Jump to content

Pojemniki po chemii

Bartkii

Recommended Posts

Mam pytanie.

Mam ze dwa takie pojemniki kanistry ~ 22 l z plastiku białego(jeden po płynie do naczyń a drugi po płynie do naczyń do zmywarki) ten drugi z tego co na etykiecie przeczytałem zawierał wodorotlenek sodu. I moje pytanie to czy można tego użyć do fermentacji np. a ogólnie czy mogą być do kontaktu z żywnością? opłukałem płynem i gorącą wodą i mam zamiar jeszcze przepłukać clo2. czy to wystarczy?

Dzięki.

jeśli ma wytłoczony symbol widelca i łyżki to znaczy że jest przeznaczony do kontaktu z żywnością. Jeśli takiego nie ma to może być wykonany z materiału gorszej jakości, zanieczyszczonego kadmem na przykład. Nie umrzesz, ale nie służy to zdrowiu i lepiej unikać.

Z drugiej strony obejrzałem mój pojemnik fermentacyjny (w tym celu produkowany) i symbolu tam nie znalazłem.

Heh poszperałem i znalazłem

PEHD oznacza:

polietylen dużej gęstości

polietylen niskociśnieniowy

ang. high density polyethylene

Inne oznaczenia: ( HD-PE, HDPE)

I jeszcze jedno:

Oznaczenia tworzyw sztucznych

1. PET - politereftalan etylenu: butelki na napoje i wodę o obj. 1,5 i 2 litry, a ostatnio także 0,33 l, czasem jednolitrowe na tłuszcze.

2. HDPE (PE-HD) - gęsty (sztywny) polietylen: butelki na domowe chemikalia, nakrętki na butelki, zazwyczaj cienkie woreczki i folia \"szeleszcząca\".

3. PVC (V) - polichlorek winylu, winyl (pcw): butelki na tłuszcze (czasem też na wodę), opakowania na żywność (np. sałatki), opakowania zabawek.

4. LDPE (PE-LD) - rzadki (miękki) polietylen: plastykowe torby, woreczki (\"nieszeleszczące), butelki do zgniatania (np. z ketchupem).

5. PP - polipropylen: podobnie do polietylenu.

6. PS - polistyren: tacki, foremki na jajka, kubki - najczęściej spotykany w formie styropianu (polistyren spieniony) i dzięki temu łatwy do rozpoznania.

A tu jeszcze link do ciekawej stronki: Charakterystyka tworzyw sztucznych i zastosowania

Edited by Bartkii