Jump to content

o piwie w tv..

gagarin

Recommended Posts

calkiem fajny program ogladalem wczoraj na BBC lifestyle o angielskich ale'ach glownie.. leci o 21:30.. jestem wlasnie w trakcie nastepnego odcinka :).. tytul: oz and james drink to britain.. moze kogos zainteresuje..

pozdrawiam

edit: skusil sie ktos? przewinal sie nawet watek, ze prowadzacy mieli warzyc swoje piwo, szkoda ze byla to tylko wzmianka a nie przedstawienie ich umiejetnosci (ktore raczej nie sa imponujace :))..

Edited by gagarin

• 4 weeks later...

Browar tour (Brew Masters)

niedziela, 27 lutego - 18:00 | Discovery

dokument | 60 minut

Sam Calagione, założyciel browaru Dogfish Head Brewery, wyrusza w podróż po świecie w poszukiwaniu egzotycznych składników do produkcji piwa. Uczy się nowych technik warzenia tego trunku, z ciekawością odkrywa oryginalne procesy jego produkcji. Bohater razem z wytwórnią Sony Records stworzą nowy gatunek piwa w hołdzie Milesowi Daviesowi. W Nowej Zelandii uwarzy piwo na doroczny konkurs piwowarski Beervana.

właśnie się skończył program na polskim discovery historia - hop po szklankę piwa. Ni nowego się nie dowiedziałem, ale był fragment jak Marusia warzy piwo i oglądając z rodzicami padały komentarze "o taki sam młynek jak twój" "o takie same wiadra" "o taki sam taboret" ale i tak najlepsze było na koniec "no nie nawet takie same drzwiczki w kuchni" :(

no tak patrzyłem na tą szklankę warki i stwierdziłem że to nie jest piana (bo na warce to niemożliwe) i że to nadruk na szklance widziany "od tyłu" ale widać że moje podejrzenia co do piany były słuszne :mad:

no ja nie warzę nawet w kuchni więc drzwiczki u mnie są mało piwowarskie. Mnie nachodzi tu refleksja że kiedyś wszyscy mieli taką samą meblościankę, malucha itd. Teraz niby jest kapitalizm i można mieć co się chce, ale i tak wszyscy mają to samo :(

Ja mam meble po poprzednich właścicielach, lipa straszna, ale póki nie uzbieramy na remont całej kuchni (nowe meble i kafle na podłodze) to tak sobie będą tam stać. Jako, że kuchnia duża, a i wymagania spore, to pewnie jeszcze długo postoją :mad: Niestety, mamy również w kuchni łuk jak w "40-latku", ale przebudowywać to już nie zamierzamy :(

A wracając do tematu: panowie siedzieli u mnie 6 godzin, wszystkie ruchy były kilkukrotnie powtarzane, żeby ujęcia można było z różnych stron zrobić, a materiał taki krótki - no cóż, na szczęście ten "wideoklip" w procesu warzenia piwa w domu wyszedł całkiem fajnie.

P.S. Piwo uwarzone w trakcie kręcenia, nazwane przeze mnie Discovery Koelsch, wyszło, niestety, takie sobie - zupełnie jak ten film.

Edited by Marusia

Generalnie oglądając ten film można odnieść wrażenie, że nigdy nie powstało nic lepszego niż browar w Warce i ich piwo. Natomiast w części poświęconej piwowarstwu domowemu można usłyszeć takie słowa jak ścieki i niepowodzenia :tort:

• 3 weeks later...