Merv Posted February 2, 2011 Share Posted February 2, 2011 Witam Przeglądając różne fora, strony o piwowarstwie etc w kilku miejscach znalazłem wzmianki o stosowaniu kaszy jako niesłodowego dodatku. Informacje te troszkę mnie zaskoczyły. Od kilku dni próbuję znaleźć informacje, jakie efekty daje użycie kaszy (najchętniej - gryczanej) oraz jak ją najlepiej dodawać, jednak póki co nie udało mi się. Wiecie może coś w tym temacie? Czy kasza (pozostańmy przy gryczanej) daje takie same efekty jak np płatki gryczane błyskawiczne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted February 2, 2011 Share Posted February 2, 2011 co nieco w tym wątku http://www.piwo.org/forum/t4597-Ekstraktywnosc-surowcow-nieslodowanych.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merv Posted February 2, 2011 Author Share Posted February 2, 2011 dziękuję, kilka przydatnych informacji tam znalazłem:) Po przeczytaniu powyższego, podlinkowanego wątku nasuwa mi się pytanie (znowu): co z kaszą gryczaną? Pytam, bo mam ja akurat "pod ręką" w dość dużej ilości (ok. 10kg). Czy ma sens proste skleikowanie jej i dodanie do zacieru? Czy może wymaga ona jakiś wcześniejszych zabiegów, by zwiększyć jej ekstraktywność? Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted February 2, 2011 Share Posted February 2, 2011 Niestety moja wiedza na ten temat żadna, ale poszukaj w wyszukiwarce. Wiem że niektórzy na tym forum warzyli piwa z kaszą gryczaną wiec powinny być jakieś informacje na ten temat . Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 3, 2011 Share Posted February 3, 2011 Tak, używałem kaszy gryczanej, po skleikowaniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted February 3, 2011 Share Posted February 3, 2011 (edited) robiłem piwa gryczane- różne efekty daje kasza gryczana biała i kasza gryczana palona. Biała (u mnie 50%) jest bardzo łagodna, przypomina niesłodowaną pszenicę, palona (u mnie 20%) jest ostra w smaku wyrazista i dominująca. Kasza nie powinna być kleikowana w całych ziarnach, tylko łamana. Edited February 3, 2011 by Mimazy Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 3, 2011 Share Posted February 3, 2011 Kasza nie powinna być kleikowana w całych ziarnach, tylko łamana. Ja śrutowałem kaszę przed kleikowaniem - o to chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted February 3, 2011 Share Posted February 3, 2011 w obrocie handlowym występuje pod nazwą kasza gryczana łamana. Jeśli nie ma takiej (z reguły tańsza) to trzeba całe ziarna ześrutować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merv Posted February 3, 2011 Author Share Posted February 3, 2011 (edited) Dziękuję Wam bardzo - skoro już wiem jak używać kaszy gryczanej, jutro dodam ją do słodu pilzneńskiego i odrobiny pszenicznego i zobaczę, czym się to będzie różniło od mojego zwykłego koelsha (prócz -mam nadzieję- wyłącznie koloru). Edited February 5, 2011 by Merv Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now