadek Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Nareszcie.Po ponad roku od zaplanowania i licznymi perypetiami z wykonawcami mam nowy kocioł zacierno-warzelny/3 w 1/.Kocioł zautomatyzowany z pompą i sterownikiem SPZ-10"Bolecki",grzałki 3x2000W.poj.ok.110l.W sobotę inauguracyjne warzenie.Na razie 3 zdjęcia w galerii,reszta po warzeniu.Jestem cały w "skowronkach". Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Nareszcie.Po ponad roku od zaplanowania i licznymi perypetiami z wykonawcami mam nowy kocioł zacierno-warzelny/3 w 1/.Kocioł zautomatyzowany z pompą i sterownikiem SPZ-10"Bolecki",grzałki 3x2000W.poj.ok.110l.W sobotę inauguracyjne warzenie.Na razie 3 zdjęcia w galerii,reszta po warzeniu.Jestem cały w "skowronkach". Piękna maszyna, gratulacje! Jak z wysładzaniem, grzanie wody w osobnym pojemniku? Po gotowaniu przelewanie do fermentorów będzie za pomocą pompy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted January 27, 2011 Author Share Posted January 27, 2011 Grzanie wody w starym kotle i tłoczona osobną pompą na wiertarkę a do fermentora pompą w kotle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 To się nazywa BROWAR, gratuluję Ci Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Gratulacje, cieszę się że doprowadziłeś projekt do końca wygląda imponująco. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 gratuluję ! Widzę, że myśl konstrukcyjną mamy podobną nawet ta sama wciągarka. Dobrze, że ja będę miał grzanie gazowe, bo ktoś mógłby pomyśleć, że jakiś plagiat zrobiłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 łooo, piękne. gratulacje, Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubezahl Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Pogratulować. Dużo zadowolenia z nowych zabawek ... i oczywiście wyśmienitych piw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
somek Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Niezły gar! Gratuluje wytrwałości w realizacji projektu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Dziadku nieźle! Te kegi 50tki w tle wyglądają jak zabawki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Kocioł wygląda jak schładzarka do mleka Piękny sprzęt! Gratuluję pomysłu i realizacji, czekam na więcej fotek i relację.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 No Marian to dla mnie mistrzostwo świata. Mam nadzieję na degustację tego pierwszego piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 No ładne cacko GRATULACJE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Gratuluję nowej, pięknej zabawki Ciekawe kiedy Ignac się pochwali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted January 28, 2011 Share Posted January 28, 2011 U Ignaca 1 warka była 2 tyg. temu w sobotę wyszło ok 101 L Dziadek ma nr 0001 Ignac 0002. Piękny sprzęcik miałem okazje podziwiać oba kotły Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted January 28, 2011 Author Share Posted January 28, 2011 (edited) Dzisiaj zamontowałem prosty timer do pracy pompy,chodzi wg zadanego czasu.Teraz to już pełna automatyka. Edited January 28, 2011 by dziadek Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio Posted January 28, 2011 Share Posted January 28, 2011 No nieźle, ostatnio jak to widziałem to trochę inaczej sobie to wyobrażałem. A teraz jak już gotowe to szok, robi wrażenie. Pozazdrościć Link to comment Share on other sites More sharing options...
havran1 Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 No nieźle, sprzęt zdecydowanie robi wrażenie. Gratuluję "zabawki". Już nie mogę się doczekać na kolejne, obiecane fotki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Dziadek gratulacje.Sprzęt jest naprawdę super. Jak się ociepli i i wyjadę przewietrzyć szprychy, to na pewno wpadnę do Ciebie zobaczyć to cudo. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 jo bych tyż musioł skoczyć do Mariana zoboczyć te cudo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted January 29, 2011 Author Share Posted January 29, 2011 Warzenie przebiegło w miarę dobrze, trochę problemów w programowaniu,ale już opanowałem,pompa dobrze działa,teraz jest chłodzenie,wydajność zobaczę po przelaniu do fermentorów,zaplanowane ok.80l.wszystko jeszcze nie skalibrowane,koszt energii ok 10 zł. Jestem zadowolony z sprzętu.Temperatura pomieszczenia w czasie warzenia 19 st. a nie parówa 29st jak przy gazie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 @dziadek zdradzi kolega jaką pompę zastosował ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted January 29, 2011 Author Share Posted January 29, 2011 Pompa EEM 20 z silnikiem -winiarz.pl -Mycie kotła jest sprawne,trochę ostrą gąbką a grzałki szczotka do butelek.Wszystko błyszczy.Stal KO jest super. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepo Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 wszyscy się zachwycają.... fakt jest czym a zdradzisz nam ile to cudo pochłonęło złociszy z portfela? no i najważniejsze...... czy takie pivo przy minimalnym wkładzie/wysiłku od piwowara bedzie smakować? tosz to prawie koncernowe wyjdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted January 29, 2011 Author Share Posted January 29, 2011 Czy będzie smakowało?Tak.Sterownik ułatwia proces zacierania i robi to dokładnie co do ,minuty i stopnia,a ja tam jestem obecny okiem,językiem ,nosem,uchem,ręką itd.tylko że w czasie warzenia mogę więcej czasu poświęcić degustacji tego co uwarzyłem wcześniej.Co do ceny to.....około.........nie przekroczył 4.000 zł ./po cenach hurtowych./ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts