Jump to content

Wspomaganie filtracji

zgoda

Recommended Posts

W US of A używają "rice hulls" do filtrowania zacierów z ziarna bez łuski, na browarbizie widziałem że można używać sparzonej słomy, ale ja bym wolał coś bardziej "spożywczego" - czy ktoś próbował robić złoże np. z otrąb? Albo może któreś ze zbóż ma wyjątkowo dużo łuski i mogłoby mi pomóc w filtracji zacieru np. z ponad 90% słodu pszenicznego?

W US of A używają "rice hulls" do filtrowania zacierów z ziarna bez łuski, na browarbizie widziałem że można używać sparzonej słomy, ale ja bym wolał coś bardziej "spożywczego" - czy ktoś próbował robić złoże np. z otrąb? Albo może któreś ze zbóż ma wyjątkowo dużo łuski i mogłoby mi pomóc w filtracji zacieru np. z ponad 90% słodu pszenicznego?

Zgoda, zadam głupie pytanie. Widziałeś kiedyś otręby? :)

Oczywiście. Po namoczeniu pęcznieją i może mogłyby się nadać gdyby nie było nic lepszego.

Chodzi o to, żeby utworzyć z czegoś "sztuczne" złoże fitracyjne.

Kiedyś pisałem że można by zastosować wiórowe myjki do garów KO to mnie wyśmiali :beer:

Moim zdaniem to jest niezły pomysł, trzeba by spróbować, takie druciaki widziałem w Lidlu za parę groszy.

kilku uczestników GKPD warzyło z samego pszenicznego , może podzielili by się swoimi doświadczeniami ?

Niewątpliwie Anteks wezwał mnie do odpowiedzi.:) Tak, zacieramy samą pszenicę również, ale filtrujemy w kadzi filtracyjnej, a nie sracz-wężykiem i nie mam porównania pomiędzy oboma systemami. Jednak jest też faktem, że jak spodziewamy się kłopotów z klarownością, to pod sitem w kadzi, a przed wylotem robimy jeszcze warstwę filtracyjną z wygotowanej łuski słodu jęczmiennego.

• 1 year later...
Zgoda, zadam głupie pytanie. Widziałeś kiedyś otręby? :lol:

Oczywiście. Po namoczeniu pęcznieją i może mogłyby się nadać gdyby nie było nic lepszego.

Odświerzę temat-próbował ktoś używać otręby ?

Cytat

Jak widzisz temat otrąb upadł - czyli się pewnie nie nadaje.

• 6 years later...

Witam,

odkopałem temat widzę od dawna zapomniany ;)

moje pytanie jest takie - czy próbował ktoś filtrować w kociołku zaciernym (typu klarstein, coobra itp) przy wspomaganiu się łuską ryżową?

Jak to robić - dorzucić pod koniec zacierania  namoczoną w gorącej wodzie do kotła? Ja chciałem spróbować takiego myka, żeby dolne sito pokryć łuską. Czy to się sprawdzi? Czy niepożądane aromaty, smaki, przebarwienia koloru i inne nie przejdą do brzeczki a później do gotowego piwa?

Jak przy każdym produkcie - niech on będzie najdoskonalszy - znajdzie się hejter który napisze że to gó#%o, a przy najgorszym, że działa cuda. Dlatego opinie na temat wysładzania w w.w. kotłach są różne. Niektórzy piszą że pszenica idzie bez problemu, a inni że pale ale stanął przy 4kg zasypu...

Proszę o pomoc kogoś kto ma doświadczenia z kociołkami, próbował "mojego" (pewnie nie ;) ) pomysłu lub ma ciekawe przemyślenia.

Pozdrawiam