Jump to content

Jak przeliczyć gęstość na °Blg ?

bnp

Recommended Posts

Może ktoś podać dokładny wzór na wyliczenie °Blg z gęstości ?

znalezione dane w sieci nie pokrywają mi się z wartościami zmierzonymi na gęstościomierzu. Rozrzut mam od 0,1 do 0,3 blg a to za dużo.

znalezione dane w sieci nie pokrywają mi się z wartościami zmierzonymi na gęstościomierzu. Rozrzut mam od 0,1 do 0,3 blg a to za dużo.

0,1blg to dużo?? Przecież tego nawet nie zauważysz przy pomiarze.

A jakie wzory testowałeś? Np taki: BLG=266*(OG-1)/OG

Ew. zamiast 266 spróbuj 260 - widziałem gdzieś wyprowadzenie tych wzorów - różnica (266 a 260) wynika chyba z jakiegoś zaokrąglenia.

Edited by Stasiek

@coder

nie czytałem, ale może jeszcze nadrobię ;)

@Stasiek

0,1 blg to chyba dużo przy wyniku gęstości 1,03847 g/cm3 ;)

dobra a do wzoru gęstość w ilu podstawiam w 15 czy 20 st C ? czy to jest tak że d w 20 °C =blg w 20°C ?

0,1 blg to chyba dużo przy wyniku gęstości 1,03847 g/cm3 ;)

No jeśli gęstość liczyć do 5 miejsca po przecinku to tak, ale areometry mierzą chyba z dokładnościa do 3 miejsc.

dobra a do wzoru gęstość w ilu podstawiam w 15 czy 20 st C ? czy to jest tak że d w 20 °C =blg w 20°C ?

Wydaje mi się że w zależności od temperatury tak samo się zmienia gęstość jak i blg. W końcu taki areometr zanurzony w cieczy wychyli się tak samo w danej temperaturze, obojętnie czy jest wyskalowany w blg czy gęstości. ;)

Edit: szukałem wyprowadzenia tego wzoru (mam wrażenie to było gdzieś na forum winiarzy), ale nie mogę teraz znaleźć.

Znalazłem za to jeszcze jeden współczynnik: 261,3 zamiast 260 czy 266. I informacja, że "Działa w temperaturze 20'C" - może więc te współczynniki są jednak zależne od temperatury??

Edited by Stasiek

Do czego potrzebujesz tak dokładnych pomiarów ?

• 2 years later...

A ja gdzieś wyczytałem że tak w przybliżeniu można zastosować ostatnie dwie cyfry OG np. 1.060 czyli 60 podzielić prze 4 i wyjdzie nam przybliżony Blg. I stosując wzór co podaje Stasiek wychodzi podobny wynik :PBLG=260*(OG-1)/OG to znaczy 260*(1,060-1)/1,060 =14,71 Blg

Edited by Zoltar