Jump to content

kasza do piwa?

Merv

Recommended Posts

Witam

Przeglądając różne fora, strony o piwowarstwie etc w kilku miejscach znalazłem wzmianki o stosowaniu kaszy jako niesłodowego dodatku. Informacje te troszkę mnie zaskoczyły. Od kilku dni próbuję znaleźć informacje, jakie efekty daje użycie kaszy (najchętniej - gryczanej) oraz jak ją najlepiej dodawać, jednak póki co nie udało mi się. Wiecie może coś w tym temacie? Czy kasza (pozostańmy przy gryczanej) daje takie same efekty jak np płatki gryczane błyskawiczne?

dziękuję, kilka przydatnych informacji tam znalazłem:)

Po przeczytaniu powyższego, podlinkowanego wątku nasuwa mi się pytanie (znowu): co z kaszą gryczaną? Pytam, bo mam ja akurat "pod ręką" w dość dużej ilości (ok. 10kg). Czy ma sens proste skleikowanie jej i dodanie do zacieru? Czy może wymaga ona jakiś wcześniejszych zabiegów, by zwiększyć jej ekstraktywność?

Niestety moja wiedza na ten temat żadna, ale poszukaj w wyszukiwarce. Wiem że niektórzy na tym forum warzyli piwa z kaszą gryczaną wiec powinny być jakieś informacje na ten temat .

robiłem piwa gryczane- różne efekty daje kasza gryczana biała i kasza gryczana palona. Biała (u mnie 50%) jest bardzo łagodna, przypomina niesłodowaną pszenicę, palona (u mnie 20%) jest ostra w smaku wyrazista i dominująca.

Kasza nie powinna być kleikowana w całych ziarnach, tylko łamana.

Edited by Mimazy

w obrocie handlowym występuje pod nazwą kasza gryczana łamana. Jeśli nie ma takiej (z reguły tańsza) to trzeba całe ziarna ześrutować.

Dziękuję Wam bardzo - skoro już wiem jak używać kaszy gryczanej, jutro dodam ją do słodu pilzneńskiego i odrobiny pszenicznego i zobaczę, czym się to będzie różniło od mojego zwykłego koelsha (prócz -mam nadzieję- wyłącznie koloru).

Edited by Merv